Той благодари на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители

Иван Гешев: Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната власт

11440 | 22 юли 2021 | 10:50

Главният прокурор се обърна към служебния правосъден министър и изрази съжаление, че е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване


Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната власт. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на ВСС.

 

Обсъждаме едно бланкетно предложение на правосъдния министър. Бих нарекъл изложението на Рашков едно нищо“, заяви в началото обвинител №1. Гешев обясни още, че обвиненията срещу него са обида срещу прокуратурата.

 

Гешев се обърна към служебния правосъден министър и изрази съжаление, че е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване.

 

„То е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и на правосъдието. Този акт няма никакви юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел. Тази цел е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни европейски принципи – върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава", защити се Иван Гешев.

 

Бойко Рашков твърди, че аз нарушавам презумпцията за невиновност, а в същото време той от сутрин до вечер говори пред медиите за различни хора, в това число за мен, че са извършили престъпления“, посочи той.

 

Гешев се обърна към Стоилов и заяви, че той е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване.

 

Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление, освен че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелигитимна политическа цел“, каза Гешев.

 

И продължи: „В крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел. Тази цел е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни европейски принципи – върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава“.

 

Гешев благодари на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители. „Всичко, което се случва и ще продължи, е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно защото прокуратурата работи. Представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона, направиха действия съобразно българския закон, спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, хора, които работят за чужди държави", допълни той.

Той уточни, че за пръв път са били повдигнати обвинения на действащ министър и зам.-министър.

 

„Главният прокурор носи отговорност за дейността на прокурорите в страната и резултатите от тяхната дейност, включително извършени някакви нарушения. По същата логика, г-н Стоилов, при извършване на някакво престъпление от ваш служител, трябва да се търси отговорност от вас. От 2016 г. според Закона за съдебната власт, главният прокурор осъществява ръководство само по отношение на административните ръководителите, а не на отделните прокурори“, обясни Гешев.

„Не мога да разбера юридическата логиката с въпроси, които са обсъждани при избирането на главен прокурор, след това с тези основания г-н Рашков чрез г-н Стоилов да се иска отстраняването му“, коментира той.

Гешев отхвърли обвиненията, че е нарушил презумпцията за невинност. „Не знам как кореспондира с нея служебният вътрешен министър, който твърди, че съм я нарушил, а той от сутрин и вечер в различни медии сочи с имена хора, за които твърди, че са извършили престъпления. Най-малкото това говори за безпринципност", допълни той.

„Докладът за върховенството на закона е за всички държави в ЕС, за всички има бележки. В бележките, които твърдите, че уронват престижа, са от резултат на законодателната дейност или липсата на такава на Народното събрание. Не мога да нося отговорност за друга власт, която не си е свършила работа, това звучи най-малкото абсолютно нелогично. Факт е, че тези констатации са от 12 години. Не виждам връзка между моето поведение и законодателния процес в Република България", коментира той.

Няма да коментирам на какво основание служебен министър на вътрешните работи иска отстраняване на магистрат, няма да коментирам как кореспондира с върховенството на закона, независимост на съдебната власт, няма да публикувам как публикуваш своето изложение на сайта на МВР в лично качество и така ангажираш самата институция. Няма да влизам в подробности, ще караме по юридическата част, доколкото същества. Според мен не съществува“, допълни Гешев.

 

Гешев обяви, че доказателствата, събрани със СРС, са явни и се обсъждат в публичната - съдебната, фаза на процеса. И че те се разпространяват в интерес на българските граждани и правото им да бъдат информирани, без да обясни защо тези данни се разпространяват от прокуратурата избирателно.

 

Според Гешев Рашков е обидил съдебната власт с твърдението си, че поради йерархична зависимост, която доминира над свободата на волята им, не изпълняват правомощията си по вътрешно убеждение. "Аз съм административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата. И всеки юрист го знае", обяви Гешев пред съвета.

 

Той се обиди на Рашков и от името на Прокурорската колегия на ВСС, на която вътрешния министър й казвал какви решения да вземе.

 

За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало съдебно разрешение за влизането, което било показано на НСО.

 

„Българските прокурори и следователи взимат решенията си на база закона и вътрешното си убеждение, както всеки български магистрат. Опитите да бъдат превърнати в нещо друго, което няма собствена воля – говорим за над 1000 магистрата, не само юридически, но и логически е невярно и невъзможно“, коментира той.

 

След него Йордан Стоев заяви: "Нека да не отваряме кутията на Пандора. Ако възприемем, че на базата на публикации може да се образува процедура за отстраняването на главния прокурор, това би важало и за другите двама големи в съдебната власт". И на свой ред цитира публикации в някои сайтове, които твърдят, че Бойко Рашков ще стане посланик, а Стоилов - конституционен съдия, ако атакуват Борисов и Гешев. Стоев все пак посочи, че той не поставя под съмнение, че мотивите на Стоилов са користни.

