Ивица Дачич

Берлин е против промяната на границите, но пропуска независимостта на Косово, припомня той

Ивица Дачич: Северно Косово не може да бъде под суверенитета на Прищина и точка!

1165 | 5 юни 2019 | 14:51

Министърът на външните работи на Сърбия подчерта, че косовският въпрос е „геостратегическа игра, която не зависи само от позицията на Белград и Прищина"


Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че е невъзможно да се намери адекватно решение на косовския въпрос, ако няма „зачитане на ситуацията на място", съобщават скопското електронно издание МКД и Агенция "Фокус".

„Невъзможно е да се намери адекватно решение на косовския въпрос, ако не се зачита ситуацията на място… В този случай северната част на Косово не може да бъде под суверенитета на Прищина и точка“, категоричен бе първият дипломат на Белград.

Дачич подчерта, че косовският въпрос ще бъде решен бързо, ако международната общност постигне съгласие, но това е „геостратегическа игра, която не зависи само от позицията на Белград и Прищина".

„Ако международната общност се съгласи, че въпросът за Косово трябва да бъде закрит, той ще бъде решен бързо, но има разногласия не между Запада и Русия или Китай, а между европейските страни и САЩ“, изрази увереност сръбският външен министър.

Докато Брюксел, Вашингтон и Париж са готови да подкрепят решение за постигане на споразумение между Сърбия и Косово, Германия се противопоставя на идеята за корекция на границите и твърдо настоява да не бъдат променяни, припомни Дачич.

„Съгласен съм с това, но когато говорим за неизменността на границите, те пропуснаха една фаза - провъзгласяването на независимостта на Косово", отбеляза сръбският министър.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

САЩ ще прехвърлят допълнителни войски и системи за въздушна отбрана в Близкия изток

-1554701168.jpg

Причината е изострянето на ситуацията около Иран и нападението върху петролни ...

21 септ. 2019 | 09:02

Доналд Тръмп ще се срещне с членовете от Съвета за национална сигурност, за да обсъди удари в Иран

-1540276553.jpg

Mинистърът на отбраната и ръководителят на главното командване ще представят на ...

20 септ. 2019 | 18:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.