Изложба дигитална графика на Росен Йорданов

В Къщата на София

Изложба дигитална графика на Росен Йорданов

7777 | 16 май 2018 | 13:58

Тези картини не са рисувани с молив и четка, с мастило и с маслени бои, а с най-съвременни технологични средства

Изложба дигитална графика на Росен Йорданов-1526468335.jpgИзложба дигитална графика на Росен Йорданов-1526468314.jpg

Росен Йорданов – художник по душа и графичен дизайнер по професия, открива своята първа изложба в областта на изящното изкуство с 25 картини.

Тези картини обаче не са рисувани с молив и четка, с мастило и с маслени бои, а с най-съвременни технологични средства.

 

“За мен нашето време е начало на нов етап в изобразителното изкуство, свързан с цифрови, компютърни средства – хващаш една драскалка и с нея оставяш следипо някаква повърхност, от които се раждат образи”, разказва авторът, който държи в ръка своя скицник с безброй листа – IPad Pro.

 

Росен завършва художествената гимназия в София преди 25 години. Бил е графичен дизайнер за редица списания – “За мен”, “Жената днес”, FHM, Madame Figaro, Premium Lifestyle, Rolling Stone, Cape Kaliakra Moments, Fifty Five, а от 6 години работи в Голф клуб “Св. София”.

Влюбен е в Apple, в епохата на шумерите и в митологията на гърците. От тази любов е родена и изложбата, която се открива на 16 май в Къщата на София. “В шумерските съзвездия намираме всички първообрази на днешните 12 зодии – те първи са оприличилидадена купчина звезди на някое божество или митичен звяр.

 

Техен е и първият герой, чиято житейска история е описана и благодарение на това достигнала до нас–Гилгамеш.Учените правят много аналогии на по-добре познатите ни гръцки митове с тези от древен Шумер”, разказва авторът.

 

Освен зодиакалните знаци, които в неговата изложба са 11, Росен вдъхва съвременен живот на митични герои като Тезей, Орфей, Давид, Язон, Персей, Белерофонт, Одисей… Открива шумерски препратки дори и в Библията, която вдъхновява 4 от рисунките в изложбата. “Нищо ново отпреди новата ера. Новото е тук, окачено по стените. А моето послание е – технологиите, на които вече е залепен етикетът „безполезни, но скъпи играчки“, имат и друго предназначение и смисъл”.

 

Какво е то може да видите в Къщата на София до 27 май.

 

Ето какво казва Росен Йорднов за вдъхновението и техниката:

 

iPad - моят скицник с безброй листа

 

Камък, пергамент, хартия, въглен и бои. Изразни средства и материали на хиляди години.

Но с времето изразните средства се променят. 

След десетилетия незадоволителни опити да наподобим начина на работа на пещерния художник, посредством дигитални средства се появи почти идеалният заместител на камъка, въглена и охравата кал.

 

Преди 8 години едно пораснало хипи, отдавна загърбило младежките си LSD трипове, за пореден път излезе на сцената по дънки, страшно грозни маратонки NIKE и черно поло, за да представи iPad.

Следващите 4 години технологията се разви, разработчиците на програми се развилняха и през 2014 се появи една на вид скромна, а за късмет и евтина програма –Procreate. От този момент деветинчовият екран на моя айпад се превърна в това, за което, поне според мен, е бил създаден – скицник с безброй листа, цинкoви плочи за офорт, литографски камъни, грундирани ленени платна, акварелни картони! 

 

Тази проект е с работи, в които съм пресъздал моите впечатления от едни от най-древните митологични истории. 

 

Шумерският мъжага Гилгамеш и неговият приятел Енкиду, богове и хора от първата книга на Стария завет – Сътворението.

 

Зодиакални знаци, родени пак в древен Шумер. Древногръцки герои, полубогове и титани. Библейски царе.

 

Желанието ми бе, използвайки тези древни (и в повечето случаи многократно интерпретирани) сюжети, да подсиля впечатлението от новите материали и изразни средства. Преследването на вечната младост и живот, любовта, предателството, алчността и всички страсти, които правят от всеки герой, цар и дори бог просто един огледален образ на всеки съвременен човек.

 

 


От категорията

Петър Пиронков – гвоздеят на януари в Нирвана

Енчо Пиронков на откриването на изложбата си в галерия Нирвана през 2018 г. със синовете си Стою и Петър -1547723377.jpg

Художникът е син на художника Енчо Пиронков, брат на поетесата и композитор ...

17 ян. 2019 | 13:08

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Започна Третият национален литературен конкурс "Албена"

Третият национален литературен конкурс "Албена"-1547801306.png

Жури в състав Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова, ще отличи ...

18 ян. 2019 | 10:47

Днес отбелязваме Световния ден на "Бийтълс"

-1460795467.jpg

Групата издава общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в ...

16 ян. 2019 | 10:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.