Издадоха писмата на Левски в луксозна книга

Проектът е по повод 146-годишнината от гибелта на Апостола

Издадоха писмата на Левски в луксозна книга

1300 | 12 февр. 2019 | 10:33

Изданието съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието ще откриете автентичните им изображения от архивите, а във втората – разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис


В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение „Българска история“ издаде първото самостоятелно издание на писмата на Апостола, съдържащо фототипна част и разчетен текст. От издателството уточняват, че „Писмата на Левски“ е точно такова, каквото се очаква да бъде – луксозно издание с твърди корици, което да заеме почетно място в семейната ни библиотека.

Чрез него всеки ще има възможност да се докосне до епистоларното наследство на Апостола, но също и да се запознае с неговите мисли, желания и тревоги. Книгата съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието ще откриете автентичните им изображения от архивите, а във втората – разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис.

Именно тази автентичност ще помогне на читателя за осмислянето на човека Васил Кунчев, призван да се превърне в героя Левски. Множеството пояснителни бележки внасят контекст в съдържанието и добавят огромна научна стойност на написаното.

Нещо повече – разчитането и подборът на писмата е дело на изтъкнатите специалисти Цветолюб Нушев и Тодорка Томова, посветили живота си на изследване на документалното наследство на Апостола.

Проектът е подкрепен и от Национална библиотека „Кирил и Методий“. Във времена, когато личността на Левски е обект на спекулации и сензации, а и все повече се дистанцира от нашата действителност, подобна книга е повече от необходима, добавят още от издателството.


От категорията

Почина легендарният режисьор Франко Дзефирели

Франко Дзефирели Снимка: БГНЕС-1560603442.jpg

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с ...

15 юни 2019 | 15:56

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека-1560757694.jpg

Ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик, секретар и ...

17 юни 2019 | 10:46

Столична библиотека с планинско четене и библиобус на Еньовден

Столична библиотека с планинско четене и библиобус на Еньовден-1560937756.jpg

Традиционно празникът ще започне в 08:00 ч. от Княжево (градинката на посл. ...

19 юни 2019 | 12:48

„Прекрасният живот на Артър Лес” от Андрю Шон Гриър: искряща сатира на пътуващия по света американец

„Прекрасният живот на Артър Лес” от Андрю Шон Гриър-1560934222.jpg

Първият роман на Гриър: The Path of Minor Planets от 2001г., е посрещнат с ...

19 юни 2019 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.