Стефка Стоева Снимка: БГНЕС

Предстои парламентът да проведе гласуване в пленарна зала за избор на ръководство

Изслушаха кандидатите за новата ЦИК в правната комисия на НС

1477 | 14 март 2019 | 21:16

Членовете на новата Централна избирателна комисия ще бъдат назначени с указ на президента Румен Радев


Парламентарната комисия по правни въпроси изслуша всички 20 кандидати за председател, зам.-председател, секретар и членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БГНЕС.

Очаква се в новия състав на комисията ГЕРБ да има 7 членове, БСП – 6, по двама от „Обединени патриоти“ и ДПС, а по един член ще имат ВОЛЯ, „Реформаторския блок“ и бившата коалиция около евродепутата Николай Бареков. ГЕРБ подменя половината си членове, а БСП остава само един от досегашните си.

Прозрачност в работата на комисията, гарантирането на честни избори, предизвикателствата пред машинното гласуване и опасността от кибератаки по време на вота – това бяха част от основните акценти, около които гравитираха изказванията на кандидатите.

Най-голям интерес имаше към кандидатът на ГЕРБ Стефка Стоева, която е единствената номинация за председател на ЦИК. „Аз не съм политик. Малко повече от 40 години съм била само съдия. Това е моята работа, а за мен върховенството на закона винаги е било над всичко. Ще продължа да работя по този начин, защото аз по друг не мога“, заяви Стефка Стоева по време на изслушването си.

Ако бъде избрана за председател на комисията, тя увери, че ще спази принципа на приемственост. „Много е направено от предишната ЦИК. Трябва да се съхрани всичко, което комисията е постигнала и да се доразвива“, смята тя. Стефка Стоева има богат професионален опит, защото близо 40 години упражнява юридическа професия, а като съдия във ВАС е оглавявала 4-то отделение, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес.

Освен нея от ГЕРБ предлагат още Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров, Димитър Димитров.

Въпреки че депутатите от БСП и ВОЛЯ заявиха намерение да не участват в работата на парламента, те присъстваха на заседанието на комисията, за да представят своите кандидати.

БСП запазва единствено Наталия Цанева от досегашните си членове в ЦИК. Останалите петима са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева и Емил Войнов. Като единствения кандидат за член на комисията с инженерно-техническо образование, въпрос към Емил Войнов, свързан машинното и електронното гласуване, бе отправен от Асоциация българо-френски форум.

Според него, за да има възможност ЦИК да осигури минимум 3 000 машини на предстоящия евровот, обществената поръчка за тях трябва да бъде възложена веднага. Относно електронното дистанционно гласуване той коментира: „Моето мнение няма значение. Моята задача е не да коментирам закона, а да го изпълнявам“.

„Предишната ЦИК зададе високи стандарти. Избори ще има и те ще са честни и свободни, както досега“, заяви пред депутатите от Правна Комисия Ивайло Ивков, кандидат на Реформаторския блок. Според него предстоящите Европейски избори ще бъдат едни от най-трудните заради предстоящото машинно гласуване в част от избирателните секции, както и опасностите от кибератаки.

„Независимост, безпристрастност, компетентност – трите качества, които трябва да притежава всеки член на ЦИК“, каза още той по време на изслушването.

От „Обединени патриоти“ предлагат за заместник-председател доцент Таня Йосифова и за член Бойчо Арнаудов. ДПС ще имат един представител по-малко и запазва досегашните си двама от трима души в ЦИК – Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член. От „Воля“ номинират Кристина Стефанова, а от партията около Николай Бареков – Катя Иванова.

Предстои парламентът да проведе гласуване в пленарна зала за избор на ръководството на ЦИК, което се очаква да се случи другата седмица. Останалите членове ще бъдат назначени с указ на президента Румен Радев.

 


От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


15 март 2019 | 06:05Неоправданото протакане на Правната комисия във връзка с избора на нови членове на ЦИК ,както и тяхното изслушване ,избор на ръководство се прави целенасочено и по същество цели осуетяване на планираното машинно гласуване с 3 хил.машини!Дори веднага да се възложи обществената поръчка ,за което инж.Емил Войнов настоява,, под въпрос остава изработването на многократно демонстрираната българска машина , не допуска външна намеса и гарантира честен вот на избирателите !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.