Ивица Дачич

Берлин е против промяната на границите, но пропуска независимостта на Косово, припомня той

Ивица Дачич: Северно Косово не може да бъде под суверенитета на Прищина и точка!

1032 | 5 юни 2019 | 14:51

Министърът на външните работи на Сърбия подчерта, че косовският въпрос е „геостратегическа игра, която не зависи само от позицията на Белград и Прищина"


Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че е невъзможно да се намери адекватно решение на косовския въпрос, ако няма „зачитане на ситуацията на място", съобщават скопското електронно издание МКД и Агенция "Фокус".

„Невъзможно е да се намери адекватно решение на косовския въпрос, ако не се зачита ситуацията на място… В този случай северната част на Косово не може да бъде под суверенитета на Прищина и точка“, категоричен бе първият дипломат на Белград.

Дачич подчерта, че косовският въпрос ще бъде решен бързо, ако международната общност постигне съгласие, но това е „геостратегическа игра, която не зависи само от позицията на Белград и Прищина".

„Ако международната общност се съгласи, че въпросът за Косово трябва да бъде закрит, той ще бъде решен бързо, но има разногласия не между Запада и Русия или Китай, а между европейските страни и САЩ“, изрази увереност сръбският външен министър.

Докато Брюксел, Вашингтон и Париж са готови да подкрепят решение за постигане на споразумение между Сърбия и Косово, Германия се противопоставя на идеята за корекция на границите и твърдо настоява да не бъдат променяни, припомни Дачич.

„Съгласен съм с това, но когато говорим за неизменността на границите, те пропуснаха една фаза - провъзгласяването на независимостта на Косово", отбеляза сръбският министър.

 


От категорията

Никола Димитров: Ще намерим начин чрез приятелство и уважение да решим въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров-1499958706.jpg

Външният министър на Република Северна Македония ще бъде в София в четвъртък, ...

26 юни 2019 | 19:25

Осем дела против Порошенко води Държавното бюро за разследвания на Украйна

-1535972374.jpg

Има наказателни производства относно възможно злоупотреби, превишаване на ...

26 юни 2019 | 19:33

Делегацията на Украйна напусна ПАСЕ в знак на протест

-1561537484.jpg

Ръководителят й Владимир Ариев заяви, че въпросът за участието на Киев в ПАСЕ ...

26 юни 2019 | 19:50

Косово заплаши Северна Македония и Албания с мита

-1558549946.jpg

Министърът на търговията и промишлеността Ендрит Шала заяви, че вече е ...

26 юни 2019 | 19:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.