Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков

Съставител е докторът по социология Петко Петков, а инициативата на сдружение “Републикански център”

Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков

1237 | 13 ян. 2022 | 17:12

Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г. Статиите са посветени на разобличаването на неолибералния глобализъм, джендър-идеологията, както и други интересни теми


Излезе от печат сборникът “50 крачки отвъд матрицата”. В него са подбрани 50 статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков.

 

Съставител е докторът по социология Петко Петков, а инициативата на сдружение “Републикански център”. Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г. Статиите са посветени на разобличаването на неолибералния глобализъм, джендър-идеологията, както и други интересни теми.

В сборника са поместени и отзиви от:
- Проф. Георги Близнашки: „Публицистиката на д-р Борислав Цеков е жива, енергична и динамична, каквито са и проблемите, по които той се произнася с ерудиция и компетентност. Негова отличителна черта е умението високите идеи, принципи и каузи да се обясняват и защитават достъпно и разбираемо. Подобно на своя учител – незабравимия и неповторим Гиньо Ганев – той се стреми към изящно формулиране на своите мисли, а така се раждат ярки и запомнящи се сентенции. Това го прави авторитетна и влиятелна фигура, която не просто обяснява хода на събитията, а много често задава тон в обществения живот на България.”


- Проф. Огнян Герджиков: "Дори когато времето не ми позволява да обърна повече внимание на вестника, не загърбвам материал на д-р Цеков. Винаги е интересен, последователен, злободневен и... честен."


- Доц. Петко Симеонов: “Познавам Борислав Цеков от ученическите му години. В негово лице съм видял как израства и се формира политически деец и политически анализатор от международен мащаб. Добре информиран, ерудиран, с ясна и смело изразявана политическа позиция. Демократ, привързан към републиката, парламентаризма и конституционализма. Д-р Цеков има дарбата да обяснява и развива най-сложни въпроси на достъпен език, понятен за широката публика, приеман и ценен от експертите. Той предлага идеи, които са в челото на световните консервативни школи. Един човек на бъдещето.”


- Петър Кичашки: “Д-р Борислав Цеков е от онази рядка порода хора, които правят големите и трудни неща да изглеждат по ежедневному прости и лесни. Това изисква комплекс от умения - далновидност, ловкост, опит, прозорливост, хъс.”


- Проф. Владимир Чуков: “Поздравявам д-р Борислав Цеков с неговия половинвековен юбилей. Той е един от най-добрите български юристи-конституционалисти. Неговото творчество е оригинална смесица между новаторски дух, неповторим професионализъм и непресъхваща гражданска енергия. На добър път към вековния юбилей!”

По думите на съставителя д-р Петко Петков: „Личностите, които имат куража да правят крачки извън матрицата, са наричани trendsetters – хора, които създават тенденции. Сред тях без съмнение е и конституционалистът д-р Борислав Цеков. Само няколко примера: още през 2000 г. той първи лансира в печата въвеждането на преференциална избирателна система, референдуми и прозрачност на партийните финанси; през 2001 г. първи внася историческия Закон за вероизповеданията, който прекрати църковния разкол; през 2016 г. първи у нас концептуализира доктрината “Тръмп”, а през 2018 г. изигра важна роля за спирането на Истанбулската конвенция и по делото в КС.”


От категорията

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти-1642090847.png

Димитър Талев ни въвежда умело в семейния кръг, при най-близките хора, при ...

13 ян. 2022 | 18:20

Картина на прах и боклуци отива на Биенале във Венеция. Художник моли министъра да види "изкуството"

Част от инсталацията
-1642077426.png

Серия в проекта дори ще се занимава със слабите места в архитектурата – ...

13 ян. 2022 | 13:44

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино -1642067913.png

Киносалоните в София са „Одеон“, „Дом на киното“, „G8“ и „Синегранд“, във ...

13 ян. 2022 | 11:40

Стоянка Мутафова ще се появи в театъра за 100-годишния си юбилей като холограма

-1575621094.jpg

Ще поканя Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Найденов, Богдана Карадочева и ...

13 ян. 2022 | 12:09