Тайфур Хюсеин

Журналистът Тайфур Хюсеин коментира турската офанзива

Истинската цел на турската операция в Сирия е предотвратяването на кюрдска държава

15743 | 10 окт. 2019 | 09:15

30 млн. долара са необходими, за да бъдат заселени сирийските бежанци в кюрдските райони, атакувани от Ердоган


„Официалната версия, която се споменава и от управляващите в Турция е създаване на зона за сигурност, където да бъдат заселени 2 млн. сирийски бежанци. Всичките се намират в Турция, но официално в страната според статистиката има 3,6 млн. сирийски бежанци. Неофициално сред управляващите в Турция се говори за това, че трябва да бъде пресечен пътят за евентуалното създаване на бъдеща велика кюрдска държава.“

 

Това каза пред БНР журналистът Тайфур Хюсеин.

„Може би съществената цел на Ердоган и управляващите в Турция е вътрешнополитическа. Не трябва да се забравя, че Ердоган преди няколко месеца претърпя сериозно поражение, губейки на местните избори най-големите градове мегаполиси – Истанбул и Анкара, плюс Измир. Нещо, което не се беше случвало по време на неговото управление. Един вид, наказвайки онези кюрди, които в Северна Сирия, наказанието е насочено и към вътрешнополитическите противници на Ердоган в лицето на прокюрдската партия Демократична партия на народите“, посочва анализаторът.

„За да има успех военната операция, със сигурност трябва да има международна подкрепа, най-вече финансова. Защото, за да бъде населена тази част, въпросната зона за сигурност, с 2 млн. сирийски бежанци, според разчетите, които са направени, са необходими около 30 млрд. долара. Без външно финансиране това е невъзможно. Тази идея на Ердоган, на този етап, е неосъществима, следейки каква е реакцията на международните партньори на Турция. Защото половината от въпросните 2 млн. сирийски бежанци, които трябва да бъдат населени в тази част, според плановете трябва да бъдат заселени в селища, които в момента съществуват. Но за половината от тях е необходимо да се създадат нови селища, което изисква много сериозно финансиране“, каза още Хюсеин.

„Да се надяваме, че за България опасност няма, имайки предвид, че въпросният военен конфликт се ограничава на този етап между двете съседки Турция от една страна и реално управляващата Сили за защита на народа в Северна Сирия и въпросът излиза на преден план повече като етнически.“

„Със сигурност офанзивата ще бъде ограничена, защото самата операция става със съгласието на САЩ, които контролират точно тази част на Сирия. И от тук нататък изходът и докъде ще стигне самата офанзива зависи изцяло от договорките, които ще водят турският и американският президент. Но и двамата имат във вътрешнополитически план доста сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. И тези вътрешнополитически проблеми биват решени на изнесена територия извън техните страни“.

 


От категорията

Борисов и Мицотакис обсъдиха вдигането на ограниченията по границата

-1582710693.jpg

Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, защото това означава по-добри ...

3 юни 2020 | 20:43

Ананиев разреши спортните състезания пред публика

-1583509289.jpg

Заетостта на местата трябва да е 30% от общия капацитет, като зрителите са ...

3 юни 2020 | 20:50

Симеонов: Божков е плащал протестите срещу Гешев и купения вот за Манолова.Тя: Лъжа е!

-1587971255.jpg

По-малките суми от 400-500 хиляди лева Божков си ги е харчил за собствено ...

3 юни 2020 | 22:32

Боян Чуков: Цветна революция и сблъсък на живот и смърт в САЩ (ВИДЕО)

Боян Чуков-1508424273.jpg

Когато се блокират магистралите, по които се захранват търговските мрежи, по ...

3 юни 2020 | 10:33