Къде изчезна пенсионерският клуб?

7434 | 18 февр. 2015 | 12:08

Един УТВ няма да реши проблемите на третата възраст.


Министърът на образованието проф. Тодор Танев в понеделник по късна доба се е настроил креативно и във Фейсбук, основният дискусионен клуб на реформаторите, е предложил нестандартна според него идея. А именно - създаването на Университет за третата възраст, съкратено УТВ, в който хората в златните си години да учат нови умения, да слушат философски лекции, да разширяват културата си, да спортуват, да творят.

 

Колкото и новаторска да му изглежда идеята, тя много прилича на това, на което някога в родния ми квартал „Къришияка“ в Пловдив му викаха „пенсионерски клуб“. Покойната ми баба го посещаваше, срещаше се с други хора на нейната възраст, правеха си кулинарни изложби, концерти с популярни градски песни, състезания по бродерия и плетене, канеха гост-лектори, правеха физкултура за пенсионери, походи и други забавни, полезни и обогатителни дейности, които хем им запълваха многото свободно време, хем ги караха да се чувстват пълноценни. Да не говорим за поддържането на сравнително богат социален живот, който не ставаше за сметка на отегчението на роднините им от по-млада възраст. Този клуб, доколкото ми е известно, беше възникнал от самоорганизация, общината даваше безвъзмездно помещение, в което да развива дейност. Но вече не съществува. И сега пенсионерите висят по пейките в градинките на квартала и се отдават на спомени за младостта по двойки, тройки, най-много четворки, докато внучета и правнучета тичат край тях.

 

Няма какво да се заблуждаваме - качеството на живот на българите от третата възраст е толкова ниско, че е наложително да се помисли за повдигането му. В огромното си мнозинство възрастните хора са болни и с мизерната си пенсия не могат да си купят дори лекарства. Забавляват се, като завързват социални контакти на опашката пред кабинета на личния лекар. Или се срещат със себеподобни по погребения, които са едни от най-големите събития в светския им бит. Тези, които са сравнително здрави, нямат много места за срещи. За кафенета и ресторанти, където някога дядовците ми след пенсия бистреха политиката и играеха карти и табла, нямат финансов ресурс. Един УТВ няма да им реши проблемите. Не всеки пенсионер може да си позволи да „студентства“ в Хасково, където проф. Танев предлага да се настани университетът.

 

Качеството на живот на пенсионерите трябва да стане грижа на всяка община. Тя може да насърчи социалния им живот, като даде безвъзмездно по едно помещение за срещи. След това по-будните възрастни хора ще вземат нещата в свои ръце и ще създадат квартален миниуниверситет. Който проф. Танев може да посети като лектор и да обогати знанията на членуващите в него.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54