Иво Христов

Всички велики сили се отнасят към България като към брашнен чувал за изтупване

Иво Христов: Време е да спрем да чакаме неволята

47812 | 5 дек. 2019 | 16:33

Гласувах против резолюцията на Европейския парламент Истанбулската конвенция да стане документ на ЕС. Това е силов подход, при положение, че не е приета в няколко държави. В останалите не дава резултат. Прочит на конвенцията ще убеди всеки, че тя създава


- Г-н Христов, на 10 декември в Брюксел сте домакин и организатор на кръгла маса на тема „Предимствата и предизвикателствата пред въвеждането на мобилните мрежи от пето поколение в ЕС“.
Ще промени ли радикално 5G мрежата света, който познаваме? Готови ли сме за бъдеще, в което животът ни ще се развива главоломно, границите ще стават все по-виртуални?

- 5G (мобилните мрежи от пето поколение) ще бъдат революция в живота на всеки човек. С тях ще навлязат автономните автомобили, дистанционната хирургия и интегрирани системи, така наречените интелигентни градове, интелигентни ферми и прочее. В тях разни елементи ще взаимодействат без намесата на човека. Но 5G буди тревоги сред много еколози и доктори, според които високочестотните вълни крият рискове за здравето. Друг голям залог е сигурността на данните. Целта на форума, който организирам, е да се чуят възможностите и опасенията от 5G. Голяма група български експерти ще бъдат мои гости, за да чуят информацията от първа ръка и да могат да задават въпроси.

- На терена на новите технологии САЩ и Китай водят война. Къде е Европейският съюз в този гигантски сблъсък?

- Истинският лидер е Южна Корея 80% от чиято територия вече e покрита от новата мрежа. Следва Китай, който е технологично готов, с подкрепата на държавата строи 5G и я продава зад граница. САЩ се опитват да спрат експанзията на китайците с политически инструменти, защото още не са напълно готови да се сблъскат с тяхната конкуренция. Европа изостава. Все още няма ясна воля за този технологичен скок, нито достатъчен инвеститорски интерес. Китай агресивно атакува европейския пазар.

- Не се ли получава парадокс – новите технологии свързват света по-тясно, а политиците и отделните страни са все по-разделени?

- Точно наблюдение. Технологиите се развиват стремително. В политиката забелязваме връщане към протекционизма и суверенизма, след като много развити държави, включително САЩ, усетиха бумеранговия ефект от глобализацията, която сами налагаха. Днес тя подравя развития свят, защото бизнесът мигрира там, където има евтина работна ръка. Технологиите свързват, но не обединяват света. Обединението изисква надмогване на егоизма: за да има семейство или приятелство, всеки отстъпва от егото си, за да има съюз на държави, всеки делегира част от суверенитета си. Стихийната глобализация достигна границите, отвъд които държавите не могат да отстъпят, защото има риск да се самоубият.

 

САЩ на Тръмп, Русия на Путин, Китай на Си Дзинпин утвърждават държавността си. Правят го и по-малки държави. Това е обяснима, но също и опасна реакция, защото при изостряне води до конфликти и може да предизвика глобален Армагедон. Свързаният свят изисква глобални регулации, но те пък предполагат надмогване на националното его, за което човешкият род не е готов. Държавата си остава единствената работеща и надеждна рамка на този етап. Виждаме, че дори климатът не може да ни обедини, а е въпрос на оцеляване. Трябва да започнем от глобален консенсус за климата.

- След срещата в Белия дом премиерът Борисов и президентът Тръмп излязоха със съвместно изявление. Там се казва следното: „Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.“ Вие как тълкувате тези думи?  
- В САЩ Борисов подписа акт на безусловна капитулация от националния интерес. Без да се пазари хариза всичко, в името на своето оцеляване. Това е големият шлем на Тръмп и големият срам на Борисов. Америка ще внася газ, ще строи АЕЦ "Белене" (ако прецени, че иска), ще доставя ядрено гориво за "Козлодуй", ще се сдобие с база във Варна и имплицитно заявява, че ще превъоръжава и занапред българската армия.

България, разбира се, има интерес от сътрудничество със САЩ и трябва да развиваме отношенията си. Но превъоръжаването трябва да става след реален конкурс, вносът на газ - в условия на ценова конкуренция. Що се отнася до смяната на горивото на „Козлодуй“, тя крие реален технологичен риск, казват експертите. Заявката, че Вашингтон ще ни помага в борбата с корупцията, не се връзва със самия факт, че Борисов бе приет в Белия дом, макар и за да подпише, каквото му дадат. За съжаление, отношението на всички велики сили към България, от Изток и от Запад, е като към брашнен чувал за изтупване. Всички предпочитат да имат работа със зависими лидери. Русия правеше реверанси към Борисов в името на „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“, а сега разбира, че той пак я е излъгал. Така ще е, докато не изгазим от блатото на корупцията и не се превърнем в реално функционираща демокрация, за да си възвърнем авторитета на надежден контрагент на всеки външен партньор. Само така ще намерим своето равновесно положение.

