Иван Гарелов

На конференцията „Атентатът срещу България – Истината“ по повод 30 години от оправдателната присъда на Сергей Антонов

Иван Гарелов: Докога заради партийни интереси няма да можем да се гледаме в очите?

4657 | 31 март 2016 | 16:36

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на следствието Евгени Диков предоставиха на Института за стратегии и анализи Дело №179 – 36 диска. Това е паралелният процес, който се проведе в България. В тях е нашата истина за невинността на Антонов и страната

Иван Гарелов-1459433036.jpgЧаст от участниците в конференцията - от дясно на ляво Горан Симеонов, Иван Гарелов, Станимир Илчев, Людмил Попов и др.-1459432146.jpgСред участниците във форума бе и доц. Йордан Величков-1459431602.jpgПо време на конференцията "Атентатът срещу България - Истината"-1459431540.jpgОрганизаторите на конференцията Чавдар Минчев, Любомир Кючуков, Валерия Велева и Людмил Попов заедно с проф. Консоло (в средата)-1459431460.jpg

„Сергей Антонов си отиде от този свят така, както и живя – тихо, скромно и самотно. Дори когато името му гърмеше по цял свят, в една от последните международни афери на Студената война, той не се опита да надскочи съдбата си на обикновен човек, осъден от обстоятелствата да бъде жертва.

 

Отиде си деликатно, в исторически момент, сякаш за да ни напомни с примера си къде минава границата между жертвата и геройството, между държавната защита и народната солидарност и кичовото обожествяване и забравата. Името му няма да влезе в пантеона на българските герои, но ще бъде вписано в в новата българска мартирология (сказания за живота и страданията на мъчениците). Защото между това да си жертва или герой има още една степен в скалата на българските ценности – мъченичеството.“

С тези думи Иван Гарелов емоционално се обърна към участниците в конференцията, посветена на 30 години от оправдателната присъда на Сергей Антонов. Форумът бе организиран от Националната асоциация по международни отношения, Институтът за икономика и международни отношения и Институтът за стратегии и анализи.

Известният телевизионер е един от българските журналисти, активно занимавали се с отразяване на темата. Гарелове автор на документален филм на Българската телевизия за търсене на истинските факти, доказващи алибито на обвинения българин. Той обясни, че неговата цел е била да тръгне по следите на фактите, върху които се гради обвинението, т.е. да направи типично журналистическо разследване.

„За него много ми помогна Джузепе Консоло – симпатичният адвокат на Антонов, който принадлежи на политическата десница. Този избор бе най-големият успех на българската държава“, посочи Иван Гарелов като наблегна, че компетентната му защита вероятно много по-трудно сме щели да се доберем до оправдателната присъда на Антонов.

Журналистът заяви още, че според него проф. Консоло се нарежда сред онези чужденци с най-високи исторически заслуги пред българската нация от ранга на Виктор Юго, Макгахан и редица други. Думите му предизвикаха ответна реакция и аплодисменти огласиха залата.

Гарелов си припомни емоционалното посрещане на Сергей Антонов на летището в София. „Бях с намерението да го интервюирам най-после, а отй извади едно листче, прочете го и до края на живота си не проговори за изживяното от него. Защото той беше опустошен от стоварилото му се нещастие и отговорност. Но и в своята обикновеност Сергей беше запазил достойнството си и въпреки всичко, на което е бил подложен, не се подведе да „признае“. Сергей Антонов не беше герой, но той стана мъченик в името на своята родина“, отбеляза Гарелов.

Популярният водещ на „Панорама“ отпреди години засегна и темата за „българските практики“, които никога не водят до добро и цитира думи на висш италиански държавен служител: „Вие показвате, че нямате механизъм за защита на националните интереси и достойнство и сами си нанасяте вреди“. Той припомни действия на бившия шеф на Комисията по досиетата и настоящ депутат Методи Андреев, който преди години двусмислено е разтръбил, че у нас има документи на ЩАЗИ (източногерманските тайни служби), разкриващи, че българските секретни служби са поискали от колегите си от ГДР съдействие за доказване на българското неучастие в атентата. И някои медии подеха: „държавата крие документи за българската следа.“

Гарелов припомни, че през 1995 г. е поканил Маркус Волф (шеф на ЩАЗИ) и в интервю пред него той е нарекъл твърденията за българско участие смехотворни и освен това е съобщил, че от ЩАЗИ е била искана помощ само за доказване на българската невинност. „Още тогава Джузепе Консоло ни го каза деликатно: „България не защитава достатъчно добре своя имидж.“ Казаха ни е го и от Рим, от Берлин, от Лондон. Никой не може да разбере поведението на София. Няма никакви улики за българско участие в атентата. Срещу тези неоспорими факти няма нищо друго, освен лични и партийни интереси. Казват ни го другите. Но ние, самите ние, как да се гледаме в очите?“ Така реторично и достатъчно емоционална завърши словото си Гарелов.

Председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов говори за ролята на българското рузузнаване в процеса срещу Антонов и България. Той посочи, че това е бил идеологически противоречив период на въоръжена надпревара, който въпреки недостатъците, има и своето голямо предимство – успява да осигури дългосрочен мир в Европа.

„За мен и моите колеги атентатът срещу папа Йоан Павел II е едно от най-широко мащабните активни мероприятия, елемент на Студената война през XX век. Това бе безпрецедентна операция за враждебно настройване на католиците от целия християнски свят срещу Съветския съюз и България“, посочи Симеонов. Таой определи това като поредица, комплект от мероприятия, целящи да дискредитират и изградят негативен имидж в западноевропейската и световна общественост, прокарвайки тезата за Съветския съюз и сателитите му като империя на злото и основен износител на тероризъм.

Горан Симеонов обърна внимание и на големия ущърб – в политически, икономически и морален план, който нашата страна е понесла тогава. И друго много важно – да не се забравя „абсолютно неоправдания политически и морален тормоз, на който бяха подложени редица офицери от специалните служби в началото на т.нар. „преход“ след 10 ноември 1989-а във връзка с атентата. Офицери, чиято вина се състоеше единствено в това, че са изпълнявали своя дълг към България.

„Резидентурата в Италия – едно от проудктивните звена зад граница, задълго беше извадена от строя, кампанията срещу България се отразява негативно и на много резидентури извън Италия, особено на тези в съседните страни“, разкри неща от кюхнята Симеонов. Таой отбеляза, че голяма част от тях се пренасочва да се занимава не с преките си задължения, а в разобличаване авторите на „българската следа“ и така разузнаването е принудено да пренастрои работата си.

„Навсякъде проф. Консоло през последните два дни бе посрещан с една дума от всички: „Благодаря“. Това той чу и от вицепрезидента г-жа Попова, и от председателя на Конституционния съд проф. Велчев, и от главния прокурор г-н Цацаров. Включително и всички вие започнахте обръщението си към него с думичката „Благодаря“. Всички вие имате своята собствена история и собствена мъка, за това, което се е случило преди 30-35 години.“
С тези думи се обърна към участниците в конференцията Валерия Велева, изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи.

Тя съобщи, че тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на следствието Евгени Диков са предоставили на Института за стратегии и анализи Дело №179 – събрано в 36 диска, в които е записан целия паралелния процес, който ние водихме в България. В тези дискове е нашата истина за процеса. Тези институции направиха и невъзможното, за да могат на тази конференция да ни предоставят този документален архив, който е много ценен. Ще го качим по някакъв начин на нашия сайт „Епицентълбг“, обеща Валерия Велева.

Накрая тя се обърна към проф. Консоло: „Благодаря ви за това, че вие ни изправихте пред собствената ни съвест, пред висотата на истината. Вие показахте как един човек, който си и поставил една кауза и я е превърнал в мисия на своя живот, тя винаги ще получи своето признание. Вие го получавате твърде късно – 30 години след това. Сергей Антонов може би ще го получи някъде там, откъдето вероятно ни гледа. С вашето присъствие и с това, че бихте камбана, направихте така, че българските държавни институции да се сетят за този случай. И това е вашата днешна голяма победа за България.“

 


От категорията

Корнелия Нинова: Никаква ваканция за депутатите! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1529408088.png

Тупа се топката по проблемите на хората с увреждания, категорична е лидерът на ...

19 юни 2018 | 14:34

Цветанов: България е една от трите страни в ЕС, която ще получи по-висок бюджет с около 8%

Снимки: ГЕРБ-1529409232.jpg

Земистник -председателят на ГЕРБ подчерта, че е много важно да се обясни на ...

19 юни 2018 | 14:51

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!-1529436321.jpg

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания. Той ...

19 юни 2018 | 22:24

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК-1529435864.jpg

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършил е юридическия факултет на СУ ...

19 юни 2018 | 22:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Afroditi Georg


12 апр. 2016 | 14:04ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ Г Н ГАРЕЛОВ: Г Н ГРЕЛОВ СМЯТАТЕ ЛИ ДА ИЗДАДЕТЕ КНИГА С ИСТИНАТА ЗА СЪБИТИЯТА КОИТА СА БИЛИ И КОИТО СА? ВСИ4КИ ЗНАЕМ 4Е ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ЗНАЕТЕ ИСТИНАТА ПОВЕ4Е ОТ ВСЕКИ ДРУГ НО ОТРАЗЯВАТЕ ТОВА КОЕТО ВИ Е ПОЗВОЛЕНО! КОГА НАРОДА ЩЕ БЪДЕ ИНФОРМИРАН ИМА ЛИ ТАКЪВ ШАНС ИСЗОБЩО ДА СЕ КАЗВА ИСТИНАТА ??? ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЧЕТЕМ ЧУЖДЕСТРАНЕН ПЕЧАТ ЗА ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СТАВА В НАШАТА СТРАНА??? демокрация е това нали редактирана :)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.