Книгата ще бъде представена на 27 септември

Най-драматичните моменти в едно от най-драматичните български правителства

Издателство "Захарий Стоянов" издава книгата на Илчо Димитров „В правителството на Жан Виденов“

1609 | 12 септ. 2018 | 13:22

Акад. Сендов и проф. Баева ще представят "Дневниците" в аулата на СУ "Св. Климент Охридски"


Кои са най-драматичните моменти от живота на едно от най-драматичните български правителства след 1989 г. - това на Жан Виденов? Светлина върху това хвърлят уникалните дневници на акад. Илчо Димитров, министър на образованието в този кабинет. Книгата на Илчо Димитров „В правителството на Жан Виденов“ е издадена от издателство „Захарий Стоянов“, съставител е бившият ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ чл. кор. проф. Иван Илчев, син на акад. Димитров.

Уникалният дневник ще бъде представен на 27 септември в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ от проф. Искра Баева, специалист по съвременна история, и акад. Благовест Сендов. Акад. Сендов е едно от главните действащи лица в дневниците, като председател на 37-ото Народно събрание, което излъчва правителството на Жан Виденов.

„Малко известно е, че акад. Илчо Димитров е водил подробен дневник по времето, когато е министър на образованието, науката е технологиите - от 5 януари 1995 до 4 март 1997 година. Този дневник по същество представлява най-обективната и задълбочена история на политическите и социалните сътресения и процеси в едно драматично и бурно време – периодът на правителството на Жан Виденов“, се казва в анотацията за книгата от издателство „Захарий Стоянов“. В нея се подчертава, че „всеки сериозен бъдещ историк и политически наблюдател ще има дневника на Илчо Димитров като извор на безценна информация за написването на една бъдеща история на така наречения демократичен преход, чийто край, уви, още не се вижда“.

В уводните си думи в книгата чл. кор. проф. Иван Илчев отбелязва, че баща му е водил „…дневника упорито, вероятно от март 1982 г. – първоначално от време на време, после ката ден, до деня, в който тръгна от къщи към болница „Лозенец“ за сърдечната операция, от която не се върна. Последният ден бе записал: „Стягам си багажа: утре пак постъпвам в болницата, операцията се предвижда за сряда. Имам чувството, че се отправям на самоубийство…“ Аз го карах към болницата. Преди да излезем посочи най-горната лавица на библиотеката и каза – „Дневникът е там – нали знаеш“. Друго нищо не си казахме.“

Акад. Илчо Димитров е оставил общо 32 годишника – дневници, в които е водил записки всекидневно.


От категорията

Стълпотворение в Нирвана заради Петър, Енчо и Вида Пиронкови

Енчо Пиронков, Вида Пиронкова,Ники Младжов, певицата Роберта, Петър Пиронков-1547912296.jpg

Стотици се стекоха в галерията на Ники Младжов

19 ян. 2019 | 17:35

Петър Пиронков – гвоздеят на януари в Нирвана

Енчо Пиронков на откриването на изложбата си в галерия Нирвана през 2018 г. със синовете си Стою и Петър -1547723377.jpg

Художникът е син на художника Енчо Пиронков, брат на поетесата и композитор ...

17 ян. 2019 | 13:08

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Започна Третият национален литературен конкурс "Албена"

Третият национален литературен конкурс "Албена"-1547801306.png

Жури в състав Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова, ще отличи ...

18 ян. 2019 | 10:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.