Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Очаква се малка гласовита агитка да скандира „Оставка“ преди заседанието на Националния съвет в неделя

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

30038 | 22 юли 2021 | 17:27

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – Гешев, „пускане“ на третия пол и вдигане на блокадата пред Северна Македония


 Тежък пленум очаква в неделя БСП. В дневния ред на заседанието е предвидено да бъде представен доклад за резултатите от проведените на 11 юли парламентарни избори, анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо левицата да предприеме, се казва в прессъобщение от „Позитано“ 20.

 

Левицата трябва да отчете защо се представи така катастрофално на двата последователни избори за парламент – на 4 април и на 11 юли. Според запознати структурите в БСП са стресирани, в ступор са от тези резултати. В партията не могат да си обяснят, защо, след като левицата направи добра кампания, ковид-факторът го нямаше, дори времето беше хубаво, а резултатите са толкова лоши. В БСП не приемали отговора, че виновни са машините за гласуване, защото бе проведена широка разяснителна кампания за това как се гласува машинно.

 

Затова в неделя пред червените стои ребром въпросът „Какво се случи?“ и „Кой е виновен?“

Според лидера на най-голямата организация на БСП – столичната, Калоян Паргов, оставката на председателя на партията Корнелия Нинова е на дневен ред. Тя вече бе поискана от едно от най-популярните лица в левицата - члена на Националния съвет, Костадин Паскалев в телевизионно интервю. Той пресметна и, че от 2017 г. левицата е загубила 62% от избирателите си. И заяви, че с Нинова начело БСП е обречена.

 

Затова не са изненада слуховете, че недоволни от председателя готвят шумни агитки за неделя. Те трябвало да скандират „Оставка!“ преди началото на червения пленум в 11 ч. Поредни циркове, които няма да издненадат никого, но още повече ще дискредитират името на БСП в общественото пространство. И няма никакво значение дали зад "спонтанните" недоволни от лидера стои Кирил Добрев, Георги Гергов или някой друг. 

 

На самото заседание най-вероятно ще се повдигне темата за декларациите анти-Нинова, приети от червени организации като тази в Павликени. Очаква се да скочат и социалисти от Видин, Велико Търново, Перник, Пловдив. И това няма да е изненада.

БСП трябва да направи задълбочения си анализ какво се случва с партията и как да се спре срива.

И в същото време социалистите трябва да отчитат ситуацията в страната и опасностите, които са надвиснали над всички.

 

Действията на вътрешната опозиция в БСП отнемат от силата й в момент, когато партията е поканена на консултациите за съставяне на правителство.

 

В такава сложна атмосфера членовете на Националния съвет трябва да решат какво правителство да подкрепи БСП, на каква цена, а и какво ще коства подобна подкрепа на самата партия.

 

Ще имаме раболепно правителство, командвано от американското посолство“, заяви бившият конституционен съдия Георги Марков. Така че въпросът какво ще коства на БСП подкрепата на такова правителство не е паднал от небето.

Марков открито заяви, че пред българските власти е поставен въпросът за ремонт на конституцията в две посоки – промяна в частта за съдебната система и главния прокурор и допускане на трети пол. Освен това от България се иска вдигане на блокадата за ЕС пред Северна Македония.

Това са трите основни задачи, поставени от атлантическите ни партньори, които трябва да изпълни бъдещото редовно правителство.

 

И не е тайна, че за БСП това е огромно изпитание.

 

Защото, ако не подкрепи правителство с мандат на ИТН, БСП рискува да изпадне трайно в групата на партиите на статуквото, от която с толкова усилия се опитва да излезе. А и би било крайно несправедливо БСП, която четири години е последователна опозиция срещу ГЕРБ, сега да бъде подредена в една редичка с партията на Бойко Борисов.

 

В същото време, ако подкрепи бъдещото правителство, БСП трябва да обясни на своите избиратели защо го прави, като се имат предвид основните задачи, с които то ще се заеме. Къде отива тогава последователната борба на социалистите срещу Истанбулската конвенция?!

 

Нещо повече, цел на следващото правителство ще бъде последователно изтласкване на руските интереси от България. Как БСП ще одобри това?!

 

Така че, истинският проблем на БСП не е Нинова (каквото и да мисли вътрешната опозиция по темата), а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия и ще преглътне третия пол и Истанбулската конвенция. А това са все неща, които могат да разсипят БСП - със Нинова, или без нея. 

 


От категорията

Скандал! Кирил Петков искал да „купи” „Екогласност”: Зад проекта ни стоят хора от президентството

Тримата служебни министри в офиса на Емил Георгиев пазаруват депутатски места-1631727630.jpg

Г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме ...

15 септ. 2021 | 20:49

До изборите и след тях

Владимир Костов: Стръмният път на българската надежда

-1618210330.jpg

Сегашната криза живяна от българското общество е в основата си следствие на ...

15 септ. 2021 | 19:37

Проф. Милена Стефанова: Роденият в полуистина инженерен проект ще рефлектира върху Радев и Петков

Проф. Милена Стефанова Снимка: БГНЕС-1631786034.jpg

Системните партии много закъсняха да извадят на светло своите кандидати за ...

16 септ. 2021 | 12:43

Любомир Стефанов: Мнозинствата се сформират, преди парламентът да се конституира
(Видео)

-1630573194.jpg

Шансовете следващият парламент да излъчи редовен кабинет зависят от това дали ...

16 септ. 2021 | 09:36