Иван Гешев: При обиска в дома на Нено Димов са иззети документи и за боклука от Италия

България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук или в тоалетна чиния, подчерта главният прокурор

Иван Гешев разкри, че при обиска в дома на Нено Димов са иззети документи и за боклука от Италия

64202 | 13 ян. 2020 | 12:09

Ние не заслужаваме това. Изпълнителната власт и съдебната власт в мое лице сме се ангажарали за разкрием, ако има престъпления, независимо кой е виновен".


"България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук или в тоалетна чиния. Видях карта на пътя на боклука (от Италия), която проверяваме. Ние не заслужаваме това. Изпълнителната власт и съдебната власт в мое лице сме се ангажарали за разкрием, ако има престъпления, независимо кой е виновен".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция по повод зверското убийство в Галиче.


В момента се извършват проверки от ДАНС, заяви Гешев и затова не пожела да коментира повече тази тема.
Той уточни обаче, че при обиска на кабинета на Нено Димов са иззети документи и в тази връзка и в случай, че има доказателства за извършени престъпления, прокуратурата в негово лице няма да има притеснения да повдигне обвинения.

 

За първи път Обвинител № 1 свърза името на министъра в оставка Нено Димов с вкарването на италианския боклук у нас, за което вече се появиха публични основания за съмнения, че с разрешения на Нено Димов чуждият боклук е пристигал у нас за горене. 

“Дали някой ще бъде задържан под стража, преценява само съдът", каза ще  главният прокурор по повод многото коментари, че министърът в оставка Нено Димов е оставен в ареста и въпросите в публичното пространство  дали мярката не е пресилена.

Гешев заяви, че прокуратурата може само да изрази становище, а след като има доказателства, дали срещу кмет или министър, той не вижда проблем, след като е спазен законът да бъде задържан.

"Това, че си министър или пък прокурор, не ти дава имунитет. Прокурорите и членовете на изпълнителната власт нямат имунитет. Всеки съдия, прокурор и следовател може да бъде привлечен под наказателна отговорност. Не виждам пречки и не виждам защо да не спазваме закона, само защото някой заема определена длъжност. Ние не сме депутати или президенти, за да имаме имунитет, допълни още Гешев.

 

Припомняме, че в събота един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета - Антонио Никазо заяви пред Нова тв: „Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му.” Никазо работи рамо до рамо с прокурор Никола Гратери - организаторът на мега акцията от миналия месец, с над 300 арестувани мафиоти.

„В началото токсичен боклук се складираше в Италия. Освен в района станал известен като „Тера дей фуоки” до Неапол, бяха открити и други незаконни сметища. Но обществото реагира изключително бурно срещу тоновете токсични отпадъци, захврълени наоколо. Имаше протести и скандали. Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, далече от Италия. Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии. В България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и сега просто сменят бизнеса”, посочи още Никазо.

„За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари. Страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро”, разкрива още той.

„При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме”, коментира Антонио Никазо, изследовател на Ндрангета.

По информация на прокурор Гратери шест мафиотски клана перат пари у нас. Причината - ниските данъци. Примерът е хотел на българското Чероморие на стойност 160 милиона евро. Строежът бил спрян тази година - още преди да започне.

Двете акции от миналия месец, в които се забърка името на България, не били сврързани помежду си, казва експертът. Въпреки това обаче от известно време в Италия усилено се говори за връзка между Ндрангета, България и боклукa.

„Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добавя Никазо.

Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им и да не позволи да се превърне във втора „Тера дей фуоки”, където всяка година се регистрират все повече случаи на онкозаболявания. Токсични течности отдавна са се просмукали в почвата и кой знае какво очаква хората от района вбъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички”, обобщава Антонио Никазо.

 

"Нямаме информация дали отпадъкът е бил предназначен за България. Компетентният орган на Италия не е сигнализирал компетентния орган в България. За този отпадък не съществува инфорамция, не е искано разрешение за железопътен транспорт, не е давано и разрешение".
Това заяви Нено Димов на 18 декември 2019-а в парламента в отговор на питане на опозицията, заради информацията за транспортирането на стотици тонове неясен отпадък от Италия с крайна точка България.  Тогава стана ясно, че  хванатият до Милано 815 тона боклук, е бил предназначен да влезе и да бъде унищожен на територията на България.

 

Подписът на Нено Димов седи под всички разрешения за внос в България на боклук. 


Главният прокурор Иван Гешев разпореди МВР и ДАНС да проверят как се съхраняват отпадъците у нас.

Очаквайте подробности


От категорията

Прокурорската колегия предлага да се замразят заплатите на съдии, прокурори и следователи

-1581236140.jpg

Предложенията ще бъдат внесени на заседание на Пленума на ВСС на 09.04.2020 г.

8 апр. 2020 | 18:34

Прокуратурата не е сезирана за консула в Хага

-1583228519.jpg

От прокуратурата напомнят, че всеки, разбрал за извършено подобно престъпление, ...

