Близо 400 служители на "ТЕРЕМ – Флотски арсенал" блокираха пътя Варна – Белослав за 15 минути на 14 април заради отстраняването на управителя инж. Георги Стойков. Снимка - БГНЕС.

Гледна точка

Как Борисов да огрее навсякъде

6932 | 23 апр. 2015 | 12:31

Професионализмът няма партиен цвят


Признавам, не съм фен на Бойко Борисов, но едно от последните му управленски решения заслужава адмирации. В края на миналата седмица при него дойдоха работници от военния кораборемонтен завод „ТЕРЕМ-Флотски арсенал“ във Варна. И настояха да спре скандалното уволнение на директора Георги Стойков и още по-скандалното назначение на никому неизвестния Савин Попов. Искаха си директора, защото два пъти вади завода от „калта“ и го прави печеливш. Осигурил им е поръчки и заплати за години напред. Служителите протестираха в негова защита, като блокираха пътища и мостове. Но Стойков бе уволнен от новото ръководство на холдинга ТЕРЕМ ЕАД, тъй като не е от нашите, а е сложен от предишните. А Попов е наш, макар и недоказан професионалист, затова той ще управлява.


Заводът „Флотски арсенал“ е единственото държавно предприятие във Варна и работи на печалба. Да махнеш шефа му, изправил го на крака, е равносилно на японско сепуку. Добре е, че Борисов прояви мъдрост и възстанови справедливостта. Независимо от мотивите му крайният резултат е блестящ. Той просто даде знак, че професионализмът няма партиен цвят, щом работи за благото на обществото. Но не говори добре за държавата, ако разчита на един човек да разчиства чиновническите бакии. Ако се захване само с това премиерът, може и да не му стигне мандатът.


Бих посъветвал военния министър Николай Ненчев незабавно да уволни ръководството на ТЕРЕМ, което той доведе заедно с изпълнителния директор Огнян Чалъков, подписал позорния факс за уволнението на директора отличник. Оставка трябва да подаде и председателят на съвета на директорите инж. Стоил Яков, който е и лидер на ДСБ-Петрич, защото ДАНС не му даде допуск за работа с класифицирана информация. И няма право да оглавява държавния холдинг. Където ситуацията е идентична с тази в „Снабдяване и търговия“ на МО, фирмата на ведомството, която продава излишъците на войската. Там, казват, върви здрава шуробаджанащина по партийна и земляческа линия.


Доскоро начело на дружеството бе г-жа Росица Русева. Тя и нейната заместничка Галина Димитрова също не получиха разрешение от ДАНС за работа със секретни данни. Вместо да ги отстрани от длъжност, Ненчев дълго се колеба като труженик по време на колективизация.


Случаят се разшумя, Русева подаде оставка, а от ведомството заявиха, че за нейната длъжност не се иска допуск за тайни. Айде бе - това е обяснение за наивници. Когато постъпват на работа, дори чистачките в МО и камериерките от военнопочивните домове се проучват за такъв документ. А какво остава за шеф, който търгува с оръжия. Не е зле премиерът да пита ДАНС за мотивите да даде отказ в „Снабдяване и търговия“ на МО. Може да научи любопитни неща.


От категорията

Протестни автошествия опитват да блокират границите със Сърбия и Гърция (ВИДЕО)

Снимка: БНТ-1596976262.jpg

Засега няма блокада на пътя към Сърбия, но има дълга колона от автомобили и ...

9 авг. 2020 | 12:46

Каракачанов: Някои от организаторите искат да опорочат и окървавят протестите

-1596190225.jpg

"Няма нормална държава в света, в която някой атакува органите на реда и ...

9 авг. 2020 | 12:06

Преди минути във Фейсбук

Борисов сподели снимка с внуците си: Време е за техните усмивки и за моите решения

Снимка: Фейсбук-1596986278.jpg

"Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с ...

9 авг. 2020 | 18:15

Сачева пред Би Би Си: Справяме се с корупцията, това е всекидневна битка

Деница Сачева-1595260006.png

Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 ...

9 авг. 2020 | 18:09