Исторически ден! Днес се подписва Софийската декларация ЕС-Западни Балкани

Ципрас и Заев ще обяват постигане на съгласие за името на Македония

Исторически ден! Днес се подписва Софийската декларация ЕС-Западни Балкани

3388 | 17 май 2018 | 06:59

Документът дава перспектива за членство в ЕС на 6-те държави от региона (Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина). Към нея ще има и анекс с конкретни ангажименти. Събитието е пиков момент в календара на българското европредсед

Исторически ден! Днес се подписва Софийската декларация ЕС-Западни Балкани-1526530012.jpgЛидерите на Европа в София-1526531062.jpgИсторически ден! Днес се подписва Софийската декларация ЕС-Западни Балкани-1526529754.jpg

Исторически ден за България, за Балканите, за Европа!

 

Политическият елит на Европа се среща с лидерите на Западните Балкани в София. Събитието е основно за българското председателство на Съвета на Европейски съюз.

 

Ключовата среща на върха ЕС-Западни Балкани се провежда в НДК днес. Очаква се на нея да бъде подписана т.нар. софийска декларация за Западните Балкани, която дава перспектива за членство в ЕС на 6-те държави от региона (Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина). Към нея ще има и анекс с конкретни ангажименти.

 

Събитието е пиков момент в календара на българското европредседателство. Повече от 450 са гостите от делегациите. Форумът ще бъде отразяван от над 1000 журналисти.

Анализатори определят като безспорен успех на дипломацията ни връщането на темата за еврочленство на Западните Балкани в дневния ред на ЕС и поставянето ѝ на толкова високо ниво.

 

По време на срещата в София се очаква и пробив темата с името на Македония. По информация на Епицентър.бг  Ципрас и Заев ще обяват, че са постигнали съгласие за името на Македония.

 

Предварително е известно, че премиерите Заев и Ципрас планират двустранна среща.

 

Между Сърбия и Косово обаче проблемите остават неразрешими.

 

Министър Лиляна Павлова многократно подчерта, че срещата е за свързаността, а не за разширяването и в страните от региона не трябва да се създават фалшиви очаквания.

 

Всички 28 държави членки с изключение на Испания днес ще бъдат представени от своите държавни или правителствени ръководители. Очаква се Испания да бъде представена от посланика си към постоянното представителство в Европейската комисия. Тя е една от петте държави членки, които не признават независимостта на Косово.

 

Среща ЕС-Западни Балкани на такова ниво не е имало от 15 години и само до преди 12 месеца, когато България лансира идеята за нея, тя бе посрещната скептично. 

 

Ето че само година по-късно срещата е факт, а в началото на месец май декларацията е била съгласувана и одобрена не само от държавите членки, но и от 6-те държави от Западните Балкани, при това без корекции.

 

Към нея България е изготвила анекс с приоритетен дневен ред. Той обхваща свързаността: транспортна, енергийна, дигитална; програми за младежта (обучения, образование, обмен и пр.), инфраструктурни проекти, проекти за гарантиране върховенството на закона.

 

„Тук са и Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка -  шефовете им, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира“, обяви премиерът Бойко Борисов.

 

Безспорно България и лично премиерът Борисов имат значителна роля за насочването на прожектора към темата за Западните Балкани и ЕС. Процесите в региона започват да се раздвижват след подписването на договора за добросъседство между България и Македония, след идването на власт на кабинета на Зоран Заев.

 

За последната година е преодолян в голяма степен застоят по придвижването на много от страните от региона към членство в ЕС. Босна например е предава своя въпросник на Европейската комисия, Косово успя да ратифицира демаркацията на границата с Черна гора, а Македония влезе в същински разговори за името си с Гърция.

 

Като добър знак се смята и подобряването на отношенията между държавите участнички в Процеса за сътрудничество на Югоизточна Европа, които след период на застой успяват да се споразумеят коя страна да председателства и кой да бъде главен секретар.

 

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и членът на Комисията, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, също ще присъстват на събитието.

 

Темата на срещата ще бъде "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от програмата на лидерите.

 

Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов, министър-председател на България, която в момента председателства Съвета.

По време на форума движението в София ще бъде затруднено от мащабен протест на превозвачите. Около 100 камиони 70 автобуса ще бъдат разположени по софийските улици. Причината е нов регламент, който по думите им, ще доведе до масов фалит на българските фирми.

България настоява за промяна на новите изисквания, които са известни като промените „Макрон”.

 

Темата ще бъде поставена от премиера Бойко Борисов и по време на срещите му с президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел.

 

Заради драконовските мерки за сигурност около срещата общината призовава да се избягва излизането с лични автомобили. През целия ден движението по булевард „Витоша” между "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков" ще бъде спряно.

 

В района на НДК около хотелите „Маринела”, „Хилтън” и „Балкан” се очакват много сериозни затруднения с трафика. Вчера огромни задръствания имаше и към Летище София, както и по бул. „Цариградско шосе”.

 

Междувременно на работна вечеря снощи лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха  последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия.

 

Продължилата над три часа работна вечеря не завърши с официални решения. 28-те се постараха да покажат единство пред американците и тяхното решение за изтеглянето от иранското ядрено споразумение и санкциите срещу работещи в Иран фирми от Евросъюза

 


От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


17 май 2018 | 09:17Е ,и ? На този етап от развитието на международните отношения ме интересува какви са ползите за изчезващата държава България ? Фалшивите ,безсмислени клишета на нашите лицемерни "съюзници "ги знаем .А дали ще се присъединят Западните Балкани към НАТО и ЕС ми е все тая .За нас са важни преди всичко добросъседските отношения помежду ни . Ще можем ли да изтърпим до края на това европредседателство потока от хвалби и простотии от страна на управляващите ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


17 май 2018 | 08:58Чак исторически ден: тази декларация не е ангажираща. Просто ЕК, ЕП, Евросъветът и най вече Б.Б. трябва да отчетат дейност. Същевременно не е решен проблемът с транспортните фирми на малките държави от ЕС, двата американски ТЕЦа в БГ, открит остава въпросът с кохезионните фондове, Практическото озаконяване на Косово в ЕС може да доведе до центробежни настроения в редица държави на ЕС, вклюително и в БГ турцизирането на Родопите. Проблемът с природния газ, забъркан от Б.Б., покрай влошрните отношения на Турция Иран, Турция Гърция, Сирия се усложнява. ЕС волю неволю стана жертва на решението на Тръмп за излизане от спораьумението за ядрената енергетика на Ирсн. Така че покрай литаврите и посочените проблеми трябва да се решават.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


17 май 2018 | 08:50Българите се надяват ,че на тази историческа среща ще се вземат важни стратегически реше ния забъдещите добросъседски и равноправни отношения между балканските страни и Е С.! Наред с това трябва да се даде началото на решаването и на спорни и исторически несправедливи до сега решения между тях !ЕС изискв а да няма нерешени въпроси и териториални претенция между тях и затова е дошъл момента за справедливост !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


17 май 2018 | 08:48Щяла да се нодпише декларация за присъединяване с конкретни ангажименти. Първия ангажимент е да се организират гейпаради.и протестърски сборища на соросоиди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.