КНСБ: Драстично са нарастнали цените в кризата

Джинджифил, чесън и лимон са поскъпнали най-много в кризата, показва проучването

КНСБ: Драстично са нарастнали цените в кризата

1095 | 3 апр. 2020 | 16:22

Целта на изследването е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза

КНСБ: Драстично са нарастнали цените в кризата-1585923280.jpg-1585920496.jpg

В условията на епидемична криза, наред с нарастването на безработицата и намаляването на доходите, сме свидетели и на плавно, но при някои стоки драстично нарастване на цените. При това, това са стоки от жизнена необходимост и традиционно присъстват на българската трапезата.

ИССИ на КНСБ проведе проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Това съобщават от пресцентъра на организацията.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза. Изследването не е представително. Подборът на наблюдаваните търговски обекти на областо ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение. Периодът на наблюдение е 1 март – 1 април 2020, а обхватът на извадката включва 26 областни центрове.

По-силно изразено нарастване се наблюдава при зеленчуците, като за наблюдавания период при някои се очертава значително увеличение:
Картофи - ръст с 26.1%,
Чесън - с 45.4%
Зеле – с 15.3%;
Моркови – с 14.3%
Лук – 13.9%
Джиндифил с 100.8%

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление.

Най-търсения плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимона се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства, показва изследването. Средното нарастване на цената му е с 43.6%.

Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е и нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки.

КНСБ подкрепя призива на министър Танева да се насърчават търговските вериги да предоставят стоки от националното производство. Така ще се запази българското производство, като се гарантира реализиране на продукцията, от което следва запазване на работните места и доходите на заетите лица.


От категорията

Теменужка Петкова: Работата по стратегическите енергийни проекти не е спирала за нито един момент

-1588226471.png

"Не можем да кажем, че цените на държавните бензиностанции ще са по-ниски, ...

31 май 2020 | 11:45

Standard & Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България, перспективата за страната ни е стабилна

-1419201695.jpg

Посочва се, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална ...

30 май 2020 | 07:37

Министерство на труда: Повече хора намират работа, отколкото се регистрират като безработни

-1589547217.png

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират ...

30 май 2020 | 16:25

В писмо до Борисов: Синдикати и работодатели искат нови мерки за справяне с кризата

-1585299118.jpg

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество са подкрепили ...

30 май 2020 | 07:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


3 апр. 2020 | 18:47По добре поскъпване, отколкото дефицит. От което не следва, че сме се разминали от второто.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.