инж. Радослав Михайлов

Дружеството ни ще изкупува енергия от преработени РДФ и биомаса, заявява изп. директор

Инж. Радослав Михайлов: Топлофикация Враца полага усилия за задържане цената на тока и парното

1854 | 10 май 2019 | 11:21

Ако успеем да привлечем повече граждани към нашите услуги, задържайки цените им, екологията на града ще се подобри чувствително и жителите и гостите на Враца ще могат да се радват на по-чист въздух, добавя той


Свързахме се с директора на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов във връзка с приключилия топлинен сезон и предстоящите планове на развитие на Дружеството.

 

Ето какво ни разказа инж. Михайлов за един от способите, подбран с цел задържане на цената на топлинната и електрическата енергия.

- Здравейте, инж. Михайлов! Какво планирате през новата година?
- Интересното около нас е, че наскоро сключихме договор с една компания, която има страхотен проект. В момента строят инсталация за изгаряне на пиролизен газ. По дефиниция пиролизата представлява процес на разлагане на определено химично вещество под действието на силна топлина.


Вероятно читателите Ви са запознати с действието на пиролизните котли и генератори за домашна употреба. При използването им има много предимства в сравнение с обичайното изгаряне на горивото. Сред тях са по-високата температура в камерата, по-дългото време на горене с едно зареждане, намаляване на количеството отделяна пепел в камерата и емисиите въглероден диоксид, изхвърлени в атмосферата. Работата е значително по-икономична.

- Какво точно ще се преработва в тази инсталация?
- Доколкото сме запознати с проекта, в инсталацията ще се преработват РДФ и биомаса и от тях ще се извлича споменатия пиролизен газ, от който ще се произвежда топлинна енергия. Сключили сме договор нашето Дружество да изкупува цялата произведена енергия от съоръжението.

- Бихте ли ни разняснили какво точно представляват РДФ и биомаса, тъй като нашите читатели едва ли са запознати?
- РДФ е специализирано модифицирано гориво, което се получава след сепариране и последваща обработка на отпадъци. Отпадъците се третират по начин, чрез който от тях се отделя само частта, от която може да осигури най-висока калоричност. Температурата, при която ще ги изгаряме е 1400 градуса, което „убива“ голяма част от вредните елементи в тях.

 

Биомасата представлява отпадъчни растителни материали от селското стопанство. Такива са също слама, дървени пелети, слънчогледови пелети и люспи. Положителното при внедряването на биомаса в производствената дейност е, че тя е изцяло екологичен продукт и не се отделят никакви вредни вещества при преработката и. Температурата на изгаряне на биомаса е 1300 градуса.

 

Основната причина е силната ни зависимост към цената на природния газ и нейните флуктуации. В момента това е единственото ни гориво, а цената му върви драстично нагоре. Поради нарастването на цената на това гориво се увеличава и себестойността на нашата продукция, за това възникна необходимост от разнообразяване на горивната база и започнахме да изследваме възможностите за осигуряване на алтернативни енергоносители.

 

За да не се налага да искаме повишаване на цените за крайните потребители на нашите услуги, преценихме, че е по-добре да променим енергийния си микс, а проекта на тази българска компания се оказа изключително подходящ за нас.

- Това ще доведе ли до някакво замърсяване?
- Показателите на въпросната инсталация и изпусканите газове ще бъдат следени и подложени на непрекъснат мониторинг от страна на РИОСВ – Враца.
Според доклад на РИОСВ- Враца качеството на въздуха в района се влошава през зимата като основната причина е, че голяма част от домакинствата се отопляват на твърди горива. Ако успеем да привлечем повече граждани на Враца към нашите услуги, задържайки цените им, екологията на града ще се подобри чувствително и жителите и гостите на Враца ще могат да се радват на по-чист въздух.


От категорията

Данаил Папазов: Пристанище "ТЕЦ Езерово" преговаря с чужд инвеститор за над 90 млн. евро

Сн. Епицентър.бг-1560771591.jpg

Името на компанията, с която се преговаряло от 6-7 месеца, не се споменава, но ...

17 юни 2019 | 13:50

Ангелкова направи внезапна проверка на обекти в Слънчев бряг

Снимка: Министерство на туризма-1560598416.jpg

"Никога не сме били против къмпингуването и винаги сме търсили широк ...

15 юни 2019 | 14:33

Агенцията по заетостта отчете исторически най-ниското ниво на безработица

-1432484952.jpg

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като ...

17 юни 2019 | 15:16

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1560551198.png

15 юни 2019 | 01:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


10 май 2019 | 23:16Действията на представителите на гербаджийската пропаганда могат да се сравнят с опитите да се маскира кравешко л"йно със сладкарска сметана.Горещо те моля, Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени,цигани, абевейци,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриоти ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, продажни прокурори, съдии и журналисти_лъжци! Слава Тебе, Господи, целия живот е пред нас, защото шайката на простака Тикваров си отива!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.