Сн. БГНЕС

Историкът е автор на нова биографична книга за дъщерята на бившия Първи

Иво Милев: С политиката си Людмила Живкова надхвърля времето, в което живее

6955 | 13 дек. 2018 | 15:44

В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта й и до днес продължава да буди загадки, казва писателят


Нова биографична книга за Людмила Живкова е от няколко дни на книжния пазар. Автор е историкът и юрисконсулт Иво Милев, а издател е СЕНС.

 

Книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова”, е резултат на многогодишен труд на автора Иво Милев. От 2009 г. той работи по проект за игрален филм на продуцентските компании СИА и Камера.

 

След работа с над 50 000 страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега, книгата представлява ултимативния биографичен разказ за Людмила. В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта й и до днес продължава да буди загадки.

 

„Като историк бих казал, че личността на тази жена като деец и политик надхвърля времето, в което живее. Тя е нещо коренно различно, което може да предложи социалистическият лагер по това време. С начина си на живот, с държанието си с идеите, Живкова е различна, а това, между другото, дразни тогавашния интелектуалец“, коментира Иво Милев.

 

При проучването той също отделя внимание върху увлеченията й към източната философия.

„В крайна сметка, мисията на новото източно време е да бъдат съчетани със западните влияния. Тя е дълбоко убедена, че двете култури крият една обща история. За нея, България е като фокус на тези влияния. Над всичко обаче в политиката е националното. Живкова продължава идеите от 30-40-те години за национално възраждане, които са крайно необходими през 70 и 80, отбелязва авторът.

 

Според Милев, през 40 и 50-те години България изживява пълна денационализация с налагането на интернационалния социализъм по съветски модел. „Това води до рухване на националната ни идентичност. Компенсация на това нещо е цялото дело на Людмила Живкова през седемдесетте. Реално, политиката й може да се възприема като свързване на тези прекъснати нишки с цялата култура и тенденции от времето на 30-40-те години. Това е много по-важно в нейната политика, отколкото от източните и увлечение, за които е критикувана. Людмила Живкова надхвърли времето си и с друга идея, че можем да бъдем на сцената на световната култура само през лично и национално нашето. Не можем да правим култура, ако сме обречени постоянно на чуждо влияние, убеден е Иво Милев.

 

Дъщерята на бившия Първи е колкото и позната, толкова и непозната. Авторът Иво Милев е създал един обективен и много важен за нас портрет, коментира директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев. 

 

„Всеки човек, който посегне към тази книга ще изгради свой собствен образ. За мен сред страниците са попаднали абсолютно всички важни неща в живота на Людмила Живкова, които са я формирали, така че всеки читател ще може да си обясни нейният образ по брилянтен начин“, смята Желев.

 

„Животът и смъртта на Людмила Живкова“ е навременна книга, дистанцирана и ангажирана в еднаква мяра. Иво Милев е подходил с хирургическата точност на хронист. Събрал е детайлите в едно плътно цяло. Оформил е образ, който може да се възприема с хладен разум.

 

Документалната сага не е предназначена да защитава или отрича времето, хората, решенията им. Това е описание, страничен поглед върху всичко възможно, което ги е оформило. Полезността на този труд е безспорна. Но по-важно е, че читателят инстинктивно изгражда доверие към неприсъстващия разказвач“, пише редакторът Силвия Недкова.


Източник: БГНЕС


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32