Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР

В чест на 140-годишнината от създаването на дипломатическата служба в България в галерия "Академия"

Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР

1342 | 4 септ. 2019 | 20:36

Експозицията е включена в програмата на Европейските дни на наследството

Изложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618670.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618708.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618688.jpgИзложбата „Дипломация и изкуство“ представя шедьоври от колекцията на МВнР-1567618654.jpg

Държавният културен институт към МВнР и Националната художествена академия представят изложбата „Дипломация и изкуство“, посветена на 140-годишнината от създаването на дипломатическата служба в България.

 

Платна и реликви от колекцията на външното ни министерство могат да бъдат видени до 23 септември в галерия „Академия“.

 

Експозицията е подбрала творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас.

 

В нея са включени произведения на 21 автори от различни творчески генерации, с различна индивидуалност, характер и стилова ориентация.

 

Направената селекция цели да открои както  лидиращите тенденции, характерни за българското изкуство през ХХ век, така и разбирането на българската дипломация за йерархията на художествените стойности и за пластическите постижения на времето.

 

Систематиката на живописната експозиция извежда някои от ключовите проблеми на новата ни художествена история, без да следва пряко хронологическата линия на този твърде обемен и динамичен като художествен профил период.

 

В раздела Класическата колекция се нареждат  произведенията на някои от най-значимите представители на българското изкуство от първата половина на ХХ век, като Златьо Бояджиев, Цено Тодоров, Бенчо Обрешков и Никола Танев.

 

Образите на Родното представя авторите, за които културната гравитация на националната традиция има определящо творческо значение.

 

В Другите ветрове се налагат имената на художници с интерес към експресивната изразност на модерното изкуство и сугестивните възможности на “колористичната” живопис.

 

Изключително разнообразното в пластическо и концептуално отношение преобразуване на живописни формули през втората половина на ХХ век е отразено в произведенията  от раздела Свободната артистичност.

 

Съпоставени помежду си, творбите в изложбата създават една многообразна и разноезична художествена среда, чиято селекция откроява наред с общите идейни фокуси и оригиналният характер на индивидуалните стилове. В този смисъл експозицията е показателна за стратегическото партньорство между дипломация и култура посредством универсалния език на изкуството.

 

Освен художествени творби, изложбата предлага и сбирка от символите на суверенитета.

 

Една от най-важните задачи на новата българска държава, създадена по силата на Търновската конституция е да формулира условия за самостоятелно стопанско развитие. Само седмици след приемането на Конституцията през 1879 е създадена Българската народна банка, а в началото на следващата година със закон е създадена българската парична единица – лев.

Първите банкноти са печатани в Русия по проекти на руски автори. Десет години по-късно в Англия е отпечатана първата емисия български банкноти, която използва в дизайна художествено произведение.

 

Композицията включва детайл от гравюрата „Розоберачка“ на австро-унгарския художник Феликс Каниц. Отдадена е почит към изследователя на българската етнография, който поставя на картата на Европа българските земи, историята, наследството на българите.

 

Между двете войни върху дизайна на новите емисии банкноти вече работят български художници. Емисията от 1922 година е по проект на тандема Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Емисията от 1925 година е дело на Александър Божинов, Борис Денев и Константин Щъркелов.

 

В дизайнът на купюрите са използвани фрагменти от картини на превърналите се вече в класици - Антон Митов, Ярослав Вешин и Иван Мърквичка.

 

Обществено-политическите промени от 1990-те се отразяват и върху дизайна на новите емисии банкноти. Икономическата нестабилност налага чести деноминации, но пък и устойчиво в дизайна на банкнотите се поставят образите на духовните първенци от българската история и изобразително изкуство.

 

Изложбата „Дипломация и изкуство“ е включена в програмата на Европейските дни на наследството.


От категорията

Неповторимата Лили Иванова стартира поредно национално турне с 16 концерта в цяла България

фотограф: Васил Къркеланов-1579092779.jpg

Концертите ще бъдат в най-големите спортни зали във Видин, Бургас, Сливен, Гоце ...

15 ян. 2020 | 14:44

Георги Господинов с престижна италианска награда за разказите си

Георги Господинов -1579185999.png

Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, ...

16 ян. 2020 | 16:45

Китайски пиеси, за първи път на български език

Премиерата на книгата ще се състои на 22-и януари, сряда, от 18.30 часа в Китайски културен център в София на ул. „Г.С. Раковски” 77-1579510631.jpg

Най-мистериозната напитка в света в подкрепа на китайската култура

20 ян. 2020 | 10:56

Рядък златен медальон на кан Омуртаг бе продаден в Ню Йорк

-1579261134.jpg

ФБР трябва да даде отговор на въпроса дали медальонът от търга е автентичен и ...

17 ян. 2020 | 13:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.