Писателят Румен Леонидов представи книгата на Искра Баева и Евгения Калинова "16-а република ли?"

Бившият Първи иска да получи икономическо предимство пред останалите соцстрани. Искането за всестранно сближаване е такъв "маньовър"

Проф. Искра Баева: Живков търси най-топлото място в скута на съветската "мечка"

7250 | 8 ноем. 2017 | 18:14

Книгата "16-а република ли? на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова търси отговор на въпроса какви са причините за предложението България да се присъедини към Съветския съюз


 

Имало ли е предложение България да стане 16-а република на Съветския съюз, какви са били причините за него и доколко сериозно е било то. На тези въпроси търси отговори книгата  на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова „16-а република ли?“ на издателство „Изток – Запад“. В нея са публикувани изследвания и 114 документа за българо-съветските отношения след Втората световна война. Вчера тя бе представена в СУ "Св. Климент Охридски".

 

„Едва ли ръководителят на социалистическа България Тодор Живков е искал от самостоятелен държавен лидер да се превърне в провинциален лидер“, каза по време на представянето на книгата проф. Искра Баева. Според нея целта на този негов „маньовър“ е да получи икономическо предимство пред останалите страни от съветския блок. „Живков търси най-топличкото място в скута на голямата мечка“, образно описа политиката на Живков проф. Баева. И го намира като е най-близък до Москва.

 

Изразът „16-а република“ е от 90-те години на ХХ век, Живков не го е споменавал по време на скандалния декемврийски пленум през 1963 г., когато предлага по-тясно сближаване и по-нататъшно сливане между България и Съветския съюз, каза проф. Калинова. Тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва. Но се оказва, че Живков последователно преследва целта си България да получава повече от ресурсите на Съветския съюз като се превърне в най-предания съюзник. Да издейства привилигировано положение на България пред останалите страни от съветския блок, тъй като България съвсем не е най-важната страна за Москва. И предложение за сближаване има и десет години по-късно. При следващия съветски лидер – Леонид Брежнев. Но вече се говори само за „всеотдайно сближаване“. Има дори трети опит – при Черненко.

 

Пример за прагматизма на Живков е среща с Брежнев, където от стенографския протокол се разбира как той безцеремонно казва, че искаме нефт, искаме втора атомна централа. Но по-дълго време отделя, зада настоява за подкрепата на Съветския съюз по македонския въпрос.

 

Оказва се, че присъединяване към СССР предлагали и други – словашки и полки комунисти. Редови граждани от българска ОФ организация също предлагали страната да се присъедини към СССР. Те адресирали писмото си до Живков. И то „потънало“ - още едно доказателство, че той не е имал истински намерения да присъединява страната към Москва, казват авторите на "16-а република ли?"

 

 


От категорията

Борисов: И аз искам оставката на Радев. Но въпросът се решава на избори (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1597052085.png

"Къртят, чупят, рушат, със сила няма да бъдат премахнати. Но няма да ...

10 авг. 2020 | 12:34

Скандал! Христо Иванов пред сикаджията Ламбовски: Ще изчегъртаме Гешев, после "депеевизация"!

Кадър: Фейсбук-1597052466.jpg

Иванов се зарича и да настоява президентът Румен Радев да даде гаранция, че ...

10 авг. 2020 | 12:38

33-ти ден на протести в София: Майките от "Системата ни убива" блокираха "Дондуков" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Блокадата на бул. "Дондуков" Снимки: БНТ-1597084899.jpg

Непроменени остават и основните искания на протестиращите - оставка на ...

10 авг. 2020 | 21:37

Риск от воден режим по Черноморието: МОСВ предупреждава за възможен проблем догодина (ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1597081556.jpg

Опасността идва от язовир “Камчия”, който е без приток и може да пресъхне до 2 ...

10 авг. 2020 | 20:45