Как Николай II, Сталин и Брежнев са се уповавали на свръхестественото

Григорий Распутин, Наталия Лвова и Джуна - три тайнствени фигури, свързани с руските лидери

Как Николай II, Сталин и Брежнев са се уповавали на свръхестественото

12296 | 11 май 2017 | 13:12

В историята на Русия е имало много шарлатани и окултисти, но малцина от тях са били допускани до висшите ешелони на управляващия елит. "Руски дневник" представя три личности, които са се ползвали с доверието на руските управници


От незапомнени времена хората със "свръхестествени" способности се възприемат като източник на божествено знание и сила. В Русия, както и навсякъде другаде, такива хора предлагат на платежоспособни клиенти поглед в бъдещето и ги съветват как да избегнат фатални грешки. Именно такава власт допада на управляващата класа.

"Руски дневник" хвърля светлина върху три тайнствени фигури, които по един или друг начин са били свързани с руски лидери.

Царският лечител

Григорий Распутин, чието име е известно в много страни, е една от най-противоречивите фигури в руската история. И до ден-днешен няма единно мнение по въпроса дали той е свят чудотворец или шарлатанин.

Роден в селско семейство в Сибир през 1869 г., Распутин не получава кой знае какво образование и дори се твърди, че така и никога не се научил да чете и пише. След години на поклонничество той пристига в Санкт Петербург през 1903 г. и бързо става популярен сред аристократите, обсебени от мистицизма и окултните практики.

С течение на времето той се запознава с кралското семейство и печели доверието на цар Николай II, като помага на неговия син Алексей – единствен наследник на трона, който страда от пневмония. Распутин успява да облекчи положението му.

Когато взема официални решения, царят се консултира с Распутин, който дори се опитва да убеди Николай II да избегне война с Германия. За жалост, това усилие на лечителя се оказва неуспешно. Първата световна война започва през 1914 г. и се превръща в катастрофа за страната, отнемайки живота на над 4 милиона руснаци.

Распутин дори предсказва собствената си смърт и предупреждава Николай за опасностите, които очакват страната в бъдеще. В писмо, изпратено до царя през декември 1916 г., той предсказва, че в Русия няма да има мир 25 години, ако руската аристокрация го убие.

"Руски царю, Вие ще бъдете убит от руския народ и руският народ ще бъде прокълнат и ще послужи като дяволско оръжие, избивайки се помежду си навсякъде", пише Распутин. "За 25 години три пъти те ще унищожават руския народ и православната вяра и руската земя ще умира".

Предсказанието се сбъдва. На 30 декември 1916 г. Распутин е убит от членове на близкото обкръжение на царя. Малко след убийството Русия става свидетел на революция. Царското семейство е екзекутирано по-малко от две години, след като е направено предсказанието.

Врачката на Сталин

Разпространявани са много слухове за жените в живота на съветския лидер Йосиф Сталин, но една от тях – Наталия Лвова – е много по-близка с лидера от която и да е друга. Тя обаче не е негова любовница.

Лвова е дъщеря на известен ясновидец от Санкт Петербург и самият Сталин я привиква в Москва през 1930 г.

Твърди се, че съветският лидер е вярвал в свръхестествените сили и е усещал, че екстрасенсите могат да бъдат сериозни съюзници в неговите политически стремежи.

Според Игор Оболенски, автор на книгата "Спомени за майката на Сталин", Лвова е предпазвала лидера от "уроки" и отрицателното влияние на политическите му опоненти. Твърди се, че като предпазна мярка от черна магия Лвова съветва Сталин да не се фотографира и да не разкрива истинската дата на раждането си.

Според слухове повечето снимки на Сталин в действителност са на негови двойници. И пак според същите слухове единствената му истинска снимка го показва полуобърнат със затворени очи и с лула в устата. Тя не можела да се използва за черна магия, защото очите били затворени, а лулата създавала защитна преграда.

Вероятно Лвова е съветвала Сталин и за кадровите промени, които по онова време изглеждали доста странни, но в крайна сметка почти винаги са се оказвали правилни. И до ден-днешен за живота на Лвова се знае много малко.

Джуна е "открита" от Леонид Брежнев

Евгения Давиташвили, известна повече с името Джуна, е изцелителка на руската вяра, лекувала много известни хора в Русия и в чужбина.

Тя е "открита" от Леонид Брежнев – мъжа, на когото се възхищава до смъртта му. Той я премества от Тбилиси, Грузия, в Москва и тя живее близо до Кремъл.

Тя пропагандира използването на биоенергията за медицински цели и се твърди, че спасява живота на Брежнев много пъти. Той умира няколко месеца, след като Джуна престава да бъде негов личен лечител.

Джуна е обект на интензивен анализ от руските академични среди и нейните способности постоянно се тестват от най-уважавани учени.

Резултатите от тях сочат, че Джуна е в състояние да въздейства на човешкото тяло на молекулярно равнище и да подобрява характеристиките на кръвните клетки. Тя твърди, че всеки има биоенергийни способности, но само малцина могат да съсредоточат силата си за лечение на болести.

Джуна помага на много високопоставени представители на властта и обществени фигури през живота си, дори и на Михаил Горбачов и Борис Елцин.

В интервю през 2012 г. Джуна признава, че има добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев и дори е била помолена да излекува бившия президент на Украйна Виктор Янукович, но отказва.

Джуна предсказва катастрофата в Чернобил от 1986 г., августовския пуч през 1991 г. и разпадането на Съветския съюз.

Лечителката, която почина през 2015 г., е по-скоро оптимистично настроена за бъдещето на Русия. Джуна не мисли, че западните санкции срещу страната и украинската криза са нещо сериозно за Русия. При все това тя казва, че може да има сблъсък на глобалните сили, ако конфликтът в Украйна продължи повече от два месеца.

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47