Издателят разкритикува анкетата на „Литературен вестник“ от 25.12.2018г.

Иван Гранитски: Всуе се напъвате, многоглаголстващи неолиберали и сектанстващи толерасти

1953 | 11 ян. 2019 | 18:11

Според мен наградата, присъдена след два поредни скандала, по недостоен начин, свързан с извънлитературни съображения, бе дадена на Петър Чухов за естетически непълноценни стихотворения, заявява той


Щях да избухна в хомеричен смях като прочетох анкетата на вестник „Литературен вестник“ (бр. 42/19.25.12.2018), ако тя не беше не само смешна и позорна, но и крайно контрапродуктивна. Очевидно омразата, заслепението, малограмотността на тези симпатяги, на които се плаща, е прекалена и превишава всякакви граници. Затова реших да кажа две думи като коментар на анкетата.


Първо, тя показва, че създателите й не само не желаят и не могат да направят обективен анализ на литературните факти и явления през изтеклата година, но имат повредено, да не кажа инфернално, контрапродуктивно, развратено съзнание, защото разсъждават в посока, несъответстваща на естетическата йерархия на ценностите, ако говорим за книги и техните автори, тъй като именно за това иде реч.


Изненадах се, че нашият приятел Михаил Неделчев, който иначе има вкус, анализирал е проникновено Яворов и други наши големи поети, изтъква като едва ли не главен акцент в литературната география и панорамата на изтеклата година книгата на Петър Чухов, която предизвика (интелигентните читатели знаят) пошъл скандал около наградата на името на Иван Пейчев. Мишо Неделчев не би трябвало да хвали книга и стихове, които нямат нищо общо с духа и философията на Иван Пейчев. Но явно се е объркал.


Второ, което е по-важно според мен, наградата, присъдена след два поредни скандала, по недостоен начин, свързан с извънлитературни съображения, бе дадена на Петър Чухов за естетически непълноценни стихотворения. Членовете на журито, а именно: председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, литературният критик Панко Анчев, професор Симеон Янев и моята скромна особа, предложиха за наградата блестящата поетеса Валентина Радинска.


Колкото до Петър Чухов, той е човек със скромни възможности, а случаят със съответната награда беше контрапродуктивен, защото другите, които участваха в журито – Добрин Добрев, Пламен Шуликов, Антонин Горчев и представителя на Община Шумен бяха водени от извънлитературни идеи и принципи. И нарушиха йерархията на естетическите ценности. Но, псевдополитическият, корпоративният и манипулативният подход надделяха и наградата бе връчена на Петър Чухов за скандалните стихотворения. Самият факт, че възниква спор по този повод е удивителен и показателен. Това показва, че хората, с които ние спорим, уви, не оценяват естетическата йерархия на ценностите, идеологиите – лява, дясна, центристка, в случая не работят. Не могат да се дават награди на името на Иван Пейчев или на Иван Динков за стихотворение, което не отговаря на философията и духа на авторите.


Разбира се, това е детайл, фрагмент, скоба от общия спор за литературното наследство, което е главният проблем. И тук критиката, споровете, в които участва Съюзът на българските писатели, заедно с неговия ръководител – интелигентният поет Боян Ангелов, не бяха за една или друга награда, за един или друг автор, а за фундаментални ценности, принципи, цели. Опонентите спорят със Съюза на българските писатели и го упрекват, че е консервативен и че вестникът „Словото днес“ е изостанал и традиционен, но нямат елементарни естетически и художествени, както и политически аргументи. И въпреки ламентациите на поклонниците на Сорос и Отворено общество, неолибералите и псевдопостмодернистите, те се провалят с гръм и трясък в Европа, а и в любезното Отечество.


Надявам се възложителите на тези мокри поръчки в „Литературен вестник“ и други техни издания да се стреснат, да се озаптят и да видят реалната ситуация и да спрат да говорят глупости. Най-лесно е те да бъдат опровергани именно поради глупотевичните им, неаргументирани, неестетически издържани аргументи, с които се опитват да плюят Съюза на българските писатели и онези автори, които полагат усилия да разговарят интелигентно с тях през годините.


От категорията

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Списание „Пламък“ стана на 95 години! Президентът Румен Радев поздрави изданието за юбилея

Списание „Пламък“ стана на 95 години! Президентът Румен Радев поздрави изданието за юбилея-1547548045.png

Цитирани са поздравленията от Боян Ангелов – председател на СБП, и Снежана ...

15 ян. 2019 | 12:24

Излиза сборникът „Разкази и повести“ от големия български белетрист Константин Константинов

Излиза сборникът „Разкази и повести“ от големия български белетрист Константин Константинов-1547467136.jpg

Творбата представя близо три десетилетия от творческия живот на писателя и ...

14 ян. 2019 | 13:56

Филмът "Рома" триумфира на наградите "Изборът на критиците"

Сн. Инстаграм-1547457883.png

С по три приза бяха отличени филмите "Черната пантера" и ...

14 ян. 2019 | 11:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.