Сотир Цацаров

Организацията е създадена през октомври 2018 г. в Хърватия

КПКОНПИ стана пълноправен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията

1757 | 13 ян. 2021 | 11:31

След положително становище на Министерство на външните работи на България, учредителната декларация на Мрежата бе подписана от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров


Българската антикорупционна комисия беше приета за пълноправен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията /Network of Corruption Prevention Authorities – NCPA/. Организацията е създадена през октомври 2018 г. в Хърватия, по време на конференция, проведена в рамките на хърватското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, в сътрудничество с Групата държави срещу корупцията /GRECO/. Сред членовете на мрежата са антикорупционните органи на Италия, Франция, Дания, Румъния, Гърция, Словакия, Словения, Сърбия, Естония, Канада, Черна гора и др. Участват и организации със статут на наблюдатели, както и асоциирани членове, съобщават от КПКОНПИ.

Целта на Мрежата е професионално сътрудничество, обмен на информация и опит. Предвидени са и механизми за взаимно подпомагане и споделяне на добри практики, насърчаване на оперативната независимост на всеки от членовете, както и прилагане на международните стандарти за предотвратяване на корупцията.

Мрежата има Управителен съвет и Секретариат, като председателството се осъществява ежегодно на ротационен принцип от пълноправните членове, след определянето им с тайно гласуване. През 2020 г. организацията бе ръководена от Антикорупционната агенция на Франция. Именно от тази агенция, както и от Националния орган за борба с корупцията на Италия /ANAC/ към КПКОНПИ бе отправено предложение за кандидатстване в Мрежата.

След положително становище на Министерство на външните работи на България, учредителната декларация на Мрежата бе подписана от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Комисията бе приета за пълноправен член на заседание на Управителния съвет, проведено на 16 декември 2020 г. През настоящата година за председател на NCPA е избрана Агенцията за превенция на корупцията в Сърбия.

 


От категорията

Гешев подписа споразумение с ОЛАФ: Това е поредна стъпка, показваща непримиримостта към корупцията

-1608204718.jpg

Споразумението ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на ...

20 ян. 2021 | 13:22

Кола блъсна майка и дете на пешеходна пътека в София

Сн. нова.тв-1611135233.png

Детето е насочено към детска неврология на УМБАЛСМ "Пирогов"

20 ян. 2021 | 11:32

Вътрешна сигурност арестува дознател в Благоевград (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1611165006.jpg

По информация на NOVA е задържан началникът на дознателите във Второ районно ...

20 ян. 2021 | 19:48

Съдът окончателно остави убиеца на Милен Цветков в ареста

-1594185887.jpg

Преди две седмици Софийски градски съд отказа искането на Николов за по-лека ...

20 ян. 2021 | 16:57