След като премиерът му размаха пръст, шефът на КЕВР обърна плочата

Иванов се поправи: Парното ще поевтинее с 14% в сравнение с миналата година, в София с 15%

8275 | 4 юни 2020 | 13:11

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година, обясни председателят на КЕВР


Само час след като премиерът Борисов му размаха пръст, шефът на КЕВР Иван Иванов обърна плочата. "Заявявам категорично, че цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14 % по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период", каза той на онлайн брифинг.

По думите му намалението за столицата ще бъде 15 %.

 

Припомняме, че вчера същият Иван Иванов обяви по-високи цени на парното от 1 юли, като "най-голямо увеличение се планира за София - с 22 процента, повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград, за Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9 процента, за Варна с 8, а за Плевен - с 3 на сто". 

 

Това възмути премиерът, който днес заяви, че мандатът на комисията вече изтича и той ще предложи на парламента да я смени. "Не може да говорят глупости за повишаване с 20% цената на парното!", разгневи се Борисов и нареди: "Още днес да се опровергае прогнозата за 20% увеличение на парното!" 

 

И това се случи.

В отговор Иванов тутакси призна за някакво объркване, което настъпило, "тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена".

 

"От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година.

 

Това не само, че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", обясни той и "призова хората да не вярват на изкривена информация и слухове". 

 

Надявам се, че след изявлението на премиера процесът по избор на нов състав на КЕВР ще се ускори, каза още по време на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Той обясни, че неговият мандат, както и този на четирима от членовете на КЕВР е изтекъл още на 2 април, но въпреки това те са задължени от закона да изпълняват правомощията си до избор на нов състав на енергийния регулатор.


Народното събрание е органът, който трябва да организира и проведе избор на новия състав на КЕВР“, допълни доц. Иванов.

Председателят на КЕВР увери, че за последните 5 години във всички решения и становища на КЕВР законите и подзаконовата нормативна уредба са били спазвани стриктно.


„Всички наши решения са били в обществен интерес“, отбеляза Иванов.

Отчитане на реалното месечно потребление на топлинна енергия ще стане възможно с въвеждането на дистанционни топломери, каза председателят на КЕВР.

94 % от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинната енергия.

 

Съгласно промяна, която се направи, до 2027 година трябва всички абонати на парно отопление, да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо измерване – топломери, които позволяват дистанционно отчитане“, допълни той.

Доц. Иванов даде за пример София, където общият брой на потребителите на парно е 430 000, а тези с дистанционно отчитане – около 30 0000.

 

„Тоест само 6 % са с дистанционно отчитане, 400 000 нямат тази възможност. Ако се направи месечно отчитане, това означава, че на 1 число всеки месец трябва да се засичат топломерите на 400 000 абоната. Практически е невъзможно това да се случи. Ще бъде осъществено тогава, когато топломерите бъдат монтирани с дистанционно отчитане“, увери председателят на КЕВР.


От категорията

"Ройтерс": България влиза в чакалнята на Еврозоната

-1420625800.jpg

Така дискутираната инвестиция в увеличението на капитала на ПИБ може да бъде ...

9 юли 2020 | 13:24

Рекордна цена на златото на борсата - 1821 долара за тройунция

-1588003708.jpg

По време на вчерашната търговия тя дори достигна нива от 1829,65 долара, което ...

9 юли 2020 | 10:46

Финансовият министър ще предостави пред Народното събрание данни за приходите от хазарт

-1592651497.jpg

Според депутатите от БСП финансовото министерство носи отговорност за ...

10 юли 2020 | 08:05

Парламентът рестартира процедурата за избор на нова КЕВР

-1592556483.jpg

Изненадващото решение на Пламен Младеновски, единственият номиниран за шеф на ...

10 юли 2020 | 07:55