Снимки: БСП-Пловдив

„Намираме се в цепнатината на времето и пространството”, коментира ситуацията в България проф. Христов

Иво Христов и Тома Томов в Пловдив: Путин има подкрепата на руския народ, но елитът му е продажен

17854 | 14 юни 2018 | 13:05

"Армията на САЩ има 1100 бази по целия свят. В България те ползват авиобазите в Безмер и Граф Игнатиево напълно безплатно, дори керосинът за самолетите не си плащат. С изтребителите F-16 съвсем ще ни „източат”, прогнозира Тома Томов

Снимки: БСП-Пловдив-1528970870.jpg-1528970831.jpg

„Голямата драма на Русия е дали ще успее да изработи социално-политически модел, който да отговори на предизвикателствата”, коментира проф. Иво Христов по темата за бъдещето на Руската федерация при новия мандат на Путин. Той и колегата му в парламента Тома Томов гостуваха на пловдивската структура на Национална асоциация „Сигурност”, съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив.

„До момента Путин успя да „събере“ държавата, но на Русия й трябва скок в икономическо, социално и технологично отношение”, подчерта проф. Христов. По думите му с настоящата властова, икономическа и социална матрица такъв пробив не е възможен. „Путин може и да има подкрепата на руския народ, но има продажен елит”, заяви геополитическият анализатор.

Тома Томов допълни, че всяка година руският елит официално изнася 100 млд. долара в западните банки. „Дома, Дети, Деньги – трите „Д” са параметрите на техните интереси. Къде са им парите, къде са им децата, къде са им домовете? На запад!”, каза журналистът.

Според проф. Христов никога в руската история не е имало толкова богата и толкова откъсната от народа върхушка.

„ХХ век е кошмарен век за Русия, защото тя изживя икономически, социален и военен шок”, смята социалният учен. Според него Русия не може да бъде велика страна в очертаващия се триъгълник с Китай и САЩ, ако финансите ѝ зависят от „врага”.

„Няма как, невъзможно е, ако икономиката ти зависи от доставянето на ресурси на твоя опонент, срещу което получаваш едни „хартийки”, почерта проф. Христов.

„Източниците на ръст на твоята независимост трябва да бъдат вътре в твоята страна, а не навън. Под „вътре” се разбира 150–милионното руско население плюс 200 милиона жители на евразийското пространство. Русия трябва да се определи, не може да бъде едновременно независима Русия и Русия на Абрамович с двойното гражданство – руско и израелско”, обясни проф. Христов. По думите му Путин действа от позицията на здравия разум, създава втори управленски ешелон т.е. вертикала на властта от млади, лоялни и компетентни хора.

„Хипотезите с вариантите за приемник на Путин са по-скоро в сферата на имагинерните спекулации, но все пак като такъв възможен вариант се очертава губернаторът на Тулска област Дьомин, но може и да е човек, за когото въобще не подозираме, както не подозирахме за съществуването на самия Путин”, каза анализаторът.

Журналистът Тома Томов индикира в поведението на Тръмп опит за съюзяване с Русия.

„Така наречената „дълбока държава” и европейското ръководство, които са против Тръмп, са изключително антируски настроени. Те не искат да имат нищо общо с Путин, за тях той е демон”, каза международният публицист. Той се спря на срещата между Тръмп и Ким Чен-ун, като подчерта, че мирът е възможен. Според него предварителният ултимативен тон на САЩ след проведените преговори е станал диалогичен към Северна Корея.

„Това е, защото корейците притежават ядрено оръжие още от 2000 година, а големият въпрос е за носителите, с които твърдят, че могат да стигнат до вътрешността на САЩ”, обясни Тома Томов. Той посочи, че САЩ са една от най-мощните държави, защото печатат пари, притежават модерни технологии, имат най-мощната армия с 1100 бази по целия свят. В Япония имат 60-хилядна войска. Германия е окупирана страна – там са разположени 50 000 американски войници. България е в същото незавидно положение, тъй като се ползват авиобазите в Безмер и Граф Игнатиево напълно безплатно, дори керосинът за самолетите не си плащат. „С изтребителите F-16 съвсем ще ни „източат”, прогнозира той.

„Намираме се в цепнатината на времето и пространството”, каза по отношение на ситуацията в България проф. Христов и за пореден път подчерта, че не вижда елит, който да осъзнава драматизма на това. За българската върхушка също важи максимата: „Където са им парите и децата, там са им интересите”.

„България е важна само като територия. Не като народ и не като държава. На юг от нас расте суперсила. Турция прави интересен експеримент между модернизация, индустриализация и урбанизация с едновременно завръщане към нейните ислямски и османски корени. Успехът или провалът на този експеримент са еднакво опасни за нас и означават тежки времена за България”, обясни проф. Иво Христов. 

 


От категорията

Нинова стартира процедура за избор на нов председател на БСП. Ще участва в състезанието! (ВИДЕО)

-1558957595.png

Няма да коментираме екзитпол, чакаме окончателните резултати, заяви снощи ...

27 май 2019 | 14:33

Борисов: Със сигурност знам, че трябва да променяме и партията

Снимка: Правителствена информационна служба-1558959229.jpg

Резултатите показват, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила сред ...

27 май 2019 | 15:13

Победителят ГЕРБ изпраща в ЕП същия брой евродепутати - 6

-1558762797.jpg

ВМРО ще има двама представители в европейската институция, Демократична ...

27 май 2019 | 16:11

Татяна Дончева: В БСП няма фигура, която да замени Корнелия Нинова

-1550848909.jpg

Европеецът игнорира тези, които биха поставили под угроза парите, идващи от ЕС ...

27 май 2019 | 16:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.