Снимка Кадър БТВ

Не се очертава икономическа криза до края на мандата, твърди бившият премиер

Иван Костов: Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени

8547 | 13 ноем. 2019 | 17:30

Политическата система се стабилизира, БСП не е алтернатива, смята той


Стабилизира се политическата система, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алтернатива. БСП изглежда неубедително за гражданите, независимо, че е направила стъпка напред.

Това заяви в предаването "Лице в лице" на БТВ бившият премиер Иван Костов, анализирайки отминалите местни избори.

Не се очертава икономическа криза до края на мандата, твърди бившият премиер.

 

От шест години не се занимавам с политика. Това го знае г-н Бойко Борисов, посочи Костов. Той отговори така на гневните слова на премиера Бойко Борисов на националното събрание на ГЕРБ с новоизбраните кметове от партията. "Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура", каза миналия четвъртък Борисов.

 

Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени, смята обаче Иван Костов.

 

Той преизчисли резултата за Столичен общински съвет, ако представителите на "Спаси София" се бяха явили на изборите с листа, а не като независими. Но гражданските организации нямат това право.

 

Ако се анализира вотът за общински съветници, този вот е опозиционен. "Тези, които са се обявили срещу управлението на ГЕРБ са повече - 32 за опозицията срещу 29 за ГЕРБ, ВМРО и "Атака" - заедно. Това, ако г-н Бонев бяха реализирал осемте мандата, които имат гласовете за него", каза Костов.

 

"Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от Закона за политическите партии, той не допуска граждански организации и НПО-та да се състезават наравно с тях", напомни бившият премиер.

 

"Стефан Савов ми казваше - демокрацията, това е многопартийност, няма демокрация без партии. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата", цитира бившият предсдател на парламента Иван Костов.

 

Иван Костов обори с числа тезата на премиера Борисов и на бившия президент Росен Плевнелиев, че "Демократична България" са подкрепили не дясната партия ГЕРБ, а лявата Мая Манолова.

 

За Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно, припомни Костов. На втория тур Фандъкова взима с 23 000 гласа повече, отколкото на първия тур.

 

Опозицията на първи тур има 225 980, но на втори тур Манолова губи 36 800 гласа.

Избирателите на "Демократична България" са подкрепили г-жа Фандъкова по три начина - като "са отишли за гъби", като са гласували с "не подкрепям никого" и като са я подкрепили, каза Костов.

 

Обвинението на Бойко Борисов не почива на числата, бе изводът на бившия премиер.

 

"Темата Брекзит не е позната на българския зрител. Големият проблем е съвсем на друго място. Ще си позволя да се самооценя с вярната си прогноза, която направих преди 2 месеца. Сега мога да потвърдя изцяло прогнозата си. Изборите категорично ще бъдат спечелени от Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от ЕС със споразумение, което една камара на общините ще приеме. Големият въпрос е защо Великобритания ще напусне ЕС", каза Костов.

"Томас Кук е типично доказателство как всички ще загубят от Брекзит", добави той.

"Никой не се възмути, че Макрон каза че НАТО е в мозъчна смърт. Кабинетът трябва да реагира на изказванията му", каза още Костов.

 

 

 

 


От категорията

Нинова гони Александър Паунов от парламентарната група и лявата коалиция (ВИДЕО)

-1594726604.png

Никой няма право да използва партията за корпоративни интереси, подчерта ...

14 юли 2020 | 14:35

Иван Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

-1593603937.png

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската ...

14 юли 2020 | 12:07

Протестът ескалира - вандали разбиха входа на бившия Партиен дом, но напрежението бе овладяно

Снимки БТВ-1594758723.png

Двама младежи се изкачват по балкона на сградата и разпъват трансперант с ...

14 юли 2020 | 23:18

МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

Сн. МВнР-1594753318.png

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от началната страница на сайта ...

14 юли 2020 | 22:00