Искам да помогна на свръхчовешкото усилие на Нинова да реформира не само БСП, но и политиката, казва той

Иван Гранитски: Ще работя за програмно правителство, за коалиция на разума

24711 | 25 февр. 2021 | 14:10

Защитавам връщането към автентичните ценности – семейството, православието, уважението към отечествените светини, към нашата история, към делото на поборниците революционери, към българската литература и култура. Те са душеспасителни за Отечеството


- Защо приехте поканата на БСП да бъдете втори след лидера Корнелия Нинова в 25-и столичен многомандатен район, г-н Гранитски?
- Първо, предложен съм като гражданска квота, т.е. не съм партийно обвързан, макар да имам своите леви идеи. И на второ място, защото искам да помогна на това голямо, свръхчовешко усилие на Корнелия Нинова да реформира не само БСП, но и общо – политическото пространство, като едно ново решение, нов подход към политиката. Това усилие не е за един мандат, а за 20 – 30 години. Нашите държавни мъже и политици през последните години нямат стратегически поглед към бъдещето, мислят в рамките на един мандат – давал съм десетки интервюта на тази тема. Колкото до образованието, културата, стратегическите отрасли от развитието на обществото, смятам, че там трябва умният политик и държавник да има визия за 20 – 30 – 50 години напред.

- Като представител на гражданската квота с какво ще надградите, за да успее БСП в този замисъл?
- Ще положа усилие да се оформи стратегия за връщане към автентичните ценности. За това е необходим общ консенсус в Народното събрание. Необходима е, например, реформа на образованието. Но не на парче, както върви 30 години. Необходимо е да се изтъкне, че ние сме наследници на 7 велики цивилизации – като се започне от античната гръцка, тракийската, римската, византийската, прабългарската... Длъжни сме да пренесем техните послания в бъдещето. Ние сме третата страна в Европа по антични артефакти след Италия и Гърция. А това днес не се използва от нашите държавници. Трябва да се върнем към една по-мащабна стратегия за културното ни наследство, за образованието. Виждате докъде се докарахме през последните 30 години – изследванията показват, че 43% от завършващите са функционално неграмотни. Това е духовна катастрофа! Освен демографската катастрофа, в която сме затънали до гуша.

- Какво имате предвид под връщане към автентичните ценности? Аз се сещам за „Бог, цар, Отечество“.
- Смятам, че Корнелия Нинова и сегашното ръководство на левицата се връща към проверени ценности и за тази партия. Някои смятат, че това са консервативни ценности, но аз например защитавам тези ценности – семейството, православието, уважението към отечествените светини, към нашата история, към делото на поборниците революционери, към българската литература и култура. Не е необходимо да се откажем от майка си и баща си, за да бъдем приети в Европа. Не бива да се отказваме от собствената си история, както предлагат някои либерали. Все едно дали са от ляво или отдясно, тези идеи имат анархо-либерален оттенък. Говоря за тези поклонници на богупротивната Истанбулска конвенция. Знаете, че те имаха силно влияние и в БСП. Смятам че този завой към по-консервативни ценности е правилен и е душеспасителен за Отечеството.

- Политическите експерти очакват „мръсна“, негативна предизборна кампания. Не се ли притеснявате от това?
- Не се притеснявам, защото всичко, което съм правил през последните 50 години е на показ - моята дейност като литератор, издател и критик е публична. Няма от какво да се притеснявам, работил съм за държавата – и преди 10 ноември 1989 г. включително, и сега. Съжалявам, че в началото на прехода бяха разгромени специалните служби и армията, а това бе направено, за да започне грабежът, великата криминална революция. Писал съм литературни анализи, рецензии, цели проекти, свързани със специалните служби и това е гордост за мен, защото съм работил за държавата, не съм писал доноси. Затова още когато приемаха този контрапродуктивен и вреден закон за досиетата обявявах, заедно с редица експерти, че е добре да се разкрият доносниците, но не да се разрушават военното разузнаване, контраразузнаването, научно-техническото разузнаване прочие, ако имате това предвид под негативна кампания.

