Иван Гранитски: България се е превърнала в страна, в която ужасът е ежедневен гост

Парламентът би трябвало да кове закони, а всъщност произвежда скандали

Иван Гранитски: България се е превърнала в страна, в която ужасът е ежедневен гост

7522 | 29 дек. 2018 | 08:34

Политиците от всички разцветки се разсейват за това, което се случва в страната – постоянни цигански грабежи, кражби, насилия, убийства, катастрофи…


- Г-н Гранитски, каква е Вашата лична равносметка в края на една знакова за Вас в личен и творчески план година?

– Разбира се, в личен план имам важни неща, които се случиха през тази година. Но си позволявам да сложа акцента върху обществените тенденции, тъй като аз във висша степен съм социално ориентиран и мислещ човек. Разумният анализ на това, което става и в България, и в света, за мен никак не е радостен. Явно е, че в България нещата вървят все по-зле. Пълен социален, институционален и структурен разпад. Хаос, в който, важат думите на героя на Шекспир – „… и всеки вика, и никой никого не слуша, и ужасът е всекидневно чувство“.

Виждаме, че България се е превърнала в страна, в която ужасът е ежедневен гост. Политиците от всички разцветки се разсейват за това, което се случва в страната – постоянни цигански грабежи, кражби, насилия, убийства, катастрофи…

Парламентът би трябвало да кове закони, а всъщност произвежда скандали. Всичко това става пред очите на обществото. Някои медии реагират, други се разсейват, защото така изнася на техните издатели и собственици. Но тези манипулации не могат да заблудят голямата част от обществото, която е отчаяна, дезориентирана, и, за съжаление, все по-затворена в себе си. Ние сме в процес на имплозия – гневът, отчаянието и омерзението се насочват навътре. Къде ще му излезе краят – не знам. Но всички сериозни изследователи на психологията на тълпите предупреждават, че след фазата на отчаянието, самозатварянето и имплозията, следва експлозия и това вече е много опасно. Вижте какво се случва във Франция.

– Каква е Вашата визия за България, кои са ценностите, които трябва да се устояват, за да може експлозията, за която говорите, да бъде предотвратена или поне не толкова разрушителна?

– Моите прогнози, за съжаление, са песимистични. Не виждам през следващите години изход от тази ситуация. Дори да се появят нови политици, които са безкористни и гледат повече интересите на народа, отколкото собствените си и тясно политическите и корпоративни интереси, ще са необходими 10-15-20 години да се възстановят щетите, които сега са повсеместни. Но не виждам индикации, че такъв процес ще започне. Обратно, смятам, че тази година, която предстои, ще задълбочи кризата.Ще имаме 2 или 3 избора, които, за съжаление, едва ли ще извадят на повърхността по-качествени политици, по-отговорни личности. Дано събитията да ме опровергаят, но анализите, които повечето умни хора правят, са отчайващи…

– А как ще коментирате световните политически процеси през призмата на противоборството по оста неолиберализъм-консерватизъм?

– Радвам се, че в големите страни в света се появиха истински лидери и водачи, като президента Доналд Тръмп в САЩ. След като той здраво настъпи Джордж Сорос и предприе сериозни акции срещу него, започвам да вярвам, че Америка наистина може да бъде велика отново. В Унгария Виктор Орбан направо изгони Сорос, не случайно същото направи президентът Реджеп Ердоган в Турция, а в Израел, където управлява сериозен министър-председател като Бенямин Нетаняху разглеждат Сорос като заплаха за националната сигурност на страната. Така през 2018 г. бяха разрушени всички митове на соросоидите. На първо място, че да не харесваш Сорос е антидемократично и антиевропейско, а да воюваш с него е антиамериканизъм и антисемитизъм.

 

Самият Сорос днес е изгонен от родната си страна Унгария, нежелан в Израел и презиран в САЩ. След сгромолясването на неолибералния модел виждаме, че силните водачи, които изброих по-горе, тук добавям и руския президент Владимир Путин, мислят не само за развитието, съхранението и просперитета на своите велики нации, но имат и стабилизираща роля в глобален план. Защото хаосът, който доведоха в Европа и света неолибералите, специално в Америка – демократите и параполитическите формирования на Сорос, е много опасен. Той провокира напрежение и води великите сили до ръба на непредвидим конфликт. Тези големи, силни лидери, до един нормални, хетеросексуални мъже, са ндикация, че има възможност светът да бъде омиротворен да се получи баланс на силите и интересите. Провалените соросоиди се надявам да изтекат в „канализацията“ на историята…

– Мнението Ви за поведението на европейските лидери в този важен момент?