- Споменаването на срещата в Белия дом веднага ми дава повод за следващия въпрос: новият американски посланик в София Херо Мустафа заяви, че спрямо корупцията в България Вашингтон е готов да приложи „зъби“, като имаше предвид строги закони, отказ от издаване на визи. Какви мерки е готов да приложи Брюксел спрямо държави с масова и ненаказана корупция?

- Засега не съм в течение да са заявени някакви намерения. Комисията Юнкер покровителстваше българската корупция с щадящите оценки по мониторинга. Да се надяваме, че Фон дер Лайен ще е принципна, но предстои да видим.

- Около Истанбулската конвенция тези дни отново се разгоряха бурни спорове, отключени и от резолюцията на Европейския парламент с призив документа да бъде ратифициран. Как си обяснявате този натиск? Не се ли разбират аргументите на България? Имат ли право отделните страни на собствени съображения, на свобода на избора? Не генерира ли подобен натиск допълнителен евроскептицизъм?

- Гласувах против резолюцията на ЕП Истанбулската конвенция да стане документ на ЕС. Това е силов подход, при положение, че конвенцията не е приета в няколко държави. Да оставим настрана, че в останалите не дава резултат. Прочит на конвенцията ще убеди всеки, че тя създава бизнес за НПО. Толерантността и отказът от насилие се възпитават в семейството и с хуманистичното образование (духът му въобще е напуснал училищата), а не с нов поглед върху пола. Що се отнася до практичните мерки за защита от насилие, като защитените центрове например, те могат да се изградят и без да се възприема конвенцията, стига да има воля.

- Границите са отворени, тухлените стени ги няма вече 30 години. Българите обаче сякаш живеем в затворен свят, където особеностите на българския политически живот стигат до нас от чуждите медии. Защо България изглежда различна отвън? Разпознават ли се българските проблеми на ниво Европейски парламент?

- Родните медии отдавна абдикираха от мисията си. За да превърнат капитулацията на Борисов пред Тръмп в триумф, говориха за химия, физика, биология помежду им и анализираха езика на тялото. При това положение нормално е да научаваме новините за себе си отвън.
За съжаление българските проблеми се задушават от институциите и медиите още в България. Помните, че Фон дер Лайен дори не успя да чуе въпросите на българските журналисти, които бяха лишени от микрофони. Европа е зле информирана, но все пак е наясно, че имаме проблеми със законността и корупцията.

- Вие говорите за „морално оздравяване“. В последния си политически анализ за ноември ИСА прави извод, че има нужда от „морална революция“. Очевидно мислим в една посока. Но коя е според Вас първата стъпка за моралното възраждане, за връщането на етиката в политиката и управлението?

- Никой не може да свърши работата на българския гражданин. Той трябва да осмисли отговорностите си, да протестира, да гласува, да надмогне сеирджийството и да се превърне в актьор на собствения си политически живот. Всеки на своето ниво. Един като избирател, друг като активист, трети като политик. В национален план е необходимо неотложно оздравяване на избирателната система, прочистване на изборните списъци от фантоми, въвеждане на машинното гласуване и международен мониторинг на следващите избори, защото ние вече не избираме своите управници. Огромен брой бюлетини се унищожават, манипулациите са поголовни, както показа местният вот. След оздравяването на избирателната система трябва да мислим за нова конституция. Това е личното ми убеждение.   

- Президентът Радев подписа указа за главния прокурор. Очаквано за Вас?

- Конституцията го задължава да го стори. Затова и считам, че ни трябва нова конституция. Сегашната вече прояви всичките си слабости и не може да бъде санирана.

- Краят на годината наближава. Ако трябва да отправите положително послание, какво ще е то?

- Има други, които завеждат възторга. Предпочитам да се придържам към истината. Време е да спрем да чакаме неволята. Да заложим на волята.
От категорията

Безумие! ГЕРБ приеха чрез референдум да се променя територията и формата на управление на страната

Безумие! ГЕРБ приеха чрез референдум да се променя територията и формата на управление на страната -1600349114.jpg

Изненадващо мнозинството в парламента реши всички въпроси, които са от ...

17 септ. 2020 | 16:20

Галъп: БСП повежда пред ГЕРБ, 60% искат оставка на правителството!

Галъп: БСП повежда пред ГЕРБ-1600345144.jpg

Публиката се е преориентирала или към негласуване - 29,4% от всички имащи право ...

17 септ. 2020 | 15:18

Костадинова: Шостакович поставя името на Панчо Владигеров сред тези на най-бележитите композитори

Панчо Владигеров-1600417153.jpg

Името на Панчо Владигеров печели популярност в много европейски страни. През ...

18 септ. 2020 | 11:17

Индипендънт: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството от 70 дни

Индипендънт: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството от 70 дни -1600412696.jpg

Борисов, затънал в поредица от корупционни скандали, намеква, че е готов да ...

18 септ. 2020 | 10:03