- Смятате ли, че трябва да има часове по вероучение, като елемент от връщането към автентичните ценности?
- Абсолютно! Това е позицията и на БАН, и на редица интелектуалци. Час по-скоро трябва да се въведе час по вероучение в средното училище. Трябва да се разбере в нашето общество, че православието е душеспасително за нашата цивилизация. Много наши политици ситуативно се правят на вярващи, а дълбоко в душите си са невярващи, атеисти. Там е бедата на нашето общество. Ако имаше повече искрено вярващи християни нямаше да има толкова злоба и агресия в нашето общество. Трябва да се върнем към фундамента на православието, да осъзнаем дълбочината на тази мисъл – обичай ближния, както самия себе си, прощавай на врага си! Това не са просто едни фрази или религиозни догми, това е нравствен катехизис, пътепоказател за моралния човек. Затова са тези десет Божи заповеди – не кради, не убивай, не лъжи. А какво правят повечето политици – те като чели казват – кради, лъжи, убивай! Затова смятам, че трябва да се въздигне отново, за де върне ролята на Светата православна църква в нашия живот, както е в Гърция или други православни страни. Трябва да се поучим и да се върнем към историята на нашата църква. Нашите свещенослужители неслучайно са били и революционери, и поборници, и писатели, и възрожденци. Те не са просто църковнослужители. Те са във фундамента на Възраждането на новата българска държава.

- България е страната с най-голям процент мюсюлманско население в ЕС. Децата на мюсюлманите какво ще правят в часовете по вероучение, ще изучават Корана?
- Защо само Корана, ще учат и други свещени книги. Важно е това да става под контрола на държавата, а не както е сега. Влизат непроверени и често подривни елементи, радикални разклонения на исляма, които нямат нищо общо с традиционния, благороден ислям. Нашите мюсюлмани са кротки хора, благородни и добри, но в последните години с помощта на могъщи средства се опитват да ги разбунят. Неслучайно в Пазарджик имаше дела срещу такива екстремистки елементи, които насаждат омраза. Ако държавата вземе под свое крило вероучението, ще има контрол и върху духовните преподаватели и от двете религии, ще е ясно какво точно се изучава.

- Наистина амбициозен план, но реализацията му изисква БСП да спечели изборите и за сформира правителство. Смятате ли, че левицата има сили да победи на парламентарните избори?
 - Смятам, че решението ще вземе българският народ – каквито са резултатите, ако няма грандиозни манипулации и фалшификации, ще се уважи волята на избирателя. Тогава партиите ще решат какво правят. Но аз лично бих работил за това – дори, ако БСП е първа политическа сила, тя трябва да прояви разум, да опита диалог с всички парламентарно представени политически сили, за една по-добра сетнина и бъдещност на държавата, да разговаря за националните приоритети, да намали тази конфронтация, която се появи през последните години – там изтича безценна национална енергия. Ако БСП не е първа политическа сила, тя пак би могла да работи в тази посока. Да говори с разумните народни представители във всички политически сили. Да се надяваме, че във всички политически сили, които влязат в парламента, ще има по едно ядро, една критична маса от разумни хора, които предпочитат диалога, вместо монолога, които не се попържат като пладнешки разбойници, а говорят разумно.

- Политолози и социолози предвиждат „шарен“ парламент и коалиционно правителство. А вие настоявате за коалиция на разума, така ли?
- Да, разум и поставяне на националните приоритети над партийните. Това е задължително и може да обедини хора от различни политически семейства и групи. Говорихме за образование и култура, но нима не могат да се обединят разумните хора върху това каква стратегия е нужна за развитие на селското стопанство, за неговото възраждане, на икономиката, на националната сигурност? Имаме добри примери – Унгария, например. Защо не погледнат нашите политици към Орбан, към неговата политика. Виждаме, че тя е изключително ползотворна, че се харесва на унгарците. При това Орбан често се противопоставя на някои глупави решения на брюкселските чиновници. Не пречи и ние, бидейки страна, член на ЕС, да поставяме нашите интереси и да ги отстояваме, както го правят не само Унгария, но и Чехия и Полша, страните от Вишеградската четворка. Лично аз смятам, че политиката на страните от Вишеградската четворка е най-добрата политика и България трябва да се присъедини към тази група.

