Пентагонът въоръжава армията на Афганистан с руско оръжие

Как САЩ купуват автомати "Калашников", заобикаляйки собствените си санкции

1682 | 16 март 2017 | 13:09

Опитите на американците да "присадят" в местната армия оръжие, произведено от тях (AR-15, M-16), претърпяха неуспех. То се оказа по-сложно и по-капризно при употреба, отколкото съветския АК-47


Независимо от санкциите и забраната за сътрудничество с руския военнопромишлен комплекс, Пентагонът купува автомати "Калашников" и с тях въоръжава Националната армия на Афганистан. Това бе заявено на 14 март от директора на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за телевизия "Россия 24".

"Американците купуват оръжието не директно от Русия, а чрез европейски страни, бивши членки на Варшавския договор (СССР, ГДР, Унгария, Полша, Чехословакия, Румъния, България, Албания)", каза Чемезов.

Според него купуваните от САЩ "Калашници" са в по-голямата си част старо оръжие, останало от времето на Съветския съюз по складовете в страните от Източна Европа. "Сега това оръжие до определена степен се модернизира и се продава на правителството на Афганистан", допълва ръководителят на държавна корпорация "Ростех".

Какво оръжие се доставя

Експертите са на мнение, че "Калашниците", закупувани от САЩ, – това е не само старо оръжие, но и ново, произведено по лиценз в Полша и България.

"Американците доставят в Афганистан автомати АК-47 калибър 7,62х39 мм. Те идват от складовете на заводите, намиращи се на територията на Полша и България, на които в съветско време завод "Ижмаш" е продал лиценза за производството на това оръжие", каза за "Руски дневник" военният анализатор на вестник "Известия" Дмитрий Сафонов.

Според думите му Пентагонът би могъл да организира закупуването и на автомати АК-47 калибър 5,45х39 мм за афганистанската армия от Украйна.

Експертите са на мнение, че тази привързаност на американците към руските автомати е свързана с техните уникални качества. "Афганистанската армия десетилетия наред ползва автомати "Калашников", тъй като те безотказно работят в условията на каменистите пустини и сухите степи на този регион", допълва Сафонов.

Американците се опитваха да "присадят" в местната армия оръжие, произведено от тях (AR-15, M-16), но се оказа, че то е по-сложно и по-капризно при употреба, отколкото съветския АК-47. Това мнение бе изразено за "Руски дневник" от бившия съветник на генералния директор на концерн "Калашников" Андрей Кирисенко.

"Изборът, до голяма степен, е направен от съображения за надеждност: най-голям брой военнослужещи Пентагонът е загубил поради отказ на оръжието по време на престрелка. Това бе своего рода антиреклама, заради която така и не успяха изцяло и напълно да въоръжат афганистанците с американско оръжие", допълва Кирисенко.

Има ли конфликт интереси

Експертите смятат, че тук няма политически конфликт на интереси. Русия няма възможност самостоятелно да организира доставки на оръжие за Афганистан, тъй като САЩ финансират местното правителство. Кабул, на свой ред, самостоятелно формира и изпраща запитване към САЩ за един или друг вид оръжейни доставки.

"Единственият проблем се състои в това, че след разпадането на СССР концерн "Калашников" и корпорация "Ростех" не получават роялти (процент от продажбите при използване на патента за производство на оръжие) нито от Полша, нито от България. Те смятат, че това не е тяхно задължение", казва Сафонов.

Според думите му руските компании дълги години са водели битки за решаването на този въпрос, но безуспешно. "Единствената страна, която плаща роялти на концерна от продажбите на автомати "Калашников" в чужбина, е Китай. С другите страни този въпрос, както и преди, остава неразрешен", допълва експертът.

Източник "Руски дневник"


От категорията

Мевлют Чавушоглу пред Светлана Шаренкова: Ние обичаме българите. Нека сме умни и да се разбираме!

Мевлют Чавушоглу пред Светлана Шаренкова:Ние обичаме българите. Нека сме умни и да се разбираме!-1493040828.jpg

Европейската политика спрямо Турция е лицемерна – поемат се ангажименти, но не ...

24 апр. 2017 | 16:25

Корнелия Нинова пред нови трудности. Стилът „кавалерийска атака“ не е подходящ за решаването им!

Корнелия Нинова пред нови трудности. Стилът „кавалерийска атака“ не е подходящ за решаването им!-1493043791.jpg

Но, ако червените оставят да говорят обидите, дрязгите и нереализираните ...

24 апр. 2017 | 17:33

Борис Попиванов: Очертаващото се управление ще бъде с плаваща идентичност

-1490941413.jpg

Новото мнозинство няма желание за реформи. Неговата легитимност почива най-вече ...

25 апр. 2017 | 13:31

Георги Димов: Преговорите за членство на Турция в ЕС може да бъдат замразени

-1489399567.jpg

Връщането на смъртното наказание означава автоматично, че Турция е изключена от ...

25 апр. 2017 | 13:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.