Писателят Румен Леонидов представи книгата на Искра Баева и Евгения Калинова "16-а република ли?"

Бившият Първи иска да получи икономическо предимство пред останалите соцстрани. Искането за всестранно сближаване е такъв "маньовър"

Проф. Искра Баева: Живков търси най-топлото място в скута на съветската "мечка"

3557 | 8 ноем. 2017 | 18:14

Книгата "16-а република ли? на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова търси отговор на въпроса какви са причините за предложението България да се присъедини към Съветския съюз


 

Имало ли е предложение България да стане 16-а република на Съветския съюз, какви са били причините за него и доколко сериозно е било то. На тези въпроси търси отговори книгата  на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова „16-а република ли?“ на издателство „Изток – Запад“. В нея са публикувани изследвания и 114 документа за българо-съветските отношения след Втората световна война. Вчера тя бе представена в СУ "Св. Климент Охридски".

 

„Едва ли ръководителят на социалистическа България Тодор Живков е искал от самостоятелен държавен лидер да се превърне в провинциален лидер“, каза по време на представянето на книгата проф. Искра Баева. Според нея целта на този негов „маньовър“ е да получи икономическо предимство пред останалите страни от съветския блок. „Живков търси най-топличкото място в скута на голямата мечка“, образно описа политиката на Живков проф. Баева. И го намира като е най-близък до Москва.

 

Изразът „16-а република“ е от 90-те години на ХХ век, Живков не го е споменавал по време на скандалния декемврийски пленум през 1963 г., когато предлага по-тясно сближаване и по-нататъшно сливане между България и Съветския съюз, каза проф. Калинова. Тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва. Но се оказва, че Живков последователно преследва целта си България да получава повече от ресурсите на Съветския съюз като се превърне в най-предания съюзник. Да издейства привилигировано положение на България пред останалите страни от съветския блок, тъй като България съвсем не е най-важната страна за Москва. И предложение за сближаване има и десет години по-късно. При следващия съветски лидер – Леонид Брежнев. Но вече се говори само за „всеотдайно сближаване“. Има дори трети опит – при Черненко.

 

Пример за прагматизма на Живков е среща с Брежнев, където от стенографския протокол се разбира как той безцеремонно казва, че искаме нефт, искаме втора атомна централа. Но по-дълго време отделя, зада настоява за подкрепата на Съветския съюз по македонския въпрос.

 

Оказва се, че присъединяване към СССР предлагали и други – словашки и полки комунисти. Редови граждани от българска ОФ организация също предлагали страната да се присъедини към СССР. Те адресирали писмото си до Живков. И то „потънало“ - още едно доказателство, че той не е имал истински намерения да присъединява страната към Москва, казват авторите на "16-а република ли?"

 

 


От категорията

Почина акад. Благовест Сендов

Починал е акад. Благовест Сендов-1579507963.jpg

„Сендов беше изтъкнат държавник и общественик - ректор на СУ, главен научен ...

20 ян. 2020 | 10:11

Президентите Радев и Путин заедно в Израел за 75 години от Холокоста

-1527009951.jpg

На събитието ще присъстват още президентите на Франция Еманюел Макрон и на ...

20 ян. 2020 | 12:33

Фандъкова: Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100% гаранции за софиянци

-1579339006.jpg

В тази дискусия няма място за партийни пристрастия и политика. На няколко км от ...

20 ян. 2020 | 13:46

Новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов встъпи в длъжност

Борислав Иванов е новият временен управител на ВиК-Перник -1578653181.png

Той бе избран на Общо събрание на акционерите в дружеството преди 10 дни

20 ян. 2020 | 13:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.