Писателят Румен Леонидов представи книгата на Искра Баева и Евгения Калинова "16-а република ли?"

Бившият Първи иска да получи икономическо предимство пред останалите соцстрани. Искането за всестранно сближаване е такъв "маньовър"

Проф. Искра Баева: Живков търси най-топлото място в скута на съветската "мечка"

3453 | 8 ноем. 2017 | 18:14

Книгата "16-а република ли? на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова търси отговор на въпроса какви са причините за предложението България да се присъедини към Съветския съюз


 

Имало ли е предложение България да стане 16-а република на Съветския съюз, какви са били причините за него и доколко сериозно е било то. На тези въпроси търси отговори книгата  на проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова „16-а република ли?“ на издателство „Изток – Запад“. В нея са публикувани изследвания и 114 документа за българо-съветските отношения след Втората световна война. Вчера тя бе представена в СУ "Св. Климент Охридски".

 

„Едва ли ръководителят на социалистическа България Тодор Живков е искал от самостоятелен държавен лидер да се превърне в провинциален лидер“, каза по време на представянето на книгата проф. Искра Баева. Според нея целта на този негов „маньовър“ е да получи икономическо предимство пред останалите страни от съветския блок. „Живков търси най-топличкото място в скута на голямата мечка“, образно описа политиката на Живков проф. Баева. И го намира като е най-близък до Москва.

 

Изразът „16-а република“ е от 90-те години на ХХ век, Живков не го е споменавал по време на скандалния декемврийски пленум през 1963 г., когато предлага по-тясно сближаване и по-нататъшно сливане между България и Съветския съюз, каза проф. Калинова. Тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва. Но се оказва, че Живков последователно преследва целта си България да получава повече от ресурсите на Съветския съюз като се превърне в най-предания съюзник. Да издейства привилигировано положение на България пред останалите страни от съветския блок, тъй като България съвсем не е най-важната страна за Москва. И предложение за сближаване има и десет години по-късно. При следващия съветски лидер – Леонид Брежнев. Но вече се говори само за „всеотдайно сближаване“. Има дори трети опит – при Черненко.

 

Пример за прагматизма на Живков е среща с Брежнев, където от стенографския протокол се разбира как той безцеремонно казва, че искаме нефт, искаме втора атомна централа. Но по-дълго време отделя, зада настоява за подкрепата на Съветския съюз по македонския въпрос.

 

Оказва се, че присъединяване към СССР предлагали и други – словашки и полки комунисти. Редови граждани от българска ОФ организация също предлагали страната да се присъедини към СССР. Те адресирали писмото си до Живков. И то „потънало“ - още едно доказателство, че той не е имал истински намерения да присъединява страната към Москва, казват авторите на "16-а република ли?"

 

 


От категорията

Борисов предупреди страните от Западните Балкани: Или си в НАТО и ЕС, или не си! (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1576323056.jpg

"Надявам се Северна Македония скоро да е 30-и член на НАТО и в същото ...

14 дек. 2019 | 11:21

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 26 април 2020

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 120 дни преди конгреса-1576326986.jpg

Изборът на председател на БСП е част от цикъла отчети и избори, който от ...

14 дек. 2019 | 14:32

Илияна Йотова: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

Снимки: Прессекретариат на президента-1576347892.jpg

Вицепрезидентът подчерта дългата и нелека история на читалището, което, въпреки ...

14 дек. 2019 | 20:24

Красимир Ципов: Предложението на правителството за "независим прокурор" е съвсем ясно (ВИДЕО)

Красимир Ципов Снимка: Канал 3-1576344098.jpg

Гаранция, че той няма да бъде заливан със сигнали, няма, каза ...

14 дек. 2019 | 19:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.