Избират зам.главния прокурор Борислав Сарафов за шеф на националното следствие

За да бъде избран, той трябва да събере поне 8 гласа "за"

Избират зам.главния прокурор Борислав Сарафов за шеф на националното следствие

936 | 6 дек. 2017 | 11:24

Сарафов беше номиниран от 5 от членовете на колегията, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, който я доминира. Това прави изборът на Сарафов предизвестен.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес зам.главния прокурор Борислав Сарафов, който е единственият кандидат за директор на Националната следствена служба. За да бъде избран, той трябва да събере поне 8 гласа "за". Сарафов беше номиниран от 5 от членовете на колегията, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, който я доминира. Това прави изборът на Сарафов предизвестен.

В колегията освен Цацаров влизат още избраните от прокурорите Георги Кузманов, Даниела Машева, Огнян Дамянов и Пламен Найденов, избраникът на следователите Евгени Диков и пратените във ВСС от парламента Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова.

Цацаров не дойде на днешното заседание, което започна в 11 ч., тъй като бил по спешност извикан на изслушване в парламента. Това обясни Евгени Диков, който ще ръководи заседанието в отсъствието на Цацаров. Изслушването на Цацаров в парламента обаче е чак от 14.30 ч.

Преди избора се разбра, че предишният състав на прокуроската колегия е спасила Сарафов от дисциплинарно дело като е размотавала предложението на Инспектората към ВСС за образуването му, докато не изтече давността.

Сарафов е възпитаник на Академията на МВР. Юридическият му стаж е близо 23 години.


От категорията

Акция „Респект” срещу битовата престъпност в страната продължава (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1531588244.jpg

Криминално проявените често са привиквани в районните. Проверяват се ...

14 юли 2018 | 20:10

Още една жертва на свирепия сблъсък край Велико Търново

Снимка: бТВ-1531579772.jpg

На място загина един човек, други четирима са ранени при катастрофата между ...

14 юли 2018 | 17:48

Изнесено съдебно заседание по делото за влаковата катастрофа в Хитрино (Видео)

В импровизирана съдебна зала в двора на шуменското следствие обвиняемите и прокуратурата имаха възможност да огледат пробойната на влаковата цистерна. Кадър bTV-1531737806.png

В присъствието и на подсъдимите машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, ...

16 юли 2018 | 13:42

Камион блъсна 16-годишен младеж, момчето бере душа в болница

-1466925474.jpg

Пострадалият е с тежка черепно-мозъчна, гръдна и тазова травма

16 юли 2018 | 12:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.