Проектът беше замислен като алтернатива на проваления "Южен поток"

Как "Турски поток" стана "Балкански" с благословията на Путин

23803 | 18 септ. 2019 | 13:47

Първите доставки на природен газ към Турция се очакват до края на 2019 г, през следващите години трябва да започнат доставките за България, Сърбия и Унгария


"Турски поток" бе замислен като международен проект за газопровод, който минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция, с намерение да бъде заменен проваленият проект "Южен поток".

На 10 октомври 2016 г. се сключва договор между руската компания "Газпром" и турската "Боташ" за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.

 

Планирано бе на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни.

За строителството на газопровода на територията на Русия се използва построената по-рано инфраструктура за неосъществения "Южен поток". Морската част на проекта е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия е 180 км.

 

Морската част на газопровода вече е завършена изцяло, сухопътните инсталации на руска земя са на 100% готови, очаква се тези на турска територия да бъдат завършени до ноември. 

 

Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.


Първата линия на газопровода е предназначена за снабдяване на вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Югоизточна и Централна Европа.

 

"Газпром" очаква първите доставки на природен газ за Турция да се осъществят до края на 2019 г.

След дълги месеци на колебания и разнопосочни информации, стана ясно, че втората линия ще премине през територията на България, а не през Гърция. Маршрутът е България, Сърбия, Унгария.

 

Това стана ясно окончателно през май миналата година след среща на Борисов с Путин, когато българският премиер заяви :"Турски поток" категорично влиза на територията на България".

 

"Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт от "Турски поток" да влезе в България, нещо, което преди имаше съвсем друго трасе. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите.", подчерта тогава Борисов.


От своя страна руският президент разкри, че въпросът за транспортирането на газ от Турски поток в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България.

"Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа", каза Путин.

 

"Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не на Гърция", заяви на 26 юли т.г.  руският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия.
Това бе първото официално потвърждение на руската страна, че българският маршрут е избран пред гръцкия за тръбата.
Досегашните процедури, обявени от "Булгартрансгаз", започваха, без да е било оповестявано окончателно решение на "Газпром".

 

Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Капацитетът на двете тръби се предвижда да е по 15,75 млрд куб. м газ годишно.

"Газпром" планира да започне доставките в България и Сърбия през "Турски поток" през 2020 г., за Унгария - през 2021 г. и за Словакия - през втората половина на 2022 г.

С подписания днес договор между "Булгартрансгаз" ЕАД и саудитското обединение "Консорциум Аркад" се слага началото на строителството на тръбопровода от турско-българската до българо-сръбската граница.

Договорът предвижда за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница.

 

Сагата "Аркад"

Първоначално през април държавният газов доставчик избра за победител в търга за изграждането на тръбопровода саудитския консорциум "Аркад" с оферта 1.102 млрд. евро без ДДС.

Месец по-късно обаче избраният кандидат бе декласиран с мотива, че не е предоставил в очаквания срок поискани от него документи.

Консорциумът обжалва това пред Комисията за защита на конкуренцията и тя отмени решението и освен това не разреши на държавната компания исканото от нея подписване на договор с втория в класирането с мотива, че се гонят срокове за изпълнението на проекта.

Вторият в класирането е именно "Газово разширение и развитие в България", свързан с Русия консорциум, който към момента на изтичане на срока за подаване на поисканите от саудитския консорциум документи е подобрил офертата си, като е намалил първоначалното си искане от 1.6 млрд. евро без ДДС с 30%.

Последното определение на антимонополното ведомство бе обжалвано пред ВАС от "Газово разширение и развитие в България", този иск обаче бе отхвърлен вече от ВАС.

Пред Върховния съд руският консорциум обжалва решението на КЗК, с което се отменя решението на "Булгартрансгаз" да декласира "Аркад". По късно от съда обявиха, че делото, което бе насрочено за разглеждане на 24 септември, е прекратено.

Така с отказа на руския кандидат да обжалва изпълнитeл нa "Турски поток" в българската част от трасето остана конcopциyмът oт Cayдитска Арабия "Аркад", с който днес бе подписан договорът за изграждането на българската част от "Турски поток" 

Миналата година руският в. "Комерсант" писа, че "Газпром" обмисля варианта "Турски поток" да мине през България.

По-късно София обяви, че ще доразвие собствената си газопреносна инфраструктура по евентуалното трасе на проекта.

Тогава премиерът Борисов за първи път нарече българския участък "Български поток".

Това Борисов повтори и днес по време  на подписването на договора - тръбата през България ще се казва "Балкански поток".

 


От категорията

Нова реклама показва България като най-доброто място за бизнес и инвестиции (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1590513848.jpg

Клипът, който събра над 250 хиляди гледания общо в платформата „Вимео“ и във ...

26 май 2020 | 20:22

Връзката Манолова-Божков и несвършващият мутренски преход

Манолова и Вапцаров-1590503330.jpg

Междувременно стана ясно, че низвергнатият Божков е един от собствениците на ...

26 май 2020 | 17:37

Европейските борси с 11-седмичен връх, ръст и на Уолстрийт след дългия уикенд

-1590514798.jpg

Това стана благодарение на рязко поскъпване на акциите на пътническите агенции ...

26 май 2020 | 20:39

Пандемията причини спад с 2,2% на БВП на Германия за първото тримесечие

-1590483139.jpg

Основните фактори, които предизвикаха този тежък срив, са спадът от 3,2% в ...

26 май 2020 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


19 септ. 2019 | 16:00За какво изпълнение на графика става въпрос? Трасето на Турски поток през БГ трябваше да стане готово на 01.01.2020 г.! А на него му се даде зелена светлина едва на заседанието на ВАС на 24 септември, като решението на съда ще бъде публикувано до 24 октомври т.г.! Предпоследно според сайта Епицентър БГ поема задължението за 250 дни, т.е. 8,3 месеца да бъде готово трасето на българска територия до Сърбия. Т.е. в края на юни 5 юли министърът на МЕ леля Нуша трябва да докладва, че Сърбия ще получи природен газ от БГ. Така ли е, г жо министър, или пак ще увъртаме като килифаревски циганин!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


19 септ. 2019 | 15:16Газопровода тръгва ,но пак след нечестни игри с изпълнителят му,не руска фирма ,а от "Аркад", !приятелството с престолонаследника може и да е " снесло "нещо на защитника си!?! Но хайде да признаем най важното:Да благодарим на руския президент Вл.Путин ,че реши втората тръба на газовия поток да мине директно у нас !!!Това найстина е успех ,но аз лично смятам ,че е на президента ни Радев от срещите му през2018 година с Путин !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


19 септ. 2019 | 09:08Същественото тук се пропуска. А то е, че на първо място в обективната реалност няма забит и един пирон, образно казано. На второ място, липсва изрично разрешение от началниците на Европейската комисия. Всичко описано в статията има характер на предварителна подготовка, бюрократични процедури и проектни алабализми. Този проект няма да бъде разрешен от колониалните началници.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


18 септ. 2019 | 19:53Ако тази тръба се реализира, което е добре за България, но не съм убеден в устойчивостта на ГЕРБ да не се огъва, по късно във времето могат да се пуснат тръби директно от Русия, както бе предвидено в Южен поток, стига да има търсене на газ по тива направление.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


18 септ. 2019 | 16:32Бе то стана едно мазало...Саудитците си сложиха тръби за нещо, което ще минава през Турция за Сърбия и Централна Европа. А какво точно ще минава газ, нефт, камили или чист бензин не е много ясно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.