Избягалият от затвора рецидивист Владимир Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана.

И да пише писмо и да не пише, ще го хванем, коментира вътрешният министър Валентин Радев

Избягалият от затвора рецидивист Владимир Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана

8492 | 17 май 2018 | 21:36

В писмото пише, че Пелов е невинен. Оръжието, което ползвал по време на бягството, не било с цел да убива. Не се казва как се е сдобил с него.

Избягалият от затвора рецидивист Владимир Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана.-1526582263.jpgПелов изпрати писмо до президента и омбудсмана-1526582710.jpgПелов изпрати писмо до президента и омбудсмана-1526582686.jpg

Писмо от името на избягалия преди повече от месец от софийския затвор рецидивист Владимир Пелов е получено в NOVA.

 

Четири листа, подписани с неговото име, са адресирани до NOVA, президента и омбудсмана.

 

Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо София.  Има и адрес на подателя. Ботевград, ул. “Ал. Батемберг” 21. Тук всъщност е домът на Владимир Пелов.

 

За същото писмо съобщава и БиТиВи. В осем страници Пелов е описал мотивите си да избяга от затвора. Основната теза - осъден е несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това го е предизвикало да организира бягството. 

 

В писмото, преразказано от бТВ, не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого.

Пелов, който е с 30-годишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство, и още един затворник с 26-годишна присъда за убийство - Радослав Колев, избягаха от Централния софийски затвор на 3 април. Оттогава от тях няма следа, не е ясно и къде се укриват. Бягството доведе до оставки в системата на правосъдното министерство.

 

 

Пред бТВ днес синът на Пелов Владимир Стефанов е потвърдил автентичността на писмото. Самият той първоначално бе задържан, но в последствие освободен при разследването на бягството. 

 

 

В текста му се описва как беглецът, дори когато стрелял по надзирателя, гледал да не го уцели. Пелов твърди още, че не е извършил нито едно от престъпленията, по които е обвиняем и осъден.

 

И да пише писмо и да не пише, ще го хванем”, коментира вътрешният министър Валентин Радев.

 

NOVA се допита до отдел “Разследване” на столичната полиция дали писмото е истинско.

 

 „На първо място ще бъде изследван почеркът и дали самият той е съставил това писмо или е под негова диктовка или някой друг го е написал”, каза началник отделът Стойно Цветков. 

 

Може някой от тях да е сътворил това писмо, може и някой близък например да го е написал под тяхна диктовка и да го е пуснал, допълни Цветков.

По марката, залепена на плика може да има ДНК на подателя. То ще бъде и доказателство по разследването.

 

Засега почеркът на писмото говори, че авторът му е бил нервен и притеснен. Данните за Пелов и Колев са, че все още са заедно.

 

Чрез писмото се праща сигнал до институциите. В него се твърди, че отстраненият зам.-директор на затвора Анатолий Борисов покровителствал разпространение на дрога зад решетките.

 

„Аз не знам да има затворник, който да е доволен от режима си или от заместник - директора си”, коментира министър Радев.

 

Пелов не за първи път пише до медии. Преди две години в редакцията на „Ботевградски вести” се получава текст, подписан от него, в който се твърди, че Пелов е бил задържан без вина за убийството на двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград.

 

Очаквайте подробности утре


От категорията

Опасно! Откриха снаряд в двора на пловдивско училище

-1515402468.jpg

Районът се охранява от полиция до пристигането на служители на Министерство на ...

18 авг. 2018 | 13:26

На границата с Турция: Огромни опашки се образуваха на „Капъкуле” към България (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1534581064.jpg

Колоната от автомобили е 5 км, а от тирове – около 15, интензивен е трафикът на ...

18 авг. 2018 | 11:30

Пожарникар загина при инцидента край Куклен (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1534529926.jpg

Огнеборците се отзовали на сигнал за пожар край пловдивското село

17 авг. 2018 | 21:17

След искане на Цацаров, един от убийците на студента Стоян Балтов е задържан в ЮАР

Сотир Цацаров-1524637349.jpg

Предстои разглеждане на делото за екстрадиция на 20 август 2018 г. от съда в ...

17 авг. 2018 | 16:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пенчо Генчев


18 май 2018 | 09:09Май Пелов е доста по интелигентен от Радев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.