Факт е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, заяви обвинител №1

Иван Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита! Защо Лозан Панов не иска одит?

3827 | 5 апр. 2020 | 12:12

На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015?, пита главният прокурор


За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, в началото на 2019 г оказват съпротива и се опитват да предотвратят този IT одит, който вече се проведе и експертизата върху сигурността за централизираната система за случайно разпределение на делата.

 

Това каза в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

По думите му съществуват сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата в съдилищата е пробита.

 

Главният прокурор сподели, че няма никакви притеснения да зададе въпроси по случая на председателя на ВКС Лозан Панов.

В момента по случая тече досъдебно производство.

"Ще оповестим доказателствата, когато са налични, защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани и техните имуществени и неимуществени интереси.

 

Ще уведомим и Европейската комисия, защото става въпрос за период от 5 години, в който бяхме под мониторинг в областта на правосъдието. Не знам дали съществуват бели, черни или други цветове хакери, но факт е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него. Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е "смешна"?", обясни Иван Гешев.

"Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015 като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари", попита още главният прокурор.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“.

Агенция “Фокус“ припомня:

С решение на Висшия съдебен съвет от 1 октомври 2015 година се въведе в експлоатация Централизирана система за разпределение на делата във всички съдилища в Република България.

В началото на юли 2019 година министърът на правосъдието Данаил Кирилов присъства за първи път на публично разпределение на дела във Върховния касационен съд, при който бе използвана системата за случайно разпределение, а след това поиска одит.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Софийската градска прокуратура е започнала разследване по сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с доклад за извършен одит относно информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата и съмнителна дейност и опити за пробив в системата.

 


От категорията

Иван Гешев: Обвиняемият Божков ми прати сигнал по мейла, ще го проверим!

-1591261714.png

Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали ...

4 юни 2020 | 12:06

Цветомир Найденов с остри въпроси към Георги Кадиев за монопола в хазарта

Цветомир Найденов Снимка: Нова тв-1591266624.jpg

Бившият съдружник на Васил Божков пита защо не са поискани със задна дата ...

4 юни 2020 | 13:28

Прокуратурата: Не са положени достатъчно грижи за кучето нахапало дете в Крън

Кадър нова телевизия-1591273788.png

На собственичката на животното е издадено разпореждане да не го разхожда без ...

4 юни 2020 | 15:25

Адвокатът на Бобокови: Разрушават устоите на стопанския живот

Адвокатът на Бобокови: Разрушават устоите на стопанския живот -1591271878.jpg

"По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния ...

4 юни 2020 | 14:56