- И Унгария, и Полша са управлявани от десни, консервативни правителства. Нима тези десни партии трябва да са пример за българските социалисти?
- А защо не? Мъдрите китайци казват, че не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки. Какво значи консервативни, леви, десни, след като има национални интереси, които могат да ни обединят?! Формалното деление на ляво и на дясно, мисля че и в България отдавна не важи. Виждаме в недрата на отделните политически сили групи, които са противоположни и нехомогенни – доста е размита тази скала на ценностите ляво – дясно. Трябва да се оформят конкретни политики с конкретни цели, с конкретни отговорници за тези цели, защото какво казва любимият мой поет Иван Вазов „Отечество любезно как хубаво си ти!“ То е над всичко. Трябва само да има разум. Тогава обществото, целият народ ще види кой защитава национални интереси, а кой тясно партийни или корпоративни. И там всичко ще лъсне. Затова е казано в свещените книги - „По делата ще ги познаете!“

- Това означава програмно правителство.
- Да, аз мисля че най-добрият вариант за България е програмно правителство, което да не бъде доминирано от партийни чиновници, а от действителни експерти. Години наред се говори за това, но много малко се прави. Точно обратното, повечето институции са напълнени с обладани от партизански страсти хора, а не от експерти, които си гледат работата, без да се интересуват от лявото и от дясното.

- БСП веднъж катастрофира с опита си да направи програмно експертно правителство, имам предвид кабинета на Пламен Орешарски.
- Това не е добър пример, защото там имаше много недомислия и грешки. Това в никакъв случай не беше програмно експертно правителство. Но кабинетът, правителството не са на първо място. По-важно е парламентът да подготви стратегия за спасително развитие на България за следващите 30 години. Как да се измъкнем от това, че сме последни по всички възможни показатели и продължаваме да изоставаме. Дистанцията ни със страни като Румъния, с която до преди десетина години бяхме на едно ниво, започва да става космическа.

- ДПС вече има такава програма – за догонващо икономическо развитие.
- Тази програма може да бъде подобрена, уплътнена, коментирана с другите политически сили. Всяка програма подлежи на промяна, важен е критерият на практиката. Когато една програма работи, тя е добра, когато не работи, тя е схоластична и е само на книга.

- А какво е отношението ви към ГЕРБ, оценката ви за управлението на ГЕРБ? Социолозите им дават първо място на изборите, как предлагате да се постъпи – да ги заобиколите или да работите с тях?
- Имам приятели както в ГЕРБ, така и във ВМРО – разумни, мислещи хора, уважавам ги, споделям общи мнения с тях. Намирам, че един бъдещ диалог с ГЕРБ, ВМРО, ДПС и другите партии, които ще влязат в парламента е полезен, разумен и наложителен. А що се отнася до оценката за едно или друго управление – дават я избирателите. След изборите партиите трябва да седнат на едно място, да разговарят. Не е необходимо да се обичат, няма да се женят, но да работят в една посока.

- Работата в една посока изключва ли търсенето на отговорни и виновни за управлението, докарало страната до този хал - да сме последни в ЕС по всички показатели?
- Тридесет години пишем „бели книги“ и търсим виновни! Разбира се, ако има тежки престъпления и зулуми, трябва да се видят. А не да вдигаме пушилка два – три месеца как ще правим „бяла книга“, а после – нищо. Освен това има служби, има прокуратура, те да търсят виновни за едно или други.

Трябва да гледаме напред, с глава обърната назад това не става.

 

***

Иван Гранитски е предложен за втори в листата на БСП за 25-и многомандатен избирателен район в София.

 

Иван Гранитски е създател на издателство „Захарий Стоянов” (1997), главен редактор на списание „Везни”, което излиза от 1996 г., и директор на издателство „Гео Милев“.

Автор е на 40 книги – поезия, литературна критика, изкуствознание и публицистика, детска литература.
За Иван Гранитски са писали български авторитети като: акад. Антон Дончев, проф. Исак Паси, Николай Хайтов, Любомир Левчев, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, проф. Иван Маразов, Стефан Продев.

Доктор е на философските науки. Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Член е на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, на Управителния съвет на Агенция „София-прес“, на много организации, участник в дарителски акции.


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35