Светлин Русев и Иван Гранитски

Гласовете на будните духом люде стават все по-самотни и заприличват на гласа на викащия в пустинята

Иван Гранитски: Духът на просветлението в картините на Светлин Русев

2140 | 31 авг. 2017 | 18:55

Неоценима е неговата заслуга за преоткриването на класически български художници и скулптори през 70-те и 80-те години на миналия век, мнозина от които бяха неглижирани по идеологически причини или поради глупостта на тогавашните силни на деня

Светлин Русев и Иван Гранитски-1504251053.jpgИван Гранитски: Духът на просветлението в картините на Светлин Русев-1504195460.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184391.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184384.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184376.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184368.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184360.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184350.jpgКартини на Светлин Русев
-1504184342.jpgКартини на Светлин Русев-1504184187.jpg

СВЕТЛИН РУСЕВ – ИМА ТАКЪВ ПЪТ

Иван Гранитски

 

 

Съвременното българско общество е потънало в дълбок и мрачен сън. Лотофагията и нихилизмът са го превзели до такава степен, че то, уви, май вече няма почти никакви съпротивителни сили. Гласовете на будните духом люде стават все по-самотни и заприличват на гласа на викащия в пустинята. Може би най-яркият пример в това отношение е Светлин Русев.

 

През последното десетилетие той поднесе на отечествената общественост поредица от експозиции, които имаха свръхзадачата да събудят националното ни чувство за чест, дълг и достойнство, да ни припомнят, че ние сме духовни наследници на няколко велики цивилизации и нямаме право да не защитаваме техните послания, нямаме право да забравяме своята роля на стражи и преносители на благородната им историческа енергия в бъдещето.

 

Лайтмотивът на тези изложби и върховното послание, което те отправят към публиката, е, че има и друг път, освен пътя на материалното излишество, охолство, освен изкусителната песен на властовите сирени, освен лъстивото примамване на суетата, празнодумието, горделивостта, завистта и зломислието. Защото господ знае пътя на праведните, а пътят на нечестивците ще погине, както казва Давид. Има и друг път – на духовното просветление, на добротворството, на милосърдието, на състраданието, на всеопрощението, на смирението.

 

Този път показва Светлин Русев в стотиците свои маслени картини, акварели, рисунки, графики, стенописи, вече повече от шест десетилетия. Знаците и дълбоките символи на неговите творби говорят много повече, отколкото думите – и това ще открием и в ранните му работи, като например „Жажда“ или „Жена с хляб“, и в разтърсващите със своето духовно проникновение стенописи в църквата на баба Ванга, и в цяла серия картини с общото заглавие „Пътят“.

 

Не само в собственото си творчество Светлин Русев се опитва да осъзнае и осмисли главното предназначение на Човека, загадката на неговото съществуване, свръхзадачата на земните му превъплъщения. Но това той прави и чрез изключителната си социална активност. Неоценима е неговата заслуга за преоткриването на класически български художници и скулптори през 70-те и 80-те години на миналия век, мнозина от които бяха неглижирани по идеологически причини или поради глупостта на тогавашните силни на деня.

 

Уви, и днес нищо не се е променило. Малокултурието на огромната част от днешните управници също възмущава Маестрото. И той реагира – с остри интервюта, статии, а понякога и гневни филипики. Независимо дали става дума за злодейското разрушаване на великолепния скулптурен ансамбъл на Валентин Старчев пред НДК, или за хунвейбинските набези върху стенописи и пана на Иван Кирков, Борис Димовски, Георги Трифонов и пр.

 

Но да се върнем към поразителната серия маслени картини, посветени на Пътя. Има магическа сила и привлекателност в тези пейзажи. Един път те са издържани предимно в топли багри – червено, кафяво, охра. Пътят е обрамчен със самотни дървета, които светят като свещи със загадъчни силуети на къщи и с коловози или синори, приличащи на въпросителни, които се губят в мистичната мараня на хоризонта. В други случаи палитрата е наситена в тъмносиньо, вандайк или почти черно. Мрачните интонации емблематизират Пътя на духовното разтление, на нравствената погибел, на разпада на отделната личност и обществото. Моралистичната тревога на Маестрото го сродява с най-будните духом творци от новата история на България – художници, писатели, актьори, учени…

 

Разбира се, Светлин Русев осъзнава, че неговият глас е гласът на викащия в пустинята. Но той не се уморява отново и отново да призовава: Бъдете будни, бъдете будни, бъдете будни! И с изключително концептуалните си експозиции и с тревожните си интервюта и статии той сякаш повтаря трагичния въпрос на Валери Петров от страшното му стихотворение

 

„Японският филм“:

Защо? Нима сте духом голи

подобно оня остров там?

Ако е тъй, то за какво ли

се трудиме над вас, не знам.

 

От нас зависи кой път ще изберем – Пътят на праведните или Пътя на нечестивите.

 

ЗАЛЕЗЪТ НА ЕВРОПА

Иван Гранитски

 

Тъмните енергии на Злото

превземат старата Европа

По портите ни вече тропат

мигрантите на Адовите квоти

 

Вярата променят а и пола

И избора цивилизационен

Невинни християни колят

а политиците са май доволни

 

И площадите погизнали

от кръв и сълзи на детенца

драпират с плюшени меченца

Суетни кухи и нагиздени

 

И дрънкайки по форуми световни

пропускат времето последно

Иде Армагедон и облаци оловни

душите сграбчват с пръсти ледени

 

Слугите алчни на Мамона

протестират но наужким

Спят европейците спокойно

а фитилът на смъртта си пуши

 


От категорията

Иван Гранитски: Духовното завещание на Светлин Русев

-1528990008.jpg

Художникът цял живот се стремеше към Абсолюта, макар да знаеше, че той е ...

18 юни 2018 | 14:01

Христо Стоичков рекламира Народния театър

Христо Стоичков рекламира Народния  театър-1529168655.jpg

В полувремето на мача Португалия –Испания, футболната легенда записа видео, с ...

16 юни 2018 | 22:27

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)-1529321077.jpg

Британската знаменитост избра Античния театър в Пловдив за провеждането на ...

18 юни 2018 | 14:24

Министерство на културата отговори на Венци Мицов: Читалището в Шипка е частна общинска собственост

-1529314315.jpg

От ведомството уточняват, че от повече от 20 години сградата на Народно ...

18 юни 2018 | 14:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.