Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР

В чест на 140-годишнината от създаването на дипломатическата служба в България в галерия "Академия"

Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР

1009 | 4 септ. 2019 | 20:36

Експозицията е включена в програмата на Европейските дни на наследството

Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618670.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618708.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618688.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618654.jpg

Държавният културен институт към МВнР и Националната художествена академия представят изложбата „Дипломация и изкуство“, посветена на 140-годишнината от създаването на дипломатическата служба в България.

 

Платна и реликви от колекцията на външното ни министерство могат да бъдат видени до 23 септември в галерия „Академия“.

 

Експозицията е подбрала творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас.

 

В нея са включени произведения на 21 автори от различни творчески генерации, с различна индивидуалност, характер и стилова ориентация.

 

Направената селекция цели да открои както  лидиращите тенденции, характерни за българското изкуство през ХХ век, така и разбирането на българската дипломация за йерархията на художествените стойности и за пластическите постижения на времето.

 

Систематиката на живописната експозиция извежда някои от ключовите проблеми на новата ни художествена история, без да следва пряко хронологическата линия на този твърде обемен и динамичен като художествен профил период.

 

В раздела Класическата колекция се нареждат  произведенията на някои от най-значимите представители на българското изкуство от първата половина на ХХ век, като Златьо Бояджиев, Цено Тодоров, Бенчо Обрешков и Никола Танев.

 

Образите на Родното представя авторите, за които културната гравитация на националната традиция има определящо творческо значение.

 

В Другите ветрове се налагат имената на художници с интерес към експресивната изразност на модерното изкуство и сугестивните възможности на “колористичната” живопис.

 

Изключително разнообразното в пластическо и концептуално отношение преобразуване на живописни формули през втората половина на ХХ век е отразено в произведенията  от раздела Свободната артистичност.

 

Съпоставени помежду си, творбите в изложбата създават една многообразна и разноезична художествена среда, чиято селекция откроява наред с общите идейни фокуси и оригиналният характер на индивидуалните стилове. В този смисъл експозицията е показателна за стратегическото партньорство между дипломация и култура посредством универсалния език на изкуството.

 

Освен художествени творби, изложбата предлага и сбирка от символите на суверенитета.

 

Една от най-важните задачи на новата българска държава, създадена по силата на Търновската конституция е да формулира условия за самостоятелно стопанско развитие. Само седмици след приемането на Конституцията през 1879 е създадена Българската народна банка, а в началото на следващата година със закон е създадена българската парична единица – лев.

Първите банкноти са печатани в Русия по проекти на руски автори. Десет години по-късно в Англия е отпечатана първата емисия български банкноти, която използва в дизайна художествено произведение.

 

Композицията включва детайл от гравюрата „Розоберачка“ на австро-унгарския художник Феликс Каниц. Отдадена е почит към изследователя на българската етнография, който поставя на картата на Европа българските земи, историята, наследството на българите.

 

Между двете войни върху дизайна на новите емисии банкноти вече работят български художници. Емисията от 1922 година е по проект на тандема Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Емисията от 1925 година е дело на Александър Божинов, Борис Денев и Константин Щъркелов.

 

В дизайнът на купюрите са използвани фрагменти от картини на превърналите се вече в класици - Антон Митов, Ярослав Вешин и Иван Мърквичка.

 

Обществено-политическите промени от 1990-те се отразяват и върху дизайна на новите емисии банкноти. Икономическата нестабилност налага чести деноминации, но пък и устойчиво в дизайна на банкнотите се поставят образите на духовните първенци от българската история и изобразително изкуство.

 

Изложбата „Дипломация и изкуство“ е включена в програмата на Европейските дни на наследството.


От категорията

Безплатни читателски карти от Столична библиотека за Деня на София

Безплатни читателски карти от Столична библиотека за Деня на София-1568628509.jpg

Учебната година започна с инициативата „Зареди карта – стани читател“, която ...

16 септ. 2019 | 13:07

Приятелите на Кеворкян: Кеворк ни взима болката да я пречисти!

-1568358341.jpg

Масата на Кеворк е изпитание – не за чашите, или блюдата – а за ...

12 септ. 2019 | 23:42

Марионетният театър на Резо Габриазе се представя за първи път пред българска публика

Марионетният театър на Резо Габриазе се представя за първи път пред българска публика -1568637487.jpg

Трупата на Резо Габриадзе пристига в България заедно със сина му Лео Габриадзе, ...

16 септ. 2019 | 15:37

Единствен по рода си духовен пътеводител ни помага да преборим стреса

Единствен по рода си духовен пътеводител ни помага да преборим стреса-1568630277.jpg

Авторката ни превежда през процес, чрез който всеки ще може да определи своя ...

16 септ. 2019 | 13:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.