На хоризонта се очертава нов десен алианс, който може да стане трета сила в Брюксел

Как "лобито на Тръмп" може да обърка всички сметки в Европарламента

7368 | 27 май 2019 | 14:12

Под егидата на Стив Банън се подготвя консервативна про-Тръмп група, която има потенциал да измести дори социалистите от второто място


Епицентър.БГ

 

Пролибералните медии побързаха да разтръбят за "огромното отстъпление" на традиционните десница и левица в Европарламента след проведените през последните дни европейски избори. И спешно да обявят за победители либералите и зелените.

По последни сметки, цитирани от БНР, Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия Европейски парламент със 178 евродепутати.

Втори остават групата „Социалисти&Демократи“ със 147 места.

На трето място излиза Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) – 101-102.

На четвърто е групата на Зелените/Европейски свободен алианс със 70-71 депутати в новия ЕП.

Резултатите показват значителен спад за традиционната десница и левица за сметка на либерали и Зелени. Групата на Европейските консерватори и реформисти, която бе трета по сила в предишния ЕП, вече е пета с 60 евродепутати.

Веднага след това се нареждат двете евроскептични групи, които бележат по-добър резултат – „Европа на нациите и свободите“ – 57 евродепутати в сравнение с 36 досега и „Европа на свободата и пряката демокрация“- 56 при 42 досега.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс е със 71 представители.

В сметките обаче не влиза една сила, която се ползва с необичайна подкрепа отвъд Океана.

Както съобщи вчера Би Ти Ви, от седмици в Париж работи бившият стратег на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Стив Банън. Основната му цел е да изгради невъзможни до момента мостове между крайно десните лидери в Европа.

„Салвини, Орбан, Льо Пен... искали били да разрушат ЕС! Не, те искат да го реформират отвътре, като Съюз на независимите нации. И така той ще е по-силен”, заяви Стив Банън.

Може ли Стив Банън да "реформира" състава на Европейския парламент? Може, и още как!

Според експерти, основна цел на Банън е да създаде гръбнака на новата десница в Европа. Събирайки на едно място Матео Салвини (Северна Лига печели 25 евродепутати), Виктор Орбан (Фидес на унгарския вицепремиер ще има поне 14) и Марин льо Пен (чийто Национален сбор има поне 23-ма), той ще има най-малко 62 евродепутати. Това моментално прави новия алианс пета по големина група в Европарламента.

Да, ще трябва Орбан да бъде "изтеглен" от групата на ЕНП, но нима това е невъзможно след замразяването на членството на партията му? Да, Северната лига ще трябва да излезе от „Европа на нациите и свободите“. В същата група е и партията на Марин льо Пен.

Оттам нататък става още по-лесно. Партията Брекзит на Найджъл Фарадж спечели изборите на Острова и ще има 24 евродепутати. Да, тя е член на „Европа на свободата и пряката демокрация". Но какво от това?

Сметката набъбва до 86. А това вече прави новата група четвърта по големина.

А ако Банън успее да привлече управляващата в Полша "Право и справедливост", която в момента е в групата на Европейските консерватори и реформисти, сметката вече стига до 110.

Според правилата, за създаването на група са необходими минимум 25 евродепутати от поне 7 държави-членки.

Дотук преброихме пет. Какво пречи да бъдат приобщени австрийската Партия на свободата с нейните трима евродепутати? И дори гръцката Златна зора с нейните 1-2?

И кой може да попречи на българската ВМРО и други малки десни европейски партии да се приобщят към протръмпистката консервативна група?

Така новият алианс в Европарламента ще може да разчита на поне 115-116 евродепутати и твърдо ще е трета сила в Брюксел.

А ако повече от по-малките партии от групите на Европейските консерватори и реформисти, „Европа на нациите и свободите“ и „Европа на свободата и пряката демокрация“ решат да се присъединят, защо да не се бори дори със социалистите за второто място?

И така да стане незаобиколим фактор в управлението на Европа?

 


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

The New York Times: Сред големите жертви на коронавируса е и военната независимост на Европа

-1518009495.jpg

„Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в ...

26 май 2020 | 12:08

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

-1559913082.jpg

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, ...

25 май 2020 | 11:53

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


27 май 2019 | 14:19Лошите идат. Край на иврупейската нирвана. Раят се отлага...засега.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.