Сн. Novini.bg

Няма съмнение, че последната обща оценка на мониторинговия доклад е положителна, добави пък Цацаров

Иван Гешев: Постигна се съществен напредък в съдебната ни система

1157 | 2 дек. 2019 | 16:20

Създаде се цялостна система за борба с корупцията по високите етажи на властта. Бяха повдигнати обвинения на лица от политически и икономически кръгове със сериозни възможности. Видим е напредъкът е последните 2 години, каза още бъдещият обвинител №1


Няма съмнение, че последната обща оценка на мониторинговия доклад е положителна. Докладите бяха катализатор на промени. Нямаше да има толкова добри резултати, ако механизмът не действаше. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на конференция, организирана от евродепутата Емил Радев, за механизма за сътрудничество и проверка на България.

"Механизмът беше стимул за реформи дълги години. Ключов беше докладът от януари 2017 г., който формира 17 конкретни препоръки. В последния доклад се казваше, че свършеното е достатъчно. Личното ми мнение, че ако има механизъм - то той трябва да е за всички държави-членки на ЕС. България вече далече не е най-проблемата страна. Време е за пълноправно членство", категоричен бе Цацаров, предаде Novini.bg.

"Конференцията се провежда във важен момент. След 12 години мониторинг, България постигна задоволителни и отчетливи резултати. Постигнатите резултати са стабилни, а процесът на реформа е необратим. Прокуратурата осъзнава, че усилията трябва да продължат. Поредна стъпка в тази посока е приемането на постановлението от МС за национален механизъм за борбата с корупцията. Този механизъм следва да осигури запазването на напредъка", допълни по темата зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"В периода от 2012 до сега се постигна съществен напредък в съдебната ни система. Положени бяха значителни усилия в борбата с организираната престъпност. Създаде се цялостна система за борба с корупцията по високите етажи на властта. Бяха повдигнати обвинения на лица от политически и икономически кръгове със сериозни възможности. Видим е напредъкът е последните 2 години. За около 3 млрд. лева са предявени искове за замразяване на имущество. Иззето е имущество за над 2 млрд. лева. Прекратена беше и дейността на множество фабрики за цигари - прекратихме престъпна дейност за 700 млн. лв. Намалихме и с 50 % телефонните измами - чувствителна тема за обществото ни. България е постигнала трайни и устойчиви резултати. Постигнатото до момента е в резултат на решимостта на държавата ни", каза още той


От категорията

Контрера за мерките за въздуха: Предложенията на Фандъкова са правилни

-1550854778.jpg

Общинският съветник признава, че всяко едно увеличение на данъци е непопулярна ...

10 дек. 2019 | 10:28

Херо Мустафа се срещна с български параолимпийски шампиони

Снимка: U.S. Embassy Sofia-1575967081.jpg

За да отбележи Деня на правата на човека, посланик Мустафа посети Фондация ...

10 дек. 2019 | 10:24

Бойко Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни да българската икономика!

-1565535690.png

Оборотът в търговията на дребно нараства с 1.2%, цитира данните на НСИ ...

10 дек. 2019 | 11:10

Вълчев: Можем да се инатим, но системата трябва да се промени. Живее различно поколение

-1568298278.jpg

Mинистърът на образованието и науката участва в конференция на тема ...

10 дек. 2019 | 10:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


2 дек. 2019 | 18:06Де факто осъдени ефективно за КОРУПЦИЯ в България няма, напук на постигнатия високи напредък на съдебната ни система, отчетени от глав. прокурор Цацаров. Може би повдигнатите и недоказани обвиненията за тероризъм и шпионаж са достатъчни за подобна самооценка. Делото Иванчева все още не е приключило, така че не може да се брои.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.