Той има безупречна репутация и е пример за морал и почтеност, пише в доклада на Етичната комисия

Иван Гешев е допуснат до изслушването за главен прокурор на 24 октомври

1326 | 9 окт. 2019 | 15:10

Прокурорската колегия гласува единодушно преминаването в последния етап на процедурата на 24 октомври


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) допусна до изслушване в процедурата за избор на следващ "обвинител №1" настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев, предаде "Правен свят".

Според докладите на двете ресорни комисии към Прокурорската колегия - Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията "Професионална етика" – зам.-главният прокурор притежава моралните и професионални качества да заеме поста.

"Иван Гешев познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява диалогичност и междуинституционално сътрудничество с органите на властта, има и идеи за развитие на наказателната политика в България", гласят част от изводите на КАК.

"Не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение или да е имал поведение, което да урони престижа на съдебната власт. Иван Гешев има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността "главен прокурор". Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност", пише пък в доклада на Етичната комисия.

"Съобразно заключенията на двата доклада става ясно, че кандидатът отговаря на критериите, които трябва да бъдат спазени, отговарящи на профила на главен прокурор, затова считам, че Иван Гешев трябва да бъде допуснат до изслушването" , заяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева по време на заседанието й в сряда.

Накрая, кадровиците единодушно гласуваха за това процедурата да премине във финалната си фаза – събеседване с кандидата и гласуване на номинацията му на 24 октомври.

 


От категорията

Фалшиви документи приписаха на Иван Гешев милиони в банки в Швейцария и Монако

ДАНС-1571844580.jpg

„Документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е ...

23 окт. 2019 | 18:27

Иван Гешев се обяви за законодателни промени, гарантиращи независимо разследване на главния прокурор

Иван Гешев-1564052321.png

Ден преди изслушването и избора във ВСС, кандидатът за обвинител №1 отговори и ...

23 окт. 2019 | 16:44

Приятелката на кандидата на ДБ за кмет на София Борислав Игнатов съди "Пик" за 1 милион лева

Приятелката на кандидата на ДБ за кмет на София Борислав Игнатов съди "Пик" за 1милион лева-1571855913.jpg

Въпросният сайт публикува снимки с нецензурно съдържаниена Йорданка Михайлова, ...

23 окт. 2019 | 21:34

ЦИК разреши екологът Тома Белев да бъде привлчен като обвинеям

ЦИК разреши екологът Тома Белев да бъде привлчен като обвинеям-1571855537.jpg

Той е кандидат за общински съветник за София от листата на "Демокрарична ...

23 окт. 2019 | 21:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


10 окт. 2019 | 00:08Боже опази ни от тази сган гербава! От ограничени и прости хора ни опази! От овчедушие ни опази! Моля те Боже!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Канарата


10 окт. 2019 | 08:48Боже пази ни най много от такива като Незабравка.Овчедушна червена мързелива сган.Толкова ограничени и прости като тяхната водачка кака Кури лъжкинята. Моля те боже покажи им правия път и им отвори очите че са кьорави като къртици.