Изпълнителното бюро на БСП свали доверието си от варненския лидер Борислав Гуцанов

Временно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев

Изпълнителното бюро на БСП свали доверието си от варненския лидер Борислав Гуцанов

34192 | 15 юли 2019 | 14:54

Мотивите за това решение са състоянието на градската структура на БСП в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Изпълнителното бюро на БСП свали доверието си от варненския лидер Борислав Гуцанов-1563191904.jpgВременно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев - юрист, общински съветник.  -1563197749.jpgДо провеждането на градска конференция временно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев, заяви Корнелия Нинова.-1563197574.jpg

Ръководството на БСП взе решение да свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна Борислав Гуцанов.

Това обяви днес лидерът на партията Корнелия Нинова след проведеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП. 

 

Мотивите за това решение са състоянието на градската структура на БСП в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията.

До провеждането на градска конференция временно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев - юрист, общински съветник.  

Конференцията ще се проведе в началото на септември.

 

Според Нинова решението е било „нелеко“, но е било подчинено на желанието за промяна. „Вярвам, че Борислав ще продължи да работи за организацията“, заяви тя и подчерта: „Трябваше ни неутрален човек, който не в някоя старата битка“. 

 

Борислав Гуцанов запази мълчание и за момента предпочете да не коментира изказванията на председателя на БСП.


Нинова каза още, че по време на заседанието на Изпълнително бюро във Варна са обсъдени проблемите в града, като сред най-важните са чистота на въздуха, тежкото състояние на уличната мрежа, сметопочистването, канализацията, острата нужда в града от индустриална зона и други, предаде БТА.

 

На евроизборите тази година БСП във Варна взе 22,41% срещу ГЕРБ - 32,45%. Като брой бюлетини разликата е съществена - 27 797 гласа за БСП срещу 40 252 за ГЕРБ. На парламентарните избори разликата е била по-малка - около 8%, което означава, че негативната тенденция за БСП в региона се задълбочава.

 

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е във Варна за изнесено съвещание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, на което присъстват депутатите проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов. 


Нинова изслуша информация как върви подготовката за местните избори от градския председател Борислав Гуцанов, от районните председатели и от общинските в областта.

Очакваше се председателят на БСП Провадия Милена Драгнева да даде обяснение защо партията стана втора сила на преминалите избори за евровота, стратегията им за местните избори и най – трудния въпрос – кой ще е кандиата им за кмет без Филчо Филев, защото обществеността на града има нагласата, че е корумпиран и Анатоли Атанасов, защото рейтинга му е много нисък и са обречени на загуба, пише електронното издание "Проватон".

 

Според "Проватон" при 90 000 лв. годишна партийна субсидия местният БСП лидер Борислав Гуцанов дължи хиляди левове наем за офисите на столетната партия в морската столица, всичките – на държавата, всичките – за сметка на данъкоплатците!

Електронното издание rns разполага с документи, доказващи десетки хиляди лева задължения на градския съвет на БСП-Варна, за офисите, предоставени им от Областна управа – Варна. По закон именно тази администрация предоставя на преференциални цени офиси на парламентарно представените партии, включително и на БСП.

Задълженията са натрупани в годините и са за десетки хиляди лева, без лихвите по тях. Част от тях са толкова стари, че скоро поради давност, държавата ще ги изгуби. 

През всичките тези години, в които лицето на БСП-Варна си позволява да нарушава законите, в качеството си на служебно лице, той злепоставя и цялата партия. Този факт би бил притеснителен, ако в морската столица не беше ясно, че Гуцанов използва БСП като фрачайзинг-марка и докато тя трупа негативи и загуби, бизнесът му и финансите му растат.

 

По време на 49-ия Конгрес на БСП делегати от варненската организация са поставили за пореден път въпроса за снемане на доверието от Борислав Гуцанов. Този път – като делегат на най-висшия ръководен орган на партията и член на НС. Мотивите – системна явна игра против легитимното ръководство на столетната партия, подкрепата му за узаконяване на Истанбулската конвенция и явните негативи, които БСП-Варна трупа благодарение на него с години, пише Проватон.


Предложено било на негово място да влезе като делегат проф. Анелия Клисарова.
Разбирайки за настояването да има делегатско събрание, на което Гуцанов да бъде отстранен от конгреса и от НС, Красимир Янков, който е депутат от Добрич, но продължава да е „заварено положение“ член на областното ръководство на БСП-Варна, яростно се възпротивил. Един от мотивите бил липсата на кворум, пише варненското издание.
Така Гуцанов, който често е бил повече в услуга на ГЕРБ, отколкото на БСП, оцелял, този път заради „симбиозата“ си с Красимир Янков, били категорични социалисти.
От скоро тихата вражда между Гуцанов и Янков се е преродила в „искрено, ала матросовско другарство“. Двамата вече са в явна „симбиоза“, разказват варненски делегати на форума.

 

Наскоро Борислав Гуцанов осъди България в Страсбург, заради операция "Медузите" на Цветан Цветанов през 2010 г, когато командоси с качулки нахлуха в жилището на варненския политик  - тогава председател на общинския съвет във Варна, насочиха оръжията си срещу спящите му деца, а него показно го "закопчаха". Производството срещу него беше прекратено заради липса на доказателства от прокуратурата, а държавата заплати за това "геройство" на тогавашния МВР шеф 140 000 лева на Борислав Гуцанов.

 

От 18 часа е срещата на Нинова с активисти и симпатизанти на БСП-Варна, с граждани и гости на морската столица.

 

Очаквайте подробности!


От категорията

Проф. Ангелов: Искането на оставка е като уличен бой - посяга този, на който му свършват аргументите

Снимка Нова телевизия-1611728741.jpg

Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен ...

27 ян. 2021 | 08:24

Ресторантьорите: Отваряме на 1 февруари! Протестът днес започва в 12 часа пред Министерски съвет

Емил Коларов-1611729352.png

"Не разбирам каква е логиката да се отварят всички бизнес, с изключение на ...

27 ян. 2021 | 08:34

Номинираха доц. Атанас Мангъров за депутат в следващия парламент

-1584101272.jpg

ГЕРБ създават правила, които да ерозират доверието на хората и които да ги ...

27 ян. 2021 | 14:46

Д-р Аспарух Илиев от Берн: Учениците са основният разпространител на Covid-19

-1605282937.jpg

Европейската комисия се провали в договарянето на количествата ваксини, смята ...

27 ян. 2021 | 14:26