Изборът за Тръмп и САЩ не е лесен

Как би изглеждала война между САЩ и Северна Корея?

8913 | 11 авг. 2017 | 15:48

След подобен ядрен конфликт ще има нужда от мащабно международно сътрудничество и вероятно ще са необходими десетилетия за съвземането на икономиката, смятат експерти


Времето САЩ да спрат Ким Чен-ун да се сдобие с междуконтинентални балистични ракети с ядрен заряд изтича бързо и наблюдателите на КНДР започват да анализират военните опции за президента Доналд Тръмп. Във вторник той предупреди, че Северна Корея ще бъде застигната от „огън и ярост“, ако продължи да отправя заплахи.

След като ООН наложи най-строгите си санкции до момента върху режима на Ким, КНДР повтори позицията си, че програмата с ядрените й оръжия е необходима за спиране на американска инвазия.

Изборът за Тръмп и САЩ не е лесен.

1.Не могат ли САЩ да опитат хирургически удар?

Той вероятно няма да проработи достатъчно добре. Ракетите на Северна Корея и ядрените й инсталации са разпръснати и скрити в планинските области на страната.

Ако те не бъдат ударени, около десет милиона души в Сеул, 38 милиона души в Токио и десетки хиляди американски военни в Североизточна Азия ще бъдат застрашени от ракетни атаки с конвенционални оръжия или с ядрени бойни глави.

Дори САЩ да успеят да заличат всичко, Сеул ще остане уязвим към атаки от артилерията на Северна Корея.

2. Защо Ким може да се сдобие с ядрени оръжия?

„Дори ограничен удар от САЩ ще създаде риск да бъде разбран от севернокорейците като начало на много по-голям удар и те могат да изберат да използват ядрените си оръжия“, казва Джефри Люис, директор на Програмата за неразпространение на ядрените оръжия в Източна Азия към Института за международни изследвания Мидълбъри.

По някакъв начин САЩ ще трябва да изпратят сигнал, както до Северна Корея, така и до Китай - основния съюзник и търговски партньор на Пхенян, че хирургическият военен удар е ограничен и че севернокорейците трябва да избягват ядрен отговор.

3. Възможна ли е смяна на режима?

Ново ръководство няма да доведе непременно до нов начин на мислене сред лидерите в Северна Корея. Дългото съприкосновение на Ким със западните ценности, докато е учил в Швейцария, накара някои анализатори да предполагат, че той може да избере да отвори страната си към света, докато не дойде на власт и попари надеждите им.

Освен това, ако Ким по някакъв начин бъде отстранен, управляващата клика около него също ще трябва да си отиде, а това създава много дълъг списък от хора за убиване.

Китай, който се опасява както от бежанска криза, така и от американски войски на границата си, вероятно ще се опита да подкрепи съществуващия режим.

4. Означава ли това, че пълномащабната война е най-добрият избор за САЩ?

 

Пълномащабна инвазия би била необходима за бързото неутрализиране на севернокорейската артилерия, както и ракетните и ядрените програми на КНДР.

Но всеки знак за неизбежен удар, като струпване на американски бойни сили, мобилизиране на южнокорейската и японската армия и евакуиране на американски граждани в региона, могат да накарат Северна Корея да извърши превантивен удар.

Китай и Русия също могат да бъдат въвлечени. „Реалистично погледнато, войната трябва да бъде избегната. Всеки анализ на разходите и печалбите показва, че това е лудост“,казва Джон Делъри, доцент по международни отношения в университета Йонсей в Южна Корея.

5. Как може да отговори Северна Корея?

Най-непосредствената реакция вероятно ще бъде масивна артилерийска стрелба срещу Сеул и околностите му.

Инсталациите на севернокорейската артилерия по границата могат да бъдат активирани по-бързо, отколкото въздушните или морските сили и по-големите балистични ракети, които могат да нанесат удар по южнокорейски, японски и американски бази в региона с ядрени, химически и биологични оръжия.

Тези страни имат системи за отбрана срещу балистични ракети, но не могат да гарантират, че те ще свалят всичко. Япония започна да съветва гражданите си какво да правят, в случай че ракета падне близо до тях – в общи линии да опитат да слязат под земята.

А американски компании рекламират убежища при ракетни удари. Макар да не е ясно дали Северна Корея може успешно да удари градове, като Денвър и Чикаго, с междуконтинентални балистични ракети с ядрен заряд, не се знае и дали американските системи за отбрана могат да ги неутрализират, а това увеличава американското безпокойство.

6. Каква ще бъде икономическата цена, ако избухне война?

Южна Корея съставлява около 1.9% от световната икономика и там се намират компании, като Samsung Electronics и Hyundai Motor. Рязък спад на бизнес дейността заради война на полуострова би създал проблеми в региона и в света като цяло.

Глобалните финансови пазари също биха усетили огромен шок в краткосрочен план с търсене на сигурни активи, като злато, американски долар и швейцарски франк.

„Хуманитарната криза и възстановяването на икономиката на Корейския полуостров след подобен ядрен конфликт ще изискват мащабно международно сътрудничество, ръководено от Китай, САЩ и ЕС, и вероятно ще са необходими десетилетия за съвземането на икономиката“, смята Раджив Бисуос, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS Markit.

7. Какви варианти остават на масата?

Много анализатори казват, че е време да започнат разговори, така че ситуацията да спре да се влошава. Предотвратяването на възможността КНДР да се сдобие с термоядрено оръжие или по-модерни ракети е цел, която си струва да бъде преследвана, казва Люис.

Колкото и да е неприятно, това означава на Северна Корея да бъдат предложени възнаграждения, за да се върне на масата за преговори.

Според Люис една от възможните награди е ограничаването на ръководените от САЩ военни учения около Северна Корея.

Въпросът какво може да бъде предложено на севернокорейците „е разговор, който трябва да се води с обществото, с Конгреса и със севернокорейците, вместо този въображаем разговор за военни сценарии. Реалистичният вариант е дипломатическият, който забавя процеса. И той ще изисква много разговори“, смята Делъри. 

 

Източник: Profit.bg

 


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Радио „Свободна Европа” отново в България. И какво от това?

-1459603970.jpg

Възстановяването на медията ще се приеме положително и от критиците на ...

21 юли 2018 | 12:53

Проф. Иван Ангелов: Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година

-1507719516.png

Нужна е съвременна аграрна политика. Българското земеделие сега е в окаяно ...

21 юли 2018 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Emil Marinov


12 авг. 2017 | 19:20Дошло е време американската военна администрация,Конгреса и Белия дом да сменят езика на заплахите и заканите !Нищо от това което се говори,не трябва да се случва защота няма да засегне са Северна Корея и САЩ! Толкова лив трудно да се разбере !Изхода от тази криза ,е само чрез дипломатически път и разбирателство !Това не е обидно г да от САЩ !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Александров Атанасов


11 авг. 2017 | 20:18Така де! Какво търсят американците около Корея, Китай и навсякъде по света, без дори да са поканени? Заради това, че не им харесват демокрацията може ли плашат, тези които не я харесват? Щом като има заплаха всеки би предприел нещо в собствена защита. Най добре е защитата да е като заплахата. Ракета срещу ракета и т.н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.