Иван Нейков Снимка: Канал 3

Бившият социален министър предрече нови проблеми с пенсиите през 2023 г.

Иван Нейков: Едва след 10-15 години ще стигнем средното европейско ниво на заплащане

957 | 8 май 2019 | 18:11

При служебното преизчисляване на пенсиите не виждам как може да стане гаф, коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика


"При служебното преизчисляване на пенсиите не виждам как може да стане гаф". Това заяви бившият социален министър и председателя на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в предаването "Всичко коз" по Канал 3, след като от днес бъдещите пенсионери официално могат да заявят по каква методиката да бъдат изчислявани пенсиите им.

"Проблемът не е в това решение. Проблемът е в лятото на 2018-а, когато бе взето едно решение, което мина тихомълком. През 2014 г. на базата на широки дискусии се взе решение, че максималният коефициент, до който може да се достигне от работещите хора след пенсия, да е 1,5. Проблемът е, че беше взето решение този таван да бъде намален на 1,2. Т.е. ние сами се отказахме да мотивираме хората да продължат да работят", заяви Нейков.

"Това е личен избор. Но ние като общество имаме интерес хората да работят – винаги е по-добре със заплата, а не с пенсия", каза Нейков, като заяви още веднъж, че със свалянето на този коефициент се сваля възможността хората да бъдат мотивирани хората, които могат, да продължат да работят, след като се пенсионират.

И изрази позиция, че това не е било обяснено добре на хората и заради това не се е стигнало до негативна обществена реакция, както при системата за преизчисляване на пенсиите за новите пенсионери.

"Очаквам два скандала – вторият ще дойде през 2023 г. Сега ние признахме, когато решихме да задраскаме стажа отпреди 2000 г. Но как го решихме? Връщаме стажа от 2023 г.

На практика всеки един, който има стаж отпреди 1997 г. и който ще се пенсионира или се е пенсионирал до 1 януари 2019 г. ще може да каже отчетете ми стажа отпреди 1997.

Тогава отново ще дойде човек пред НОИ, който също има стаж отпреди 1997 г. и също ще каже защо на мен не ми се зачитат най-добрите 3 години. И тогава отново ще пием тази горчива вода, която пихме тези 6 месеца.

Коректността изискваше всеки, който е имал поне 3 години стаж отпреди 1997 г. да може да избира системата", добави Нейков.

По думите му така или иначе през 2023 г. отново ще се наложи отлагане на решението по подобие на сега, тъй като вече има прецедент. И датата от 2023 г. ще бъде преместена до 2037 г.

Относно доходите той бе категоричен, че неминуемо положението ще става по-добро за българите и те ще се радват на по-добро заплащане.

"Но въпросът е кога", запита риторично Нейков и уточни, че "е коректно да се каже, че затова ще са необходими 10-15 години".

И вероятно след тези 10-15 години ние ще сме много по-близко до средното и над средното европейско ниво. Колкото до лидерите - нещата няма да изглеждат добре през следващите години", каза още той.

Не отговорихме на един въпрос 30 години – повече държава или по-малко държава искаме. Ние сме лидери по размера на данъците. Ние сме квазиофшорна зона. Искаме шведския резултат, но не искаме шведския данък. Нашият е 10%, а шведските 60%. Ако искаме българските данъци, няма как да направим модел като този на лидерите.

 


От категорията

Цветанов: С Борисов се чуваме делово, ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски!

Снимка Кадър БТВ-1569050255.png

Премиерът питал бившия си заместник дали ще прави партия, той казва, че е ...

21 септ. 2019 | 09:56

Драгомир Стойнев: Мая Манолова е ляво ориентиран човек. Не може да спечели София без БСП!

Снимка Кадър БНТ-1569052812.png

Неслучайно България е на 111-то място по свобода на словото, каза по повод ...

21 септ. 2019 | 10:54

Захариева заминава за Ню Йорк за участие в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН

-1566987235.jpg

Вицепремиерът и външен министър ще бъде и на Среща на върха по климата

21 септ. 2019 | 12:17

Ренета Инджова: Русофилите ще получат самочувствие от шпионския скандал

Снимка Кадър БНТ-1569055870.png

Не се занимаваме с реалните опасности над страната, посочи тя

21 септ. 2019 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


8 май 2019 | 18:58ТОЗИ ЛАЛАДЖИЯ И ПСЕВДОРЕФОРМАТОР, ВИНОВЕН ЗА ДНЕШНИЯ ХАЛ НА БЪЛГАРИЯ, ТОЙ ЛИ ЩЕ НИ КАЗВА КОГА И КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕМ???????


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.