Ива Митева: Парламентът свърши добра работа - не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилника

"От утрешния ден категорично няма да ползвам охрана. Имах колебания, но оставам в политиката", обяви тя

Митева: Парламентът свърши добра работа - не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилникът

1987 | 15 септ. 2021 | 17:59

Успяхме да приемем на първо гласуване Закона за съдебната власт, което е знак, че имаме воля да започнем съдебната реформа. Надявам се следващият парламент да се обединим, да бъдем повече единни, да бъдем повече смирени, заяви Митева


Парламентът свърши добра работа - щастлива съм, че не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилника. Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Тя коментира като цяло работата на парламента.

 

"Приехме актуализацията на бюджета. Това, което направи парламентът, е, че тук ние дадохме допълнително 16.5 млн. за култура, което въобще не е малко на фона на това, че дори министърът беше забравил да си предвиди актуализацията във внесения бюджет. Дадохме допълнително 70 млн. за земеделие, 70 млн. за туризъм, 60 млн. за мигрантския натиск", каза тя. По думите й парламентът е предвидил в бюджета и пари за общините.

"Парламентът свърши добра работа. Бяхме критикувани по отношение на това, че сме забавили създаването на комисиите. Радвам се, че днешното заседание се проведе на тази дата. Мисля, че е знаково. Ако се беше провело вчера или в понеделник, тогава щяхме да разгледаме само точката, свързана със закриването на Бюрото. Днес успяхме да приемем на първо гласуване Закона за съдебната власт, което е знак, че имаме воля да започнем съдебната реформа. Надявам се следващият парламент да се обединим, да бъдем повече единни, да бъдем повече смирени и да можем да започнем наистина съдебната реформа. Всички знаем и вие и ние, че там са ни необходими много гласове", каза още Ива Митева.

"Приехме почти всички ратификации, които трябваше да приемем, приехме включително Доклада на Временната комисия за полицейското насилие. Успя да се внесе във вчерашния ден и Докладът на Комисията по ревизия. Тези два дни бяха полезни и свършихме добра работа", заяви още председателят на 46-ия парламент.

Тя се обърна и към журналистите и операторите в парламента.

 

"Да ви благодаря, да благодаря за почтеността и коректното отразяване. Надявам се да се видим отново и се надявам вратите на Народното събрание да бъдат отворени винаги за вас, както бяха в този парламент", каза още Ива Митева.

 

Иска ми се и силно се надявам младите и образовани хора да се включат и да направят промяната, каза още председателят на 46-ото Народно събрание.

"Искам да честитя празника на всички учители и ученици и да им пожелая да бъдат здрави и заедно с взаимно търпение да успеят да преодолеят тази тежка епидемична обстановка. Преди много много години 1879 г. Димитър Греков е казал, че образованието е в основата на напредъка на народа ни и само този народ успява. Мисля, че това е много вярно и към днешна дата. Затова в нашата Конституция е предвидено, че образованието е безплатно и задължително. Това, което ми се иска и което силно се надявам - младите и образованите хора да се включат и да направят промяната, която всички очакваме. На добър час на всички", каза Ива Митева.

 

От утрешния ден категорично няма да ползвам охрана, заяви Ива Митева.

"Мисля да не ползвам охрана. Днес точно това раговарях с колегите от НСО по отношение на заплахата дали трябва да имам някакъв вид по-засилена охрана. Отговорът беше: не. И от утрешния ден категорично няма да бъда с охрана и няма да ползвам специализиран транспорт", посочи още Ива Митева.

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева отговори и на въпрос дали ще се кандидатира пак за депутат.

 

"Имах колебания дали да се занимавам с политика и мисля, че ако вие бяхте на мое място, също щяхте да имате тези колебания. Наистина не е лесно. Отстрани нещата изглеждат много различни. Когато влезете тук в Народното събрание, нещата са много по-различни. Струва ми се, че съм длъжна да опитам за последен път", допълни още председателят на парламент. Тя уточни, че ще се яви като кандидат за депутат от "Има такъв народ", но не смята да става член на партията.

Тя обърна внимание, че този парламент е първият, който е приел нов правилник.

 

"Ние за 15 дена успяхме да напишем съвсем нов правилник, да направим предложения по него и да го приемем. Заради това и комисиите меалко по-късно бяха създадени", допълни още тя.

 


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24

Афганистанци и българин със семейството му бяха успешно евакуирани в нашата страна
(Видео)

Снимки: МО-1631790806.jpg

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, ...

16 септ. 2021 | 14:12