Тройна премиера ще има днес от 18 ч. в големия салон на БАН

Иван Гранитски пуска „Стрелата на времето”

1414 | 7 дек. 2017 | 15:27

„В сянката на хоругвите” Боян Ангелов тръпне за свободата, а я намира „захвърлена някъде по средата между кибрита и въглена”, а Димитър Христов избира „Хармония”, защото не се уморява да я търси в действителността и човешките отношения

-1463705433.jpgИван Гранитски пуска „Стрелата на времето”-1512653437.jpg„Хармония” Димитър Христов-1512653425.jpg„В сянката на хоругвите” Боян Ангелов-1512653295.jpg

Истинско удоволствие за любителите на поезиятаще има довечера от 18 часа в големия салон на БАН. Трима поети – Боян Ангелов, Димитър Христов и Иван Гранитски – подобно на тримата емблематични тенори, ще представят новите си стихосбирки на съвместен музикално-поетичен рецитал. Необикновеният спектакъл е организиран от БАН, Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов”.

 

„В сянката на хоругвите” Боян Ангелов тръпне за свободата, а я намира „захвърлена някъде по средата между кибрита и въглена”. Парадоксалната образност в поезията му отразява способността да улавя едновременно и безсмислената жестокост на човека, изразяваща понякога неговатаирационална същност, дълбоко скрита в бездните на подсъзнанието, и в същото време неговата възвишеност, изтъканата му от вътрешна светлина, добротворство и лъчезарие безсмъртна душа”.

 

Димитър Христов не случайно е избрал заглавие „Хармония”, защото бардът не се уморява да търси хармонията в действителността и в човешките отношения. Дири я и в поезията, в която се кълне: „Поезийо не ме напускай, /без теб животът ми е пустош, / без тебзаключен съм в каторга”.

 

Поетът и когато поетизира миналото, има рядкото умение да го пресъздава така, че да атакува болезнените рани на настоящето.

 

Стана традиция Иван Гранитски да изненадва читателите с поетическите си внушения. Докато подготвя новата си стихосбирка „Стрелата на времето”, той е вглъбен в магията на библиофилското издание на Милко Божков „Ей, там” с есеистични фрагменти, импресии и репродукции, и търси връзка с философско-поетическите послания на художника.

 

Всяка следваща стихосбирка на Иван Гранитски преосмисля предишната, прочита я отново, за да отвори нова посока или дори нов път към себе си – и да заговори за нови идеи и проблеми. И вече стигнала до читателите, благодарение на издателство „Захарий Стоянов”, „Стрелата на времето” сякаш се превръща в „стрелата на безкрайността”. Защото това е книга за началото на края. Тя разказва как ежедневното се вмества във вечното и как вечното непрестанно оживява и се въплащава в ежедневното, защото човек съществува едновременно и в двете времеви състояния. Това се усеща само от онези, които имат вяра, ум, съвест и способност да преодоляват преходното.

 

Според Панко Анчев тази книга е куполът, обемащ и покриващ под себе си цялото поетическо пространство на Иван Гранитски, създавана с вещина, страст, вдъхновение и разум вече толкова години. Под този купол се вижда солидна и красива сграда – сградата на неговата поезия. В „Стрелата на времето” много от стиховете са посветени на художници: „безначалната пиеса” на неповторимия Любен Зидаров, георгическите видения на Иван Димов, момичето жрица на Любен Диманов, препускащото херхиле на Огнян Механджиев, а „Съновидение”, посветено на самия Милко Божков, разлиства графическа светлопис, където дракони и шамани се разминават с елфи и светулки. И където небесното мастило щедро се разлива над вечерните хълмове, бродирани върху детска перелина. Поетът Боян Ангелов подчертава, че „стихотворните посвещения в книгата са не само чувствени изблици, но и тайнописи на съкровена изповед. Те очертават както тематичния кръгозор, така и космогоническата свързаност на човека с всичко онова, което наричаме линеарна безкрайност.  През нея стрелата на времето прелита, описвайки кръг, който приема очертанията на човешката душа”.

 

***

 

Ето и две от стихотворенията на Гранитски:

 

Девет

 

Девет са посочените

 страници

които ще пристигнат в девет

Лицата им ще са белязани

с деветте печата на мълчанието

Избраници на девет континента

те носят девет щерни

Девет вятъра ще разнесат

деветте тайни на Сътворението

чрез свещеното число девет

 

***

 

Отражение

 

Което виждаш

не е същото

Представа бегла

за несъвместими определености

Как ще назовеш

необяснимото

когато смисълът потъва

в многобройните значения

на думите

 

А и какво ще видиш

ако надзърнеш в бездната

спомен

от неясни отражения

в които някога си бил

 

А бил ли си


От категорията

Софийската филхармония се мести пред НДК
(Галерия)

Антон Марков-1537278746.jpg

Фотографът Антон Марков ще представи звезди на симфоничната музика и пред хора, ...

18 септ. 2018 | 16:45

Шедьовър на архитектурата ще се извиси на емблематичния площад „Таксим“
(Галерия)

Сградата на новата Истанбулска опера ще отвори врати през 2019 г. в обновения Културен център „Ататюрк“-1537123884.jpg

Сградата на новата Истанбулска опера ще отвори врати през 2019 г. в обновения ...

16 септ. 2018 | 21:49

Иван Гранитски: Културните празници "Албена" ни връщат към традициите на нашите будители
(Галерия)

Иван Гранитски:  Културните празници "Албена" ни връщат към традициите на нашите будители-1537276535.jpg

Досега, за тези 15 години, над 300 български творци са гостували, имали са ...

18 септ. 2018 | 15:18

Археологическият музей „Троя“ в Чанаккале става дом на 45-вековно историческо наследство
(Галерия)

Археологическият музей „Троя“ в Чанаккале става дом на 45-вековно историческо наследство-1537023419.jpg

В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. ...

15 септ. 2018 | 17:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.