Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно, твърдят те

Историци от бивша Югославия с протест срещу "злоупотребата с историята" от страна на София

7503 | 18 ноем. 2020 | 15:03

Създаването на македонската нация не се различава от начина, по който са създадени всички други нации, а правото на самоопределение е основно човешко право, пише в декларацията им


По повод злоупотребата с историята, с която правителството на Република България заплашва да блокира началото на преговорите между Брюксел и Скопие в процеса на европейска интеграция на Северна Македония, група историци от бившите югославските страни инициираха подписването на Декларацията „Да защитим историята" и изпратиха протестно писмо. Скопската електронна медия „НОВА“ и Агенция "Фокус" го цитират без редакция:

„Конфликтите около историята и историческите символи отново са политически проблем в Югоизточна Европа. През последните месеци българското правителство заплаши да блокира преговорите между Брюксел и Скопие, призовавайки Северна Македония да приеме „историческата истина", че македонската идентичност и език имат български корени и че македонската нация е създадена от Тито и Коминтерна.

Въз основа на възгледите, изразени в Декларацията за защита на историята, ние, подписалите това писмо, изразяваме протеста си и осъждаме този случай на исторически ревизионизъм и злоупотреба с история за политически цели. Ние вярваме, че такъв подход е опасен не само за историята като хуманитарна дисциплина, но и за демокрацията и просперитета на региона, както и за самия Европейски съюз. Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно. Създаването на македонската нация не се различава от начина, по който са създадени всички други нации, а правото на самоопределение е основно човешко право.

Ето защо молим историците от Северна Македония и България, но също така и от всички страни в региона, да бъдат професионалисти и да се противопоставят на злоупотребите с тяхната научна дисциплина. Призоваваме политиците да водят отговорна политика, да не подкрепят историци, които разпалват националистическите конфликти, и да не упражняват натиск, който води до фалшифициране на миналото. Молим европейските институции и държави да реагират на злоупотребите с историята, като спазват основните принципи на Европейския съюз, които днес са застрашени и на Балканите, и в Европа, както са заплашени разнообразието, антифашизмът и демокрацията. Европейският съюз е създаден като средство за защита срещу лошия опит от миналото и следователно не трябва да позволяваме изкривяванията на историята да унищожат принципите, на които се основава идеята за обединена Европа.

Ние, подписалите това писмо, подкрепяме интелектуалците и историците в Северна Македония и България, които открито се противопоставят на политическия натиск и се борят за защита на своята професия и професионални стандарти. Само в знак на солидарност можем да преодолеем сериозните препятствия, които предстоят!"

Проф. Д-р Дубравка Стоянович, Университет в Белград

Проф. Д-р Хусия Камберович, Университет в Сараево

Проф. Д-р Твъртко Яковима, Университет в Загреб

Проф. Д-р Бошо Репе, Университет в Любляна

Доц. Д-р Аднан Прекич, Университет на Черна гора

Д-р Снежана Корен, Университет в Загреб

Д-р Миливой Беглин, Университет в Белград

Проф. Д-р Дамир Агишич, Университет в Загреб

Доц. Д-р Бранимир Янкович, Университет в Загреб

Проф. Д-р Момир Самарджич, Университет в Нови Сад

Д-р Олга Манойлович Пинтар, Институт за най-нова история на Сърбия, Белград

Д-р Сърджан Милошевич, историк, Белград

Д-р Александър Р. Милетич, историк, Институт за най-нова история на Сърбия, Център за исторически изследвания и диалог, Белград

Вейко Станич, историк, Белград

Петър Шаркович, историк, Белград

 


От категорията

Проф. Светлана Шаренкова: Видяла жабата, че подковават вола...

-1517831377.jpg

Но всъщност нищо ново под слънцето – няма русофобски повод, по който от ...

24 ян. 2021 | 19:19

Лили Иванова: Нищо не може да занесеш в отвъдното!

Лили Иванова:  Вярвайте в себе си, но най-вече – работете! Една мъдрост гласи: „Сега е така, но няма да е все така!“.-1611560229.jpg

Ако направя грешки – отговарям само аз. За мен аз съм певицата Лили Иванова. За ...

25 ян. 2021 | 08:12

Кеворк Кеворкян: Прекаляват - Борисов и Радев се ръфат заради Навални

-1462343945.jpg

Не искам да гледам по телевизията жалбите на свестни българи, които Ковид 19 ...

25 ян. 2021 | 10:47

Проф. Николай Овчаров: Непрекъснато отстъпваме пред Скопие. Време е да минем в настъпление

-1465391923.jpg

Трябва да поддържаме позицията си за Северна Македония, защото утре рискуваме ...

25 ян. 2021 | 09:59