 

След това Стефан Петров обяви, че предложението на министъра трябва да се остави без разглеждане, защото е недопустимо. Според Петров министърът няма право да иска освобождаване на главния прокурор. Това можели да направят само от петима от членовете на пленума на ВСС или трима от прокурорската колегия. Главният прокурор е самостоятелен и едноличен конституционен орган, обяви Петров.

 

Атанаска Дишева обаче припомни на колегите си, че "очевидно имаме нужда от по-задълбочен анализ на принципа на разделение на властите и на елемента на възможността всяка власт да контролира и регулира останалите власти" Власт власт възпира - този принцип е реализиран в правомощието на министъра на правосъдието да иска отстраняване на главния прокурор, посочи избраната от съдиите за член на ВСС Дишева. И допълни, че би било опит ВСС да избяга от отговорност, ако членовете му оставят без разглеждане предложението на министъра.

 

Цветинка Пашконува смята, че предложението трябва да бъде разгледано, но според нея то не е мотивирано. Пашкунова бе пратена във ВСС от съдиите.

 

Огнян Дамянов също обясни как главният прокурор може да носи отговорност за личните си действия. А главният не бил ходил в президентството. Според него министърът няма право да иска уволнението на Гешев и затова ВСС не може да се занимава с предложението на Стоилов. Дамянов е от прокурорската квота във ВСС.

 

Даниела Марчева посочи, че предложението на министъра не отговаря на изискванията на закона, защото не съдържа обяснение какво точно е нарушил Гешев. "Не сме надлежно сезирани днес. Няма как докладът на вътрешния министър да замести волята на правосъдния министър", допълни Марчева, която е от квотата на парламента във ВСС. Тя призова да не се налага автоцензура на съвета да се произнесе още днес.

 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев (квота на НС) обясни, че съветът трябва да разгледа предложението на министъра. Становището на министъра трябва да е акт на неговата лична воля, той да е убеден, недопустимо е да се ползва чужда воля в едно санкционно производство, каза той. И даде за пример как случайното разпределение на делата в прокуратурата не може да е отговорност на главния прокурор.

 

Вероника Имова (квота на НС) също защити Гешев. "Не можем да търсим отговорност на главния прокурор на базата на нарушенията, които се твърдят с предложението на Стоилов. В сигнала има съждения. Ние се нуждаем от факти, те не са посочени", обяви Имова. Тя допълни, че "едва ли един сериозен орган като ВСС би следвало да обсъжда съждения и оценки и констатации на политик, който се основава на публикации".

 

Калина Чапкънова (квота на НС) се вгледа в процедурата. Според нея става дума за дисциплинарно производство срещу Гешев и министърът на правосъдието няма право да сезира ВСС за това. След това обаче направи и анализ на данните, с които Стоилов е сезирал съвета. Тя оправда разгласяването на доказателства, събрани със СРС. Това се правело, защото обществото имало право на информация. По темата за нахлуването в президентството Чапкънова посочи, че не става дума за нахлуване, а прокуратурата имала съдебно разрешение за това. Главният прокурор не може да е отговорен за действията на всички прокурори, подчерта тя. И допълни, че няма как главният прокурор да е виновен и за нарушения при случайното разпределение на делата, защото това било ангажимент на шефовете в съответните прокуратури.

 

Боян Новански (квота на ВСС) защити тезата, че е изтекла давността за сезиране на съвета, тъй като Стоилов сочел нарушения на Гешев отпреди 1 година. „Какво ще стане, ако всеки министър на правосъдието по всяко време започне да прави такива искания за всеки от тримата големи (в съдебната власт, б.а.). Разбирам опитът на министъра на правосъдието да е морален стожер на съдебната система. Но не се ли нарушава принципът на разделение на властите“, попита той. Според него вариантите за излизане от ситуацията са три – ВСС да реши, че министърът няма такова правомощие и да не допусне искането; да го допусне за разглеждане и да си отговори по какъв ред и процедура ще става това; или да приеме, че са изтекли давностните срокове.

Иначе излизало, че за всяко действие, уронващо престижа на съдебната власт, на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища, можело по всяко време да се търси отговорност. "Ако не следим за давност, къде отива правото на защита?", посочи Новански. Според него искането на Стоилов и извън срок. "Положението е шах и мат. Да правиш въже от пясък", опита да е образен Новански, според когото решението на съвета ще е безсмислено.

 

Това е специално производство, то е регламентирано в обществен интерес и за него давността на важи, обясни му Олга Керелска (квота на съда). Събитията от сигнала на Стоилов са се разиграли пред очите и ушите на цялото общество, каза още тя.

