Тръмп побърза да обвини Федералния резерв за лошите новини

Доналд Тръмп побърза да обвини Федералния резерв за слабите производствени данни

Изненадващо свиване на промишлената активност в САЩ за втори пореден месец до 10-годишно дъно

3268 | 1 окт. 2019 | 18:35

Данните отразяват забавянето на глобалната, и в частност на американската икономика, на фона на търговската война с Китай


През септември промишлената активност в САЩ се сви изненадващо за втори пореден месец, отбелязвайки най-солиден спад от края на последната рецесия през периода 2007-2009 година, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM). Те отразяват забавянето на глобалната, и в частност на американската икономика, на фона на търговската война с Китай, съобщава БНР.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи изненадващо рязко до 47,8 пункта при очаквания за отскок обратно към и над ключовото ниво от 50 пункта и след като през август индексът се понижи до 49,1 пункта, излизайки за пръв път на негативна територия от 35 месеца насам. Това представлява най-ниско ниво на промишленият PMI индекс на САЩ от 10 години насам (от юни 2009-а година - края на последната американската икономическа рецесия).

Индексът на новите промишлени поръчки се повиши слабо до 47,3 от 47,2 пункта (най-ниско ниво от юни 2012-а година), но остава под важната бариера от 50,0 пункта, което е знак за понижение на промишлените поръчки за втори пореден месец . Индексът, оценяващ промишленото производство, се понижи до 47,3 пункта от 49,5 пункта през август.

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, спадна до 46,3 пункта от 47,4 пункта, което е знак, че за втори пореден месец има закриване на работни места в промишления сектор на САЩ.

Ценовият промишлен индекс се повиши през септември до 49,7 пункта от 46,0 пункта месец по-рано, но остава под важното ниво от 50,0 пункта, което е нов сигнал за развитието на дефлационен натиск.

"Мнозинството от анкетираните промишлени мениджъри отчитат непрекъснато намаляване на бизнес доверието. Септември е вторият пореден месец на свиването на промишления PMI, при това с още по-бързи темпове в сравнение с август", заяви председателят на ISM Тимъти Фиоре.

"Глобалната търговия остава най-важният проблем, което се вижда ясно от поредното свиване на новите експортни поръчки, което стартира от юли 2019-а година насам. Като цяло настроенията този месец остават предпазливи по отношение на краткосрочния растеж", заключи той.

Само три от 18-те отделни промишлени индустрии в САЩ отчитат растеж, според последното ISM проучване, което е значително под половината индустрии, намиращи се все още в експанзия през предишния месец.

Днешното много слабо проучване на ISM изглежда потвърждава, че американският промишлен сектор вече страда сериозно от търговската война с Китай и че забавянето на световната икономика вече обхваща и САЩ.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено по-рано днес, се различава напълно от това на ISM, тъй като промишленият PMI индекс за САЩ нарасна през септември до 5-месечен връх от 51,1 пункта спрямо 50,3 пункта през август. Въпреки това американският промишлени сектор отчете най-слабото тримесечие от 2009-а година, отбелязва главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп побърза да обвини Федералния резерв за слабите производствени данни.

"Както прогнозирах, Джей Пауъл и Федералният резерв позволиха на долара да стане толкова силен, особено по отношение на ВСИЧКИ други валути, че нашите производители са негативно засегнати. Федералната фондова лихва е прекалено висока. Те са техните най-лоши врагове, те нямат акъл. Жалко!", написа Тръмп в Туитър.

 


От категорията

Астронавтите от „Дракон“ вече са на борда на Международната космическа станция (ВИДЕО)

Кадър: НАСА-1590947908.jpg

Робърт Бенкен и Дъглас Хърли се прегърнаха с колегитe си в 20:22 българско ...

31 май 2020 | 20:57

Екслузивно: Полицай българин е ранен в САЩ при сблъсъци с демонстранти

Снимки: Фейсбук-1590937126.jpg

В пост във фейсбук страницата си от Българо-Американската Полицейска Асоциация ...

31 май 2020 | 17:58

Космическият кораб на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция (ВИДЕО)

-1590924539.jpg

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори ...

31 май 2020 | 17:31

Руски препарат срещу COVID-19 влиза в болниците до дни

-1590137284.jpg

Ефикасността на "Авифавир" надвишава 80 процента и той се оказва ...

31 май 2020 | 18:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.