Ситуацията в страната бързо започна да ескалира

Испания удължи извънредното положение заради коронавируса до 11 април

447 | 26 март 2020 | 11:45

Изолацията е необходима... За да го победите (вируса), трябва да го лишите от основното му оръжие - социалните контакти. Моля ви за време и нещо много ценно сега: вярност и единство, каза премиерът Педро Санчес


Испанският парламент подкрепи предложението на правителството за удължаване на извънредния режим във връзка с коронавирусната епидемия с 15 дни - до 11 април включително, съобщи РИА Новости. 


Испанските власти въведоха извънредно положение на 14 март, като ограничиха движението на хора за срок от 5 дни.

321 депутати гласуваха “ЗА“, 28 се въздържаха. Нито един глас не бе против.

По-голямата част от 350-те депутати, във връзка с карантината, гласуваха онлайн, в заседателната зала имаше само 43-ма избрани представители.

Според премиера Педро Санчес, отстояването пред депутатите на необходимостта от удължаване на извънредното положение е основната задача на правителството „да защити гражданите на Испания“.

"Изолацията е необходима. Не е лесно правителството да поиска това, както и за вас не е лесно да решите, но още по-трудно е гражданите да го приемат ... Това е нова жертва за всички ... За да го победите (вируса), трябва да го лишите от основното му оръжие - социалните контакти. Моля ви за време и нещо много ценно сега: вярност и единство “, каза Санчес.

По време на обсъждането, продължило 11 часа, опозицията разкритикува правителството, че е предприело твърде късно карантинните мерки. "В сравнение с кого? С Великобритания? Със САЩ, с Франция?", каза премиерът, припомняйки, че всички тези страни не са били готови за такова бързо развитие на ситуацията и не са могли да предскажат мащаба на кризата.

По брой на жертвите и заразените, Испания е на второ място в Европа след Италия. Към 25 март официално са регистрирани почти 48 хиляди случая на болестта, от които 3 434 души са починали (повече отколкото в Китай).

 

Източник Канал 3


От категорията

Социалната изолация в Гърция продължава поне до 27 април

-1583922051.jpg

Полицията увеличи екипите по контрол на движението, като наложените глоби в ...

5 апр. 2020 | 15:19

Франция: По-добре да натрупаме дълг, отколкото да допуснем крушение на икономиката

Брюно льо Мер Снимка: ТАСС-1586079534.jpg

Държавата ще вложи нужните финансови средства, за да избегне разрушаването на ...

5 апр. 2020 | 12:37

В Сърбия от коронавирус са починали вече 51 души

-1583838031.jpg

В събота сръбските власти усилиха мерките за ограничаване на придвижването

5 апр. 2020 | 17:58

Китай заяви, че е изнесъл почти четири милиарда маски, по света обаче има съмнения в качеството им

-1585003009.jpg

Въпреки намаляването на случаите в страната, Пекин насърчава фабриките да ...

5 апр. 2020 | 17:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.