Решава се съдбата на Общността и Меркел играе важна роля, подчертава анализаторът

Иван Кръстев: ЕС е в решителна фаза - или ще функционира, или ще се разпадне

5244 | 29 юни 2020 | 14:24

Според българския политолог, подобна промяна на Съюза не е възможна без участието на Германия


Съществува опасност ЕС да се провали - подобно на Римската империя в късния ѝ период, смята Иван Кръстев, цитиран от "Дойче веле".

Според него, Ангела Меркел ще играе значителна роля за бъдещето на Европа.

 

На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС. Този факт явно е до голяма степен успокоителен за мнозина наблюдатели, сред които е и авторитетният български политолог Иван Кръстев. В обширно интервю за "Тагесшпигел" той казва, че "към най-важните развития от последните месеци спада и промяната в германската политика спрямо Европа. По време на финансовата криза Берлин бдеше основно над това да се приемат стриктни правила за останалите държави в ЕС."

Сега обаче Германия активно участва в една коренна промяна, смята Кръстев.Меркел: Редно е Германия да мисли и за другите

И наистина, само броени дни преди началото на германското председателство в ЕС канцлерката Ангела Меркел заяви, че най-силно пострадалите страни от корона-кризата се нуждаят от значителни помощи: "Пандемията от коронавирус представлява гигантско бреме за икономиката и здравеопазването на страни като Италия или Испания, а поради големия брой жертви - естествено и в емоционално отношение. Затова е редно Германия сега да не мисли само за себе си, а да е готова за един необикновен акт на солидарност", заяви Меркел пред "Зюддойче Цайтунг". Нейните думи са цитирани и от други европейски медии.

В интервюто си за вестник "Тагесшпигел" Иван Кръстев изрично подчертава колко нужна е тази солидарност именно сега. "Едно е ясно. ЕС не може да продължава както досега. Има опасност Общността да се провали в резултат на парализа, сходна с онази, в която беше изпаднала Римската империя в късния си период. Сега преживяваме решителна фаза в историята на ЕС - той или ще функционира, или ще се разпадне", казва Кръстев.

Според българския политолог, подобна промяна на ЕС не е възможна без участието на Германия - "не само заради големината на тази държава, а и поради голямата увереност на Германия в собствените ѝ сили". "Ако погледнем допитванията, ще видим, че кризисният мениджмънт на федералното правителство среща предимно одобрение от страна на населението. Във Франция положението е съвсем различно", казва Кръстев.

Меркел е решила да превърне Европа в свое политическо наследство

Имам чувството, казва по-нататък Кръстев, че канцлерката разбира по-добре от някои други колко големи ще са икономическите катаклизми след коронакризата. "Връщане към предишното статукво няма да има", смята той. Иван Кръстев подчертава: "Меркел явно е решила да превърне Европа в свое политическо наследство."

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори -1594789657.jpg

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко ...

15 юли 2020 | 08:06

Проф. Светлана Шаренкова: Той – екстрасенс или подбудител!?

-1517831377.jpg

Десетки хора протестират по площадите, а не ги спря нито контрамитингът „За” ...

15 юли 2020 | 17:44

Георги Марков: Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори

-1594498324.jpg

Според Марков с внасянето на вота на недоверие Нинова прави услуга на ...

15 юли 2020 | 14:37