8 апр. 2020 | 14:03

ВСС решава да замрази ли заплатите в съда

-1580199565.jpg

Съветът ще гласува дали да приема одита на системата за случайно разпределение ...

9 апр. 2020 | 07:40

Младен Маринов: МВР не събира статистическа информация за случаите на домашно насилие

-1585306726.jpg

Вътрешният министър отговаря на въпрос на Крум Зарков от БСП дали насилието ...

8 апр. 2020 | 14:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Попколев


14 ян. 2020 | 14:43Г жа Велева, прокуратурата опроверга информацията, а газетата "24 часа" коригира публикацията по темата за намерените документи в дома на Нено Димов... Вие колко дни смятате да държите в сайта си тази уйдурма в стил Бабикян?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


13 ян. 2020 | 23:17Истината лъсна! Нено Димов не е прибран заради водата на Перник, а по искане на италианската прокуратура Боклук от Африка заразен с Ебола е минал през Италия и е стигнал до България. Според италианската прокуратура именно подписа на министър Нено Димов седял под всички документи за вноса в Европа и това е причината той да бъде прибран превантивно в ареста, за да не започне да се обяснява пред медиите, чии са били фирмите и как хора много близки до Бойко Борисов са замесени в тази афера с боклука от цял свят, който се внася в България. Именно хитрият Борисов с ареста на Нено Димов се опитва да тушира социалното напрежение в град Перник и да опази своите приятели, които седят зад вноса на боклук от Африка заразен с ебола, минал през италианско пристанище и стигнал до България.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


13 ян. 2020 | 19:55Аз да ти кажа щото ти не знаеш гешеф. Подписа е на Нено, щото сам бокобоклука му е наредил да подписва! Ама коката в боклука не е на Нено да знаеш!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


13 ян. 2020 | 23:19Григор Здравков с камара документи за боклука 30 000 ВАГОНА БОКЛУЦИ & НАРКОТИЦИ СВЪРЗАНИ С ПРИЯТЕЛСКИ ФИРМИ НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ! https: www.youtube.com watch?time_continue 2&v RUoAKDiXo28&feature emb_logo


Васил Здравков


13 ян. 2020 | 17:02По случайност или по съвпадение, братът на Гешев спечели джакпот от 5.6 млн лв.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


13 ян. 2020 | 19:10НЯКОЙ изпра едни милиони с тази печалба. КОЙ ли ще е ?


Ангел Небесен


13 ян. 2020 | 15:22тия замесените в тоя боклук що не вземе някой да ги хване и да им натъпче главите в балите с боклука...ей така да се окъпят и пробват чистотата на боклука. Боклука тиквов...си трае отгоре гледа и се пресмива на тъпия народ а той си прибира паричките. Другите нации се развиват с високи технологии и производства а нашия тъпан печели от боклука на земята...егах ти боклуджията.....така и трябва да се нариза...боко боклуджията......и народеца търпи и софиянци грухтят само за въздуха но не смеяат, къде са зелените.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


13 ян. 2020 | 14:04Бокоооу, курво !!! Съсипа държавата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


13 ян. 2020 | 13:57Дали пък Гешев няма да се обърне срещу ментора си! От самото начало се надявах на това и то май върви на там, защото Нено Димов сега е е в следствения арест ЗАРАДИ БОКЛУКА и ще бъде там дълго да не се разприказва, защото, ако си отвори устата Пунта мара е веднага до него ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


13 ян. 2020 | 19:39Дааааа! Offche Welle, дааааа!!!


OFFche Welle


13 ян. 2020 | 14:30Под БОКЛУКА, Боко Боклука ли да се подразбира ?


Mari Paunova


13 ян. 2020 | 13:49Чакаме резултат от разкритията, не само празни приказки, но и за тези, които са над Димов!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йозеф К


13 ян. 2020 | 13:36А Тиквата на Републиката цЕлата в бЕло ни лук ял Тиквун, ни лук мирисал!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


13 ян. 2020 | 13:19"Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава."_____"Подписът на Нено Димов седи под всички разрешения за внос в България на боклук."_____А КОЙ СТОИ ЗАД НЕНО ДИМОВ?__КОЙ се занимаваше, а може продължава и до днес с производство и контрабанда на амфетамили? За КОГО има доклад от Байърли? ___ЗА КОГО? КОЙ?____Другаря Гешев чака инструктаж по телефона, иначе НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА НАГАЗИ В ТАЗИ МЪТНА И ОПАСНА ВОДА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


13 ян. 2020 | 12:23Проверявайки пътя на боклука,може ли да се провери,дали прехвъления от Италия боклук е пренасочен боклук от африканска държава свързана по това време с епидемията от ебола?Къде се намират в момента балите с боклук от Италия,налични ли са или са вече изгорени?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


13 ян. 2020 | 13:55Боклук има не само с ебола, но и биологичен отпадък и най страшното радиационен отпадък, който не може и не трябва да се изгаря в ТЕЦ вете!!!!!