Снимка БТВ

През 1997-1998 г. съм мечтал за месечна инфлация от 3,7%, посочи бившият премиер

Иван Костов: Новите от ПП нямат доверие, никой няма да позволи на Кирил Петков да стане премиер

3625 | 14 окт. 2021 | 18:00

Кризата у нас не е ценова и икономическа, а на политическата система. Кризата е и в елиминирания обществен дебат. Не се търсят пресечни точки, изтъква той


Новите от "Продължаваме промяната" нямат доверие, никой няма да позволи на Кирил Петков да стане премиер.

 

Това заяви в ефира на БТВ премиерът от 1997 до 2001 г. Иван Костов.

 

И поясни: "Много зависи президентът на кого ще даде мандата, за да бъде успешен. От "Промяната продължава" трябва да забележат, че силно са загубили доверието на останалите политически сили - ИТН и БСП. Те си служат с неистини - примерно, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин когато е бил подписал декларацията си.

Неистина е, че като финансов министър Асен Василев говореше, че АПИ е извършвала колосални нарушения. Оказва се сега, че финансовият контрол казва, че пътната агенция не е извършила нищо. Неистина е и твърдението им, че водят преговори с "Демократична България и "Изправи се.." за сключване на преизборно споразумение. Тези неистини могат да се дължат и на неразбиране на институционалните правила, може да се прави и пиар, но това не е коректно в политиката. В този смисъл претенцията им да излъчат министър-председател и ключови министри няма да бъде разрешена от останалите", добави Костов.

 

Като икономист, той посочи, че в момента у нас не може да се говори за икономическа криза.

 

Костов разкритикува "Продължаваме промяната" за неистините, с които си служат.

 

 

Коментира и как вижда политическата ситуация след поредните избори за парламент, насрочени заедно с президентските на 14 ноември.

 

"Според икономическите теории за ценова криза не може да се говори, докато няма двуцифрена инфлация. Ако погледнете медиите на Запад - там статистиката отчита по-висока инфлация, отколкото в България.
Статистиката ни отчете през август 3,7 процента ръст на цените. Ако погледнем цените в България на фона на тези в Европейския съюз, ще видите, че цените на горивата у нас са най-ниските, цените на електроенергията - също, а газът е с 20 на сто по-евтин най-вече
заради връзката с азерския газ. Трябва да проявим разбиране към
тревогите на българските производители на стоки и услуги, но те не са в по-лошо конкурентно положение отколкото колегите им в ЕС. При другите тези цени поскъпват дори още повече", каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 

"Още по-малко може да се говори за икономическа криза. Тук има много груба пропаганда, която е скъсала с всякаква икономическа наука. Икономическа рецесия има когато в продължение на 2 тримесечия има спад на брутния вътрешен продукт - каза още той. - А българският БВП нараства и в този смисъл тенденцията е България да излезе от депресивната фаза и да влезе в растеж - очаква се такъв с над 4% на БВП".

"През 1997-1998 г. съм мечтал за месечна инфлация от 3,7%, защото тогава наистина беше двуцифрена. Нека не се говорят неща, които нямат обективна основа", сподели Костов.


"Кризата е съвсем другаде - в политическата система - категоричен бе той. - Тежката застойна криза се превръща в институционална. Това води дотам институциите в България да действат все по-неадекватно, все по-лошо. Институции като прокуратурата и Комисията за защита на
конкуренцията, Българската банка за развитие нанасят вреди. Кризата е и в елиминирания обществен дебат. Не се търсят пресечни точки 112-о място по отношение на свободата на словото говори за много тежко положение в това отношение. Малко са отстровчетата, където има
възможност да се води дебат. Това са кризите, които силно влошават ситуацията в страната. Тази криза е свързана непосредствено и със съдебната система, с върховенството на закона, без което институциите вехнат".


"Бих откроил "Демократична България", чиято теза през цялото време беше, че трябва да има правителство и бе готова да помогне, да участва, дори да няма свои представители във властта. Не мисля, че вината да нямаме правителство трябва да се раздели поравно между всички
политици", заяви той.

 

И предупреди да не се доверяваме на социологическите изследвания, които не били доказали, че са много точни.

 

"Много ще бъде важно съчетанието, които ще направи избирателят между партия и президент, защото ако избере президент, който е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство. И обратното. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, те ще имат около 90 места. Останалите ще имат много повече, но БСП като мандатоносител може да сполучи да направи кабинет само, ако го направи без гласовете на "Демократична България", която вече е заявила, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП", добави Костов.

 

"Тази криза е свързана и с върховенството на закона. Няма върховенство на закона или то е погазено, затова тази съдебна реформа трябва да бъде проведена, защото тя се иска дори и от ЕС. Но зависи какво мнозинство ще бъде формирано. От сега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство, тъй като ще имат около 90 места според социолозите", каза още Костов.

Бих искал да му благодаря на Лозан Панов, защото знам какво мъжество и сила се иска, за да се изправиш сам срещу една завладяна съдебна власт. Това ми е много симпатично, така че той е моят представител на тези избори, коментира още Иван Костов.

В заключение бившият премиер заяви, че дълго време Румен Радев се е опитвал да балансира между двете конфронтиращи се страни, между НАТО и Русия и затова е загубил доверието им.

 

 

 


От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата-1634495069.jpg

Тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена ...

17 окт. 2021 | 21:23

Полк. Митева: Уморихме се от рестарт на системата. Трябва да надграждаме

Кадър: Нова.тв-1634487951.jpg

По отношение на кампанията тя сподели, че се страхува, че може да направи ...

17 окт. 2021 | 19:24