– Всъщност проваленият неолиберален модел в Европа е пряко следствие от лидерите на Европейския съюз, които не само не са подготвени, но и извършиха действия, които доведоха почти до разпада му. Никога не е имало по-слаби лидери на Стария континент, от тези, които са сега, предвождани от Макрон и Меркел. Те нямат нито стратегия, нито идея какво правят. Вижте бъркотията, която създадоха по отношение на Великобритания около брекзит. Вижте отношението им към т. нар. идея за обща европейска армия, обща европейска сигурност. Крайно непродуктивното отношение към мигрантите. Тъй като очевидно беше отдавна, че става опит за промяна на традиционния цивилизационен модел на Европа. Тези лидери на ЕС действаха като деца от забавачница

Никога до такава степен не се е разпадала Европа и никога не е страдала от липса на истински лидери. Но за сметка на това имаме силен, може би най-силният американски президент след Кенеди, най-силният руски президент, силен турски президент, силни лидери на Израел и Вишеградската четворка. Да, ругаят ги, че са диктатори, но ги ругаят неолибералите. Въпреки че, се забелязва опит Ротдшилдите да отрежат опашката на гущера, т.е. да отделят соросоизма от тялото на либерализма.

– Не искате да говорим за Вас в личен план, но все пак нека отбележим най-значимото за Вас през 2018 г.?

– Пак ще кажа без някаква излишна скромност, колкото повече живея, все повече личното ми се струва напълно несериозно, несъществено и дребно на фона на общите процеси. Мисля, че дейността на всеки отговорен и сериозен човек, който обича страната си, е да се бори за нейното оцеляване. Всички прогнози са катастрофични и за демографските процеси, които се развиват, и за други сфери от нашия живот. Струва ми се неприлично човек като мен да говори за лични успехи в период, когато страната страда. Това би било като пир по време на чума.

НБП, Радослава РАШЕВА


От категорията

Владимир Шопов: Какво кара стотици хиляди чехи да протестират

 Какво кара стотици хиляди чехи да протестират -1561368679.jpg

Управленският микс на Бабиш включва икономически прагматизъм, народняшки ...

24 юни 2019 | 12:30

Доц. Пламен Ралчев: Това е краят на възхода на Ердоган

Доц. Пламен Ралчев-1561361317.jpg

Имамоглу ще има изключителни ресурси, но предимно икономически. Той не е много ...

24 юни 2019 | 10:25

Проф. Искра Баева: Двама души атакуват учебниците по история, но защо не написаха свои?!

-1554796885.jpg

Няма как всички автори на всички пособия, рецензентите и оценителите, ...

26 юни 2019 | 12:04

Георги Йорданов: Джагаров живя и пя за България! От "Осанна" до "Разпни го!"

Георги Йорданов: Джагаров живя и пя за България!-1561465876.jpg

Помня го в болничната стая във Военномедицинската академия. Съсухрен и блед, ...

25 юни 2019 | 15:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


3 ян. 2019 | 17:08Думите ми са към FuckEU и Незабравка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


3 ян. 2019 | 17:06Един от вашите, червените, беше казал преди време, че комунизмът е като спина, предава се по полов път. Като ви гледам какви сте се пръкнали, на път съм да се съглася с него напълно. Нормалните хора строят сгради, пътища и мостове. Ненормалниците вдигат бесилки и ритат столчетата под тях. Вие и в Бог не вярвате, но сте му в тефтера, да знаете.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


29 дек. 2018 | 21:20Eeeх. И Борисов можеше да се нареди до горепосочените мъже, но предпочете да целува и лиже задници. Брюкселските тарикати го превърнаха в слугински плужек. Пък даваше вид на мъж.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


29 дек. 2018 | 15:11Насилственото осъществяване на Соросовата антиутопия превърна света в ужасно място за живеене. Посочените слаби лидери и подвластните им сервилни портиери от рода на нашите управляващи нямат принципи и идеологии, затова и параполитическите соросоидни структури, надянали маски на "гражданско общество", лесно купуват всички. Поради тази причина и сегашният ЕС се превърна всъщност в антиевропейски. Перспектива има такъв ЕС, какъвто си представя примерно Дьо Гол, последните събития и тенденции го показват. Но това може да стане само с пълното отстраняване на соросоидите от политическата и публичната сфера, а и от личния живот на човека, ако имаме предвид джендърната идеология.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


29 дек. 2018 | 14:29Поздравления за г н Гранитски! Много точно казано!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


29 дек. 2018 | 10:56Докато консерватизмът означава затворени граници, несвободно движение на хора и стоки в Европа и най вече диктатура, аз ще бъда с цялото си същество против него. Както и огромната част от българите, на които децата им са в чужбина, учат, работят, развиват се, създават семейства и хич не им дреме за вашата рубладжийска политика.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


30 дек. 2018 | 23:33Напълно ги разбирам. Но вече навлизам в период на нетърпимост над подобни. Не разбирам само как за $2 на час можеш да си продадеш народа и държавата, ако не си умствено изостанал?


Незабравка


30 дек. 2018 | 20:18Браво fuckEU! Макар че, нали разбираш...ъъ..такова...севтополчо ее.. абе, страда от идиотизъм!по рождение му е...


FuckEU


29 дек. 2018 | 14:42Докато преди десетилетия си мислих, че на такива като теб трябва да се обяснява, минах през фазата да бъдат съдени, вече съм на път да се пиша доброволец, като започнем да ви бесим по дърветата. С кеф ще ви ритам столчетата.