Гешев за сигнала на Рашков: Това е политически акт с нелегитимни цели, без юридически аргументи

2199 | 23 юли 2021 | 18:39


Главният прокурор Иван Гешев използва правото си на отговор след вчерашното интервю на вътрешния министър Бойко Рашков пред БТВ.

 
"Извиних се на служебния министър Янаки Стоилов за това, че е бил принуден да внесе това политическо нищо на служебния вътрешен министър господин Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи и цели политически и нелегитимни цели, а именно отстраняването на главния прокурор, а основно - делегитимирането на ВСС , както и може би овладяването на отделни части на независимата съдебна власт" , каза главният прокурор.

 

"Не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства. Според Закона те са явни. Според същия закон те се обсъждат в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублична, затова има разпоредба на закона, която позволява на прокурора да се обявят определени доказателства", каза обвинител №1.

 

По думите му има решение на Върховния касационен съд, че в момента, в който се инкорпорират веществени доказателствени средства, стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. "Безумно от юридическа гледна точка е твърдението, че Законът за специалните разузнавателни средства, който е материален закон и това го знае всеки студент 3-4 курс, е специален към Наказателно-процесуалния кодекс. Това е принос към българската правна теория", обясни той.

 

Гешев обясни още, че главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. "Това е лъжа. Обидно е първото изречение от юридическото нищо от служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение", категоричен е той.

 

Според обвинител №1 това, освен че логически е невярно, предвид че става въпрос за над 1500 магистрати, е и юридически невярно:

 

"На доц. Рашков и на проф. Стоилов трябва да им е ясно, че след конституционната реформа, започната през 2016 г. от бившия правосъден министър в правителството на Борисов, беше променен Законът за съдебната власт и прокуратурата е единна, а не централизирана. Единни са всички прокуратури в целия ЕС".

По думите на главния прокурор няма как министрите да не знаят. "Това ми говори, че въпреки че се твърдят тези обстоятелства, става въпрос за друга причина, а не юридическа", добави той.

 

Освен това Гешев добави, че е изказал съжаление и се е извинил на служебния правосъден министър, че е бил принуден да внесе "това политическо нищо на вътрешния министър Бойко Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи".

Целят се политически нелегитимни цели, а именно - не отстраняване на главния прокурор, а основно делегитимиране на ВСС, както и може би овладяване на отделни части от независимата съдебна власт, именно прокуратурата, уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на основни европейски ценности, категоричен е още той.

 
От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Удължават срока на електронното преброяване до края на септември
(Видео)

Удължават срока на електронното преброяване до края на септември-1631789226.jpg

Срокът за електронното попълване на анкетните карти на НСИ за националното ...

16 септ. 2021 | 13:46

Вицепремиерът Бойко Рашков: Оградата по границата ни има нужда от доста ремонт
(Видео)

-1625483563.jpg

Вътрешният министър посочи още, че в следващите няколко дни ще бъде излъчен ...

16 септ. 2021 | 13:29