Архивът на Лиляна Дичева на битака в София.

Самозаразеното с илюзии Изкуство не се побира в джоб, в чиния, в къща или в семейство

Анжела Димчева: Как „великите” синове разчистват майките си

6159 | 12 юли 2018 | 15:28

Трагично е променен моралният код на българина – очевидно дори и професорите по културология са заразени от вируса на „бързата капитализация”

Архивът на Лиляна Дичева на битака в София.-1531398610.jpg-1531398656.jpg-1531398638.jpgАрхивът на Лиляна Дичева на битака в София.-1531398575.jpg

Анжела Димчева

Само три месеца след кончината на известната художничка Лиляна Дичева целият неин архив (рисунки, писма, книги на няколко езика, семейни албуми, есета, страници от дневник, четки, материали, с които е творила) може да бъде видян на битака в София. Тук, изсипани на земята, тези реликви от нейния живот бяха заснети от колега фотограф – как ги подритват на земята минувачи, котки и кучета ги душат, дъждовните струи ги целуват за последен път... А някой може би се смее над бедната сянка на починалата, изправена невидимо над тези знаци от 90-годишен живот...

Бих искала да попитам нейния единствен син – професора по културна антропология Ивайло Дичев – това ли е на добрият начин да се запази паметта за неговата майка? Ще го разберем – трябват му пари, продава апартамента на майка си, но нямаше ливъзможност да се обърне към СБХ, към Националната библиотека или Държавния архив, където експерти биха преценили какво от нейното разчистено набързо ателие може да бъде запазено... Слава Богу, маслените картини – безценни портрети на наши революционери, писатели, оперни певци и художници, както и на класици като Шекспир, Вагнер, Моцарт и Верди – вероятно са прибрани на сигурно място и чакат колекционери да ги купят.

Често упрекваме управляващите у нас за неглижиране на културния продукт, за липса на уважение към писатели, художници, музиканти, театрали... Как да искаме от овластените ново отношение към творците ни, когато собствените им наследници проявяват цинизъм, бездушие, алчност, немара? Трагично е променен моралният код на българина – очевидно дори и професорите по културология са заразени от вируса на „бързата капитализация” (в нашия случай – жълти стотинки!).

Великите нации затова са велики, защото са успели да съхранят в продължение на векове почит към предците си и реверансът към всеки културен факт е облечен в любов. Те не питат за цената днес, те са провидели тайнственото предназначение на вградения в изкуството дух, защото въображението не може да се измери на кантар – изкуството попива кръв, сълзи и стонове на своя създател.

Всеки народ се нуждае от митологично битие. Само културното наследство е в състояние да ни го предостави.

Самозаразеното с илюзии Изкуство не се побира в джоб, в чиния, в къща или в семейство. То е част от митологичната власт – една калинка от свръхобсебване, която излита ненадейно. Към огъня...


От категорията

Награждават изключителни българи в Световния ден на добротата

Владимир Пенев и Николай Младжов-1542042084.jpg

Галерията на Ники Младжов – домакин на церемонията

12 ноем. 2018 | 19:00

Елвис Пресли ще получи американския Президентски медал на свободата

-1485256883.jpg

На церемонията на 16 ноември ще бъдат отличени още седем души, сред които ...

12 ноем. 2018 | 10:18

Съвременна българска живопис в бутикова галерия в Женева

Творба на Цветелина Русалиева-1542102935.jpg

Експозицията "INdefinitions" на Цветелина Русалиева и Яна Костадинова ...

13 ноем. 2018 | 11:53

Президентът Румен Радев изпрати червени азалии до Лили Иванова

Сн. Епицентър-1541777687.png

Вероятно от администрацията на държавния глава обаче не са отчели факта, че ...

9 ноем. 2018 | 17:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.