Сн. В-к "Строител"

Камарата започна поредица от срещи с политически партии

КСБ и ИТН с идентични позиции за нуждата от индексация на цените по договорите в строителството

5235 | 22 окт. 2021 | 17:12

Инж. Терзиев изрази желанието на Камарата нейни представители да бъдат включени в ресорната парламентарна комисия, както и в работните групи по въпроси от нейната компетентност


Камарата на строителите в България и политическа партия „Има такъв народ“ имат идентични позиции за нуждата от изработване на механизъм за индексиране на договорите в строителството. Това стана ясно на среща днес между ръководството на КСБ и представители на ИТН. С нея беше даден старт на поредица от разговори, инициирани от Камарата с политическите формации, които според социологическите проучвания влизат в 47-ото Народно събрание.

 

От страна на гостите присъстваха Виктория Василева, главен секретар на ИТН, Георги Георгиев, координатор на експертната група на партията по "Регионално развитие и инфраструктура" и експертът Веселин Станков. Домакините бяха представени от председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор Валентин Николов, членовете на Изпълнителното бюро проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски, вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков и председателят на Комисията за воденето, поддържането и ползването на Централния професионален регистър на строителя доц. Георги Линков.

 

Камарата и политическата формация споделят общото мнение, че решаването на проблема с драстичния скок в цените на строителните материали трябва да протече в две фази – спешна и дългосрочна. В първата е нужно да се приеме бързо решение за вече подписаните договори. От страна на КСБ беше изразена позиция, че това може да се реализира чрез правителствено постановление, както е направено в съседна Румъния. От ИТН ще настояват още при приемането на бюджета за 2022 г. от новото Народно събрание да бъдат заложени средства за индексация. Втората фаза включва изработване и приемане на поредица от изменения в закони и в нормативната уредба.

 

Инж. Терзиев изрази желанието на Камарата нейни представители да бъдат включени в ресорната парламентарна комисия, както и в работните групи по въпроси от нейната компетентност. Разбиране срещна и друго предложение на КСБ – да се въведе изискване всички строително-ремонтни работи, финансирани с публични средства, да бъдат извършвани само от компании, вписани в регистъра на строителя, който Камарата поддържа. Целта е да се осигури прозрачност и гаранции за качеството на извършените дейности.


ОЗК

От категорията

Инж. Христин Илиев: Новите технологии ще ускорят енергийната трансформация

-1573034805.png

Поетапно да бъдат премахнати въглищата и да започне преминаването на природен ...

26 ноем. 2021 | 11:36

Природният газ може да поскъпне през декември с повече от предвидените 3 на сто

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"-1591852463.png

Важно е КЕВР и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат ...

25 ноем. 2021 | 13:33

Специални предложения от магазини ЗОРА до 24 декември

Специални предложения от магазини ЗОРА до 24 декември-1637926617.jpg

26 ноем. 2021 | 13:35

Даниела Везиева: Летището в Русе отваря за граждански полети в края на февруари

-1455282986.jpg

Обсъжда се цена около 60-70 лева за двупосочен билет София-Русе

26 ноем. 2021 | 12:32