 

"Ние сме уникални да говорим 5 часа до такава степен, че дори и вносителят да забрави кой е той и за какво се бори", обърна се към колегите си в съвета председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той взе думата малко преди 15 ч., тоест на шестия час от заседанието.

"Гешев обедини нацията. С представянето си днес блестящо показа как няма етични и професионални качества", посочи още Панов. Той припомни, че в искането на Стоилов има и данни за извършени престъпления, но ВСС не може да се занимава с това."

Този, който може да започне разследване срещу главния прокурор, е прокурор. В една субординирана прокуратура, това звучи като мечта", допълни Панов. Според него главният прокурор демонстративно и по мутренски се е отнесъл към президентството.

 

"Много мои колеги ме питат защо се е променило поведението на г-жа Пашкунова. Не знам. Мога само да пожелая успех на нейния син в попрището, което е избрал", каза Панов, без конкретика. (Синът на Пашкунова е младши прокурор, а преди това работеше в спецпрокуратурата, б.а.) Това предизвика Гешев се намеси спонтанно: "Това не е поведение на кавалер!". 

 

"Когато избирателно, по непонятни какви правила и причини се избират СРС-та, които да бъдат огласени, това не цели публичност на прокуратурата, а преследва други цели. В случая с президента – унизяване на институцията и опит да се дискредитира името му", посочи той. И допълни, че когато във ВСС се вършат безобразия, няма какво да се учудваме, че обществеността реагира. "Защото безобразията в този ВСС станаха страшно много", обяви Панов.

 

"Самият ВСС няма претенция да бъде обществено недосегаем. Поддържането на незавсимостта на съдебната власт, не е теждествено на недосегаемост. Тази дискусия дори може да е допринесла за развитието на правото, защото се води за първи път".

С тези думи Янаки Стоилов обобщи дискусията и отговори на част от въпросите, поставени по време на дискусията. Той каза, че според него министърът на правосъдието е легитимна фигура, която има законово правомощие да инициира остраняване на главния прокурор.

 

"Не е въпросът как да бъде съден главния прокурор, а как дейността му да бъде ефективна. Аз съм силна, отчетна и ефективна прокуратура. Трябва да се използват средствата, които дават конституцията и законите, а такива съществуват", каза Стоилов.

 

"Българските закони са в унисон с европейските и по-малко извинения и оправдания трябва да търсим, че има нещо нормативно недоправено. Големите проблеми си остават в областта на правоприлагането. Правото не бива да се усложнява допълнително до степен хората да остават с впечетлението, че е нещо мистично или спекулативно, а не да решава проблемите", коментира Янаки Стоилов.

 

Той отговори на въпросите и намеците, че е бил притискан или принуждаван да внесе искането във ВСС.

 

"Не съм поставил искания нито преди, нито след назначаването ми като министър за бъдещи назначения. Може би някои от членовете на съвета очакват да направя публичен отказ за заемане на държавни длъжности, за които нямам предложение. Години наред съм се занимавал с юридическа и политическа дейност. Не съм действал никога под натиск. Напротив - налагало се е да вземам решения, които не са били политически и професионално изгодни за мен. Тук няма никаква грешка", увери Стоилов.

 

"По въпроса за допустимостта и обосноваността, един от централните въпроси беше какво е естеството на процедурата – съгласен съм, че е близко до дисциплинарно производство. Това обаче е неуместно. Това, с което се занимаваме в момента, прилича повече на импийчмънт, която се прилага спрямо президента. Замислена е като юридическа процедура, но засяга висши публични длъжности", смята служебният министър на правосъдието.

 

За да бъде отстранен Гешев, "за" трябва да гласуват 17 от членовете на ВСС. Той по принцип се състои от 25 члена, но в момента е с 22. След това процедурата се финализира с президентски указ. Малко вероятно е обаче мнозинството в съвета, което избра Гешев, да се обърне срещу него.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Зов за помощ: Ученикът, който пострада в Айтос, спешно се нуждае от кръв
(Видео)

Кадър: бТВ-1631716865.jpg

Учители и съученици от Техникума по механотехника отправиха призив към всички, ...

15 септ. 2021 | 17:40

Пуснаха Биляна Петрова под гаранция от 8000 лева
(Видео)

Десислава Иванчева и Биляна Петрова-1569648667.jpg

Тя беше арестувана заедно с кмета на "Младост" Десислава Иванчева при ...

15 септ. 2021 | 16:49

Наркотици, оръжие и културно-исторически ценности са открити в столичния кв. "Филиповци"
(Видео)

Снимка: БНР-1631706661.jpg

При операцията има и задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно ...

15 септ. 2021 | 14:50

КПКОНПИ внася искове за отнемане на имущество на стойност над 2 млн. лв.
(Видео)

-1558350876.jpg

На най-голяма стойност - близо 431 хил., е искът на Софийския градски съд срещу ...

15 септ. 2021